一人一個香港人用既大陸用詞

889 回覆
626 Like 77 Dislike
其實質量(mass) 係科學用字嚟⋯⋯咪未聽過就老屈係支語⋯⋯
虎媽
起跳
帥哥
維穩
保固
刷卡
點解係支語落嚟⋯點解唔係中國人睇完港產片傳返上去?
唔係話你講一定唔啱但都要有少少證據先⋯
小三
炮友
中二
屎橋
啲人用嚟形容頂級嘅意思
唔知幾時開始變咗天花板
老鐵
XX後係當年創出黎批鬥80後

整整支那自己冇再用,反而喺香港落地生根
你讀中中? 邊撚個唔知質量係mass
你講咩,我個年代冇中中
咪樓主咯,做乜負皮我
呢個係特定字黎,都冇得唔用

而且呢個concept只有支那先創造到出黎
上面嗰個係喺舊登見到,不過持有人好耐無更新
下面嗰個我間唔時都有更新,不過未抄晒舊嗰啲過去
好多蘋果link都已經無咗
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1uDp_u-iYKcXLxZlNOJaBwC7fYzR6mahfivtlVJa6muE/edit#gid=1788338923

https://docs.google.com/spreadsheets/d/18qzDlueh8wnbwL7U7dQDnQ2TjcgpqxL0yL7M6T8zmiw/edit#gid=1902204871
唔正確

套路係來自武術,即係你一套拳由頭打到尾,第一式亢龍有悔,之後一定係跟住第二式飛龍在天,一直咁打落去

支那講嘅「套路」就係用呢個concept,就係反覆做同一件事有跡可尋

呢個concept可以話係佢地發明,唔多覺香港有用開比較接近嘅字詞
咯都係支那字
香港人係用
按我記得最出喺台灣見先,好早就有,有冇受支那影響就難講d,但應該機會唔大,台灣網絡發展得比支那早好多
明顯來自ceiling,只係支那肉肉酸酸譯做天花板
講起足球一定有呢個

首發
正選
內地宜唔係洗腦洗到好多人唔覺
呢個香港好似冇乜人用掛.....
有啲保留

二世祖係比較重貶義,富二代係比較中性

有錢仔會比較接近

但有錢仔冇延性,有錢仔個仔都係有錢仔,富二代之後就係富三代,用落個語境有啲唔同
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞