[PS5]FINAL FANTASY 16討論區 (2) 我本身就唔buy action game

1001 回覆
18 Like 5 Dislike
Final Fantasy 16 (ファイナルファンタジーXVI )於6月22日全球同步發售

《FINAL FANTASY XVI》概要

系列第一款正統派動作RPG!
在逐步走向末路的大地「伐利斯傑亞」中,主角「克萊夫‧羅茲菲德」的故事即將揭開序幕。

這是――斷絕水晶庇蔭的故事。
大地「伐利斯傑亞」逐步走向末路
「母水晶」是人們唯一的庇蔭

生活在伐利斯傑亞的人們,藉由水晶所供給的乙太來施展魔法,賴以為生。

然而,水晶那有限的庇蔭也造成了國家之間彼此爭奪……

各國為爭奪母水晶,
指使身上寄宿著召喚獸力量的「顯化者」發動戰爭。

羅札利亞公國第一王子「克萊夫‧羅茲菲德」
也被捲入了圍繞母水晶的戰亂之中。

承受嚴酷命運的克萊夫將會得知世界的真相,
並且立志要破壞母水晶……

===========================
日本官方網站:
https://jp.finalfantasyxvi.com

日本官方Twitter
https://twitter.com/ff16_jp

普通版

豪華版

典藏版
Q & A

1) Final Fantasy 16係咩來?
傳統日式RPG Final Fantasy 系列 正傳第16作
圍繞水晶做主題嘅幻想系遊戲
與以往系列正傳系列最大分別
今集首次以Action Game 方式取代過往回合制/半回合制
有別於歷代FF系列的全新體驗

2)無玩過以前15 集得唔得
可以,因為每一代都係獨立故事無任何關連

3)隻Game 玩咩?
升LV 式ARPG, 玩家操控主角Clive 進行冒險
以其角度體驗一部「暗黑風格」的故事
透過升級裝備、自身LV、Play Style 挑戰遊戲內各種Boss/ Challenge

4)係咪open world?
唔係,呢隻絕對唔係Open world
由於製作團體認為遊戲唔適合以Open World 方式表達
所以本作以章節單向方式呈現遊戲

5)有無得用其他人?有無女角?
遊戲主要以Clive 視角進行,所以就算有女角都唔會有得用

6) 唔識玩動作Game 得唔得?
遊戲入面無難度調整,因此對動作遊戲有困難的玩家
遊戲內一開始已經有好幾種「自動/半自動」裝備去減輕操作
等玩家可以自由選擇調整相應難度
實機操作顯示全數輔助裝備都用時、係可以單手進行遊戲

7)幾時有PC版?
跟據目前資料,最少PS5會獨佔半年時間
所以PC版最少要等上半年至一年

8)FF15 咁垃圾,FF16係咪一樣?
本作完全由另一個團體- 吉田直樹的第三開發組開發、包括引擎在內是兩套完全不同製作方式
所以由外到內都同FF15完全無關

9)點解英文語音同中文字幕意思差咁遠
主要原因是本作中文的翻譯是依照日文作基準
由於日文與英文之間文化差異,大部分對白以意譯方式進行翻譯

10)點解Demo 日文語音同人物口形唔夾
因為遊戲製作過程是捕捉英文配音員配音時的面相為先
所以Demo會出現日文翻配時口形不一的問題
請各位巴打以4層加密方式進行遊戲劇情討論
點解個個都會話FF15差所以對今集保持觀望態度,明明兩者中間仲夾左隻7remake係度
利申:諗緊好唔好為佢買部ps5
因為佢地只玩過15
我記得已經有game識自動gen口型,雖然只係gen個大概,但已經差好遠

唔知se有冇呢個技術
口形問題其實我覺得正式版應該會Fix
以製作團隊往績來講呢啲咁明顯嘅問題係唔會放响度唔整
https://youtu.be/vmf5Y2439KY
係咪我錯覺,好似有日文口型,但係似gen出嚟
認真玩完demo
想買
好想知主角細佬俾邊個咬死
https://youtu.be/d0A2uTnEUfE?list=PLBZbCppmka-Z1o_4GmgwwpOzmcuwlELsj&t=454
FFVII Re已經有唔同語言自動lip sync啦唔係咩?
話說齋係個demo已經有好多致敬位好有誠意
pixel人仔,龍騎出場pose,clive吹既口哨同yuna既一樣
咁真係正式版出就可以安心日配
英文仲有urianger

型到震
Lm
原來有咁多冇咩玩ff真心唔知
好期待呀

米律首歌幾時有full ver.
留名
仲有
英配風女同odin 配過14
字體大細嗰度
希望dlc有龍騎用 一開始出場型撚到震
Lm
仲有7日
度日如年開始少用twitter同youtube
最驚啲偷跑撚劇透,上次15啱出youtube就彈條片大大個標題劇透,當場想屌佢老母
點解youtube冇得屏蔽關鍵字
度日如年
希望有偷跑啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞