[殭屍/靈幻/鬼怪]《輪迴。道》世界重新輪迴一次之後我都係變咗做道士 10

295 回覆
16 Like 1 Dislike
夢晞跌死個幕夠曬慘
唔好學壞曬唔好亂咁剪
屌左聲出黎
你幾時出文
出嘅就唔剪你啦

今日
今日真係差啲啊打唔切
剪住一下先。

留返d之後再剪
最深刻係餓死
十方啪石
你唔好成日記住洛兒餓死啦
呢個要得閒就拎出黎鞭下
係十方啪咩
十方好似真係冇啪??死啦,我係原作者都有啲唔記得,我啱啱食飯特登重睇咗一次結局雖然十方袋住左萬天玄嘅精石,但好似到死都冇食到
罰你重睇
遲早都要㗎啦
荃灣廣場—天台公園

這個時間點,商場是還未開始營業的,陳天航算是擅自闖進來

他拉開攔住公園玻璃的的護攔,直接走出來

他一步出公園就左顧右盼,想要尋找「海伯伯」的身影,亦希望毒到他時,他的神智是清醒,而非犯傻

但縱使陳天航走遍整個公園也始終未見「海伯伯」蹤影

「又話會係到….」

「海伯伯!你係唔係到啊!」陳天航嘗試大叫,希望有人會回應自己

但沒有

「…….」陳天航打算放棄,先回去夢晞那邊再算

但突然,一把老者的聲音伴隨著盪鞦韆的聲響傳來

「小兄弟,你嚟搵我報仇?」

陳天航猛然回頭,就看到一人憑空出現正在盪著鞦韆

「終於搵到你,霍前輩」果然和陳天航心中所想的一樣

對方正是神力—霍鎮海

也就是曾經親手殺死自己的兇手,但不知為何,陳天航這次就是覺得只要找到霍鎮海就能解開自己無故對洛兒失去記憶、感情的迷

「呵..真係要搵我報仇?」霍鎮海聽到陳天航說要找他後,便再說

「……我唔係」陳天航搖頭說

「應該話我甚至…差啲唔記得你曾經殺過我」他再說

「….唔記得?」霍鎮海停下動作

「自從個次醒返之後,有一刻唔記得咗發生咩事、更加唔記得同女朋友經歷過嘅所有野、對佢嘅感情….」陳天航跟霍鎮海訴說自己的情況

這刻,霍鎮海站了起來正眼的看著陳天航

他眉頭皺起了,他發現了些什麼

「霍前輩….你可唔可以話比我知個日到底發生過咩事,連九叔佢地都淨係知道我係頭七個一日突然復活」陳天航自顧的說著

「精氣開,魂魄現」霍鎮海則沒有理會陳天航,舉起了右手,伸出拇指、食指、尾指,指著陳天航唸了一句精簡咒語

然後陳天航的身體就在各個地方滲出了九道不同顏色的光

「得九個….」霍鎮海也是錯愕

「呃…霍前輩..做咩啊,我個身…」陳天航看著滲光的身體有點慌亂

「嗯….此事必有因由」霍鎮海點了點頭說道

「即係點啊霍前輩?」陳天航開始急躁

「我怕講完你都未必明…或者..嗯!」霍鎮海不知陳天航的學法去到哪種程度

所以決定….

「下?呃..!!」陳天航有疑問時,前額突然被重擊

啪!!

是霍鎮海出掌擊中

陳天航的魂魄直接被全數擊出體外,失去魂魄的驅體倒臥在地

「我….點解會咁?!」陳天航的主魂魄飄浮在半空說

「你睇下你自己周圍」

「佢..佢地係我嘅魂魄?」陳天航看到周遭有著幾個與自己一樣的半透體浮在半空

「係,但人總共係應該有三魂七魄,你再睇下你自己,足足少咗一魂一魄」霍鎮海指件著魂魄說

「咁就係我會失憶嘅原因?」主魂魄問

「睇怕就係,三魂即為天魂、命魂、地魂,掌控人係天地人三界嘅事,七魄即為屍狗、伏矢、雀陰、吞賊、非毒、除穢、臭肺,係代表住人嘅喜、怒、哀、懼、愛、惡、慾」

「咁我係….」

「少咗天魂同愛魄」霍鎮海心裏在估算著為何會出錯

「就係因為咁….咁到底我仲係咪我….」陳天航主魂魄看著自己雙手,好像感到有點陌生

「唔應該會少咗至係,有啲問題」霍鎮海屈指在算,算著各種可能

「會係咩啊?!」陳而航主魂魄緊張的問

「嗯…恕老夫無能,我算唔到」霍鎮海低下頭說

「嗄…..連前輩你都算唔到?咁我…係咪成世都唔會變返正常??」

「……」霍鎮海仍低下頭,沒回答

「前輩!前輩!」

「我要陪我個女玩!!」霍鎮海突然抬頭轉身,跑回鞦韆那邊再次擺盪,還開始跟旁邊的空位自言自語起來

「前輩!前輩!!今次….」
主要係我驚我有啲位落咗伏筆自己都唔記得咗
你係咪數錯數?
有9道光。人得3魂7魄。

但主角唔見左1魂1魄
放心我絕對係打錯字!!

罰你今日出多篇
打緊

但不要quote文了
信唔信我日日quote!
「今次仆街啦…..」陳天航主魂魄嘗試自己回到肉身內

嗖!!

嘭!!

但不知為何,不出一會就會再次被強行彈出

「點解?!」陳天航不斷嘗試,但都徒勞無功

「嗄….嗄…..霍前輩!」陳天航浮游到霍鎮海面前

「女啊女~你要乖乖留係老豆身邊啊」霍鎮海就對陳天航充耳不聞,只顧著旁邊的「女兒」

「霍前輩!!幫下我!我返唔到入去啊!你醒下!!」陳天航拼了命的呼叫

但霍鎮海依然無動於衷

「佢唔會幫到你㗎啦」突然一把熟悉的聲音出現在陳天航身後

他轉過身一看

居然是很久不見的…..啊仁

而且他身後還站了個人,是閻三!!

「啊仁…你…」陳天航不敢相信啊仁居然跟閻三同時出現

「我咩啊?你又想話我做錯咩啊?」啊仁不屑的看著陳天航

「唔好同佢講咁多廢話,佢依家已經魂不附體,係廢人一個,快啲殺咗霍鎮海!」閻三在後發話

「嗯,係!契爺!」啊仁回答

「契爺?!咩契爺??」陳天航錯愕的說

「唔關你事!!」說畢,啊仁便從袋裏拿出了一粒粒不明的黑色晶體

並將其吞到口中

「嗄!!!」啊仁吞下數粒黑色晶石後,仰天吼叫,雙眼漸紅,全身冒出黑氣,雙手更是被黑氣所侵蝕,指尖都開始枯萎黑掉

「仁!你做緊咩啊!停啊!」陳天航魂魄大叫

「都話唔關你事!!」啊仁擺好架勢,後腿一蹬,和閻三同時攻向霍鎮海

「仁!唔好!!」陳天航立刻衝在霍鎮海面前,一方面是想要保護葉靈父親,另一方面是還需要他幫自己魂魄歸位

但他忘記了一樣事情,他現在只不過是魂魄虛體,根本阻攔不了什麼

「你地…係咩人?」失智的霍鎮海這次更是忘了閻三是誰

「我係你追魂夜叉!!」閻三脫下他右手的那白手套握拳衝刺

「唔好殺我個女啊!!」霍鎮海抱着旁邊的空氣向後一個筋斗,但他也完美避開了啊仁和閻三的攻擊

啊仁儲力再上,他跳上鞦韆,跟著擺力順勢跳高,在半空擺出飛踢

閻三攻擊失效後直接運氣到拳上,再向霍鎮海擊出

霍鎮海雙眼快速掃視環境,他保持著右手抱著空氣在胸前,就是他口中的「女兒」,然後向前飛撲,收腹提腿

閻三的氣就從霍鎮海的下方掠過,而啊仁的飛踢,霍鎮海避開氣攻後,控制身體下墜,一手按地,用力一推,雙腳向上一撐

反把啊仁給踢飛了

「嘩呃!!」啊仁被踢飛到旁邊的花槽

「嗄!!」閻三這次主動上前近攻

他右手儲氣,沉肘寸勁

嘭!!閻三寸勁之氣大得空氣也傳出拍打聲

霍鎮海先捉著閻三的手腕後退兩步,將其寸勁的衝力卸去,然後左手伸出,擺出蛇形拳的手法,將身體放得柔軟,手纏著閻三的拳而上

篤!!霍鎮海的蛇手狠狠的啄在閻三的臉上

「嗚啊!!」閻三發怒,雙手運氣向面前霍鎮海的頭顱拍去

霍鎮海見此,雙腿重心轉移,膝關節一轉,整個人向下蹲了幾寸

嘭!!!!閻三雙掌拍空,真氣在空中亂舞刮起一陣狂風

這時啊仁亦看準時機,從後擒住了霍鎮海

「契爺郁手!!」啊仁雙手用力扣著霍鎮海的雙眼來限制他的活動

「叻仔!!」閻三馬上轉勢,提起右掌往霍鎮海的天靈蓋襲去
真係重現啪石
但前世啪石無黑化,最多都係蒸汽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞