美國18歲華裔男SAT考近滿分 哈佛、麻省等6名校拒錄惹爭議

709 回覆
877 Like 38 Dislike
係囉BNO移民撚第二代全部捉晒返去讀清華
美國人祖國頂大即係邊啲
但呢條友減完分都仲係好高分喎
唔識玩啦

錄音擺上網,然後一定勁多左膠出嚟撐
sorry.... 呢啲牽涉到國家安全
躺近平個女好似係讀哈佛個喎
做間諜呀? 果個竹昇嚟

你入得呢幾間 你估得你咁高分咩
如果唔限制,應該D頂尖大學8成係asian,2成係白人
依家限制到咁,d頂尖名校都有3成係asian,講緊asian佔美國總人口好少架咋wo
唔係我話去就去到,要通行證
咁你點樣解釋美國東亞人都係由地底泥變到依家教育水平同收入都高過白人?
人種可以有唔同膚色、唔同體格、唔同生理,但一講智商就全部人一樣,講都唔信啦
美國出世黃族人都照歧視 你係邊度人咁巴閉
唔出奇, 依家美國政府審慎咗好多
所有科技或醫藥領域都唔唔收支蝗
無論留學或工作, 研究更加唔洗旨意
當然冇有明文規定唔收,原因自己知啦!
咁樣只係證明Asian重視教育
未必係智商差距
黑人有機會接受教育幾耐吖?! 咪最多百幾年
你唔鍾意呢個國家,你未走囉
依家只係唔收, 唔係咩大不了, 應該怪自己祖宗國家
唔應該怪美國, 最近呢10年民主國家對支那人敵視咗好多
都話第二時班移民後代都預左做下欄野 一來政治打壓 二來有咩野都唔會益你 一句共諜就收你皮
有冇人諗過如果唔限制成間大學超過一半都係亞洲人

長遠對社會弊多於利
其實美國咁多年黎都係咁架啦
差10分滿分咁佢都算最top個0.1%啦
咁都唔收?
係美國,亞裔待遇不公係一個問題
當佢個人無問題, 但係間名校心諗: 如果你真係咁強總會有間名校收佢ge, 比個機會比其他人啦, 但係結果間間都咁諗

亦都有可能係間學校太多夠班的applicants於是玩幸運大抽獎

亦都有可能個admission committee今年玩ceiling, cut走堆太高分的人 (聽過有美國學校真係試過咁做)
反正99分的能力同95分唔係真係差咁遠
黑人有buff加成你第一次知?
黑人天生跑得快又唔見一百米比賽黑人要遲起步一秒
打藍球每出一個黑人就讓5分
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞