美國18歲華裔男SAT考近滿分 哈佛、麻省等6名校拒錄惹爭議

709 回覆
877 Like 38 Dislike
咁點解只係歧視佢
建議向香港特首投訴。
係膚色
因為黑人智力低但要強制加佢地個入學比例
如果無呢個篩選會成間學校亞裔主導
咁即係除咗分數仲有其他考慮因素囉
咁如果呢個考慮因素係因為種族而決定 咪即係種族歧視囉

不過最撚on9係 樓上咁多連登仔仲笑緊佢同種族自己都唔撐自己人 到時比人恰真係冇得講 自己攞黎
可能過唔到interview

跟住就話人地歧視
入到Berkeley PG先係神
UG 係另一回事 識大把香港人以前舊制CE升唔到中六同DSE/AL升唔到大學去美國輕鬆入Berkeley
左狗背後既白人金主貴族就睇住一批批現代奴隸出產
咁多間都同時唔收都幾肯定個profile或者interview出事, 好少真係純粹唔好彩
做咩唔番去祖國讀?
設quota已經唔公平
佢out of state啊巴打
香港人唔係就得啦,我地香港人全部頭上面刻住White (Honored)
關咩事 依家美國大學會計你咩地區 屋企有冇錢 咩race
好多其他嘢去保持“Diversity”
佢地話淨係睇成績 會太多asian/印
Berkeley 真係易入喎
會唔會係你太廢
話佢38歲都會信
1590咁撚痴線都唔收 講真我覺得唔一定純粹係歧視 可能仲有其他原因考慮導致唔收
如果唔係啲大學一個華裔都冇啦 cls 滿分都可以因為種族唔收 唔會2023仲歧視到咁出面掛
我記得我當年報美國大學
好似種族嗰欄真係可以唔填

定係依家連呢一欄都冇埋
輪唔到你呢啲弱智仔 梗係唔會點
我睇過本叫The Price of Admission: How America's Ruling Class Buys Its Way into Elite Colleges - and Who Gets Left Outside the Gate
入面有個都係亞裔SAT高分加有課外活動加有出埋paper
個作者走去問當年MIT Dean of Admissions
個Dean聽到佢亞裔就話佢係個"textureless math grind"
無quota又係咪公平先
好似香港咁
有錢屋企啲仔女入大學都易好多
神科大部份人都有家底
跟住無限loop 窮人無得上流
咁係咪代表公平呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞