[殭屍/靈幻/鬼怪]《輪迴。道》世界重新輪迴一次之後我都係變咗做道士 10

295 回覆
16 Like 1 Dislike
今晚或聽晚有文!

終於扚起心肝寫到文
「廣目,今次真係勞煩你」祝融對著廣目行了個拱手之體

「哎,天尊你又何必客氣,更何況維護天庭安危,係我地眾仙嘅責任」廣目官腔的回答祝融

「咁我擇日再搵你聚聚,我有要事要忙」祝融將眼神望一望向我

「嗯,好啊,咁天尊我就先行一步啦」廣目禮貌的微微鞠躬就轉身離去

「你滿口仁義道德!!佢係奸㗎!我講你又唔信!兜率宮入面有….」我正想再次大聲叫出祝融的惡行時

祝融又再用法術將我的上下唇黏合起來

「嗯!!!嗚!!」我極力撕喊,但卻無可奈何,我確實叫不出聲

廣目微微回頭,角度是微乎其微,但我留意到

不知祝融有否留意到

「廣目,慢行」祝融這一句表面是禮句,聰明者就會明白暗地裏是一句趕客句子

廣目沒再回頭,一下跳上了黑龍的鬃毛上

「黑龍!返南天門!」

哮!!!黑龍猛嘯一聲,騰雲而去

待廣目走遠之後,祝融用兇狠的眼神定睛看著我

「師父….你真係搞到徒兒好麻煩」

他用氣鞭捆著我,將我拖向兜率宮前進,過程更隔空用氣將我的內臟在體內攪動

「嗯!!!」不能開口的我只能「無聲吶喊」

「師父,我地兩師徒入去慢慢傾」

嘭!!兜率宮大門閉上

回到密室逃不了又是一輪毒打

「嗯…」我的雙唇依然被緊閉,口腔內想吐出的鮮血都被逼倒流回肚內,身上又滿佈了新的傷疤

「師父,你話你係咪賤,好好地睇住你徒兒我兄嘅偉業成功咪得,做咩要周圍走,比其他人見到,我會好麻煩」祝融在我面前揮舞著他那已被黑氣所侵的氣鞭

「嗚…嗯啦」是的,這句是粗口

啪!!他往我身上再揮一鞭

「嗯!!!」

之後,他鬆開捉著氣鞭的手,氣鞭散開,氣環繞著他的手,他再握緊拳頭,原先的氣漸變成一把「氣刀」

嘯!!氣刀快得像要劃破空氣的揮到我面前,我緊閉雙眼,不敢直視

但良久,刀還未穿透我的身體任何一部分,我張開眼一看,原來祝融故意將氣刀停在了我眼前

我一張開眼,氣刀和我眼球的距離不足一厘米

「嗚?!」我被嚇至整個人都毛管豎起

「哈哈哈!!我嚇親你啊師父?」祝融的精神狀態好像比之前變得更瘋狂失控

「…….」我萬分無奈

祝融再次作法開出一個玄光鏡,讓我觀望現界正發生的事

在鏡中我目睹著九叔他們被拘捕到拘留所的經過、霍前鎮和閻三的天台一戰以及「我」和啊仁一同被吸進異常維度

「嗯……」我看著這些事發生,但我卻在這裏無能為力

「師父,你到底明唔明呢啲人類有幾咁渺小?我到依家都唔明點解你當初會選擇幫佢地?」祝融看似在問我問題,但實質他卻沒有讓我回答的機會

我的嘴巴還在被封上

「當年一戰已經同你講過,要同魔合作先至可以成就更完美嘅世界,但你偏偏唔聽我講,你睇下佢地!幾咁無能!」

「?!」祝融說著說著,居然說出了這麼震撼的消息
點都算出到一篇先!
點名
冇人啦

我打緊文
邊個信
終於等到你!
我有打文㗎!多謝你等我!
好感動,終於有得睇
我會盡快!!
喺呢度忍痛同大家講一聲

呢個故仔因為我嘅個人理由,應該將會停更半年…

或者呢半年我抽空到時間就會更新!!

但係大家留意絕對唔係棄故!!

只係短暫停止更新!!

如果大家鍾意呢個故仔的話!

記得隨時留意我會返嚟!!
多家大家支持
等你!半年後唔見你就剪你
好!!半年後見啊!!
好耐冇翻嚟 估唔到要停更半年
唔會斷更~!一定唔會!只係依半年要停一停!!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞