[殭屍/靈幻/鬼怪]《輪迴。道》世界重新輪迴一次之後我都係變咗做道士 10

295 回覆
16 Like 1 Dislike
「英哥!失策咗啲喎!」

「你好停手啦!如果唔係我唔放過你啊!!」

「但這此的葉靈已無力反抗」
會唔會用「此刻」比「這此 」更順口呢?
啊….這此係真係打錯字!我都睇唔到咁多錯字添!

我之後留意返!

不過依排屋企有啲事,可能出文會慢多少少,因為比較多野要處理
👌👌
「點解會有兩個我㗎…..」我呆滯的站在畫面前

「嗄…師父,你有冇諗過你自己已經死咗?或者你根本唔係陳天航?」祝融緩緩站起來,先用拇指擦一擦嘴角的傷,再拍拍身上的塵

「我已經….死咗?….」這刻我更是如雷貫耳一樣

「哈哈哈!你真係冇諗過自己點解會係到?」祝融再說

「我….」我回頭看一看祝融那衰相,再望回畫面中的「自己」

我好像記起了….

那天…我替葉靈擋了霍鎮海一掌….然後進了醫院…

……

「衰仔….你瞓醒就好返屋企啦,知唔知啊」

「哈….我今次瞓個晏教會瞓好耐㗎,你唔好鬧我啊…..」

「姨丈…..你要幫我好好睇住啊姨啊」

「放心,我會,但你都要幫手㗎,如果唔係我養咗你咁多年,我咪好蝕底?」

「咁你..蝕硬啦」

「Hey….肥仔」

「Hey…..傻婆,咳咳咳」

「你話邊個傻啊!」

「喂….痛啊」

「你都知痛㗎咩,成日逞英雄,亂咁幫人…..你有冇諗過後果㗎,我點啊,姨姨點啊!你個衰人!!!」

「你地….唔好咁啦,我只不過…..係好攰好攰…好想瞓…」

「唔好….唔好瞓啊,肥仔!!」

嗶———!

那天的人物情景、對話,一下子在腦海湧現

「我…我真係死咗….??」我即時軟跪在地上,身子前傾雙手撐地

「噢,你諗返起啦」祝融竊笑

「冇可能㗎!我一定未死㗎!」我向前就狂奔,想要先逃離這兜率宮

「返嚟!」祝融隨手就揮出一條氣鞭纏住我的腳,並同時將我拉回

「放開我!」我順著拉力提出一腳飛腳

祝融他雖驚訝我的操作,但依然不肯放手

那我也不客氣,我迅速的用踢腿的那腳勾住他的脖子用力收腿,然後另一腳屈膝,兩腳配合下給了祝融胸口一記重膝

但他手依然緊握著氣鞭

「嗚啊!!」我急中生智,勾著他脖子的腿不放開,腰部發力將自己沉向地面,雙手按地

整個腹再用力對摺,這次直接把祝融給揈了開去

轟!!!祝融握到他存放古籍的櫃上,櫃子倒下,古籍和櫃都壓在他身上

我深知這些都不能拖祝融多久,所以也毫不猶豫的先跑為敬

我由密室一路狂奔,原本都以為自己會「卡關」在那八卦迷陣之中,誰不知我的雙腿就像有了自動導航一般,自由的在迷陣中左穿右插,很快便逃離了兜率宮

「哈哈哈!!!」古籍堆下傳來祝融的狂笑聲

「嗄!!」祝融吶喊一聲

逢!!!壓在他身上的古籍和櫃子都在一秒間被火焰化為灰燼

「師父~你返嚟啦」祝融深沉的一笑

「秦昇、宋域」祝融仰天喊叫兩人的名字

咻!!二人憑空在祝融面前出現

「秦昇」

「宋域」

「參見太上老君」二人單膝跪在祝融面前,拱手行禮

「有要犯逃逸,追!但切記盡量唔好被眾仙發現」祝融指示二人

「遵命!」二人同聲回答便轉頭追去

……..

這就是我為何會被秦昇宋域二人追捕的經過

說回現在,我吹響一聲口哨坐上金雲後便消失在秦昇宋域面前

「嗄…嗄….依家應該點呢…」我緊抓著金雲左顧右盼,生怕那二人追上

二人那邊,二人沒有像我那樣有金雲這坐騎,只能像眾仙的騰雲駕霧追著我

「稟報師尊….佢坐上咗金雲逃逸,速度太快,我地未必跟得上」秦昇跟祝融用千里傳音的匯報

「廢柴!」祝融怒罵

「師尊…咁是否再追?」宋域問

「唔洗啦!消失啦!」祝融怒說

「遵命…..」二人回答後就憑空消失了

二人就像祝融的搖控玩具一般揮之則來呼之則去

祝融在兜率宮來回度步數圈後,終於下了一個決定

他再次仰天,是要跟誰傳話呢

「廣目,你聽唔聽到?」
終於有時間出到文
終於等到你月巴
我會努力出返文㗎啦
再唔出文就用紙都剪唔爛嘅鉸剪凌遲你丁丁
我都唔想㗎,依排屋企多野搞,都冇咩時間打文
講笑姐搞掂自己嘢先啦,有咩呢度變得心事台㗎啦
冇事嘅過多排搞掂曬就可以回復正常㗎啦!
有文可推
冇錯!推啦!!
唔知典解個腦會有齊天大聖騰雲駕霧.gif出現
輕輕一推~推到有文😏
一諗起孫悟空我就諗起張偉健
好啊!嚟啊!繼續推啊!

心血來潮,畫一畫咗葉尚生Aka萬十方

今日係主角三劍客唔知點解,依幾日失眠,但個腦又打唔到文,大家睇住畫先啦比大家大概知道主角們係咩樣
左邊係啊武個樣少少怪

中間就當然係我地男主啊航啦

右邊就係大腦啊烈

九叔&英叔
此時,正在鎮守南天門的廣目天王聽到祝融的呼喚

「係,天尊大人,廣目聽命」

「嗯…老夫有啲要你幫忙,但你要幫我保密,可以嘛?」祝融先跟廣目天王做個協議

「呃…冇問題,只要本將有咩可以幫到你,請天尊你儘管開聲」

「有個犯人係我手上逃脫,我想你幫我捉佢返嚟」看廣目如此一說,祝融也直接說出要求

「冇問題,此事天尊就放心交比本將處理」廣目說

廣目天王接過祝融的任務後就馬上出發

「眾將聽命」

「嗄!!」轟!!!

處身南天門的眾天兵天將同時吶喊並將武器戳向地面

「鎮守南天門關!」廣目高呼

「嗄!!!」轟!!!

眾天兵天將以剛剛的形式再次回應

「好,勞煩你啦廣目」祝融跟廣目道謝

「唔勞煩,舉手之勞….但天尊你莫怪末將多事,此犯是何等罪行要天尊你親自主理,並且需要如此保密」廣目膽大的問

「嗯….此事非常複雜,容後再談,但請廣目你務必幫我捉拿此犯人,事關佢係影響到整個天界嘅安危」祝融隱晦朦朧的說

「嗯,好」廣目點頭

嘯!!廣目吹響一聲口哨

坐騎黑龍就從密雲中應聲而出

「黑龍!兜率界外!」廣目拉著黑龍的鬃毛

嗚!!黑龍把頭抬一抬示意明白就極速衝刺

所到之處雲皆散開

而不久後,黑龍就出現在我的身後

「嗄….?!出到玩龍??」我聽到一聲雲朵散開的沉實響聲後便回頭一看

「前方重犯!休想再逃!乖乖束手就擒!」廣目天王用響亮的聲線呼喊

我沒有回應,只捉緊金雲,希望他能加快一點別讓我再次被捉住

「好,咁就休怪本將出手啦!」廣目天王看我沒反應

「黑龍!追!」廣目拍一拍黑龍的頭

黑龍受命,牠壓低頭顱保持頭顱不動,龍軀不斷加速搖擺,達至加速效果

「金雲!靠曬你㗎啦,求下你要快啲啊」我除了緊捉住金雲外,都不知能做些什麼,只求廣目追不上金雲

但這時

「吁!!」廣目手上本就纏有一條赤紅的繩索,傳說是用作捉拿與佛教敵對的人

他舉手一揮,繩索就自動延長把我腰間纏住

「喔?!」我想不到他還會有這招

「收!」廣目一唸,赤繩馬上往他收短,我立即被拉後往後翻

「啊嘶!!」我頓時手足無措,雙手往下抓緊金雲,金雲也識趣的用雲霧包裹我的雙手,這刻我也知道它是有靈性的

「噫?!」可惜也沒用,廣目再次用力收繩就直接把我跟金雲分開了,金雲更是散了一點

「勸你就乖乖跟我返去!天庭唔係你隨便亂闖嘅地方!」廣目將我直接掛在黑龍的犄角上,左搖右擺的

金雲也有想回頭救我,但卻被巨大的黑龍一口吞掉

「金雲!!!」我大喊

「黑龍!走!」廣目無視我的吶喊直接命令黑龍往兜率宮飛去

咻!!黑龍鼻噴一氣,再盤身而去

………..

畫面轉回人界

陳天航致電啊烈心腹啊全

「喂,係咪啊全?」

「係,你邊位?」

「我係啊航,啊烈個朋友,你有冇印象?」

「哦…哈!我記得,我地都叫出生入死啊」啊全遲疑了一秒後笑說

「哈…都係」陳天航陪笑一下

「係喎,你咩事突然搵我?係咪烈哥有事?」不愧為啊烈的心腹,一猜就猜到重點

「係….佢依家…..」我跟啊全訴說了啊烈他們現時的情況

「呃…得,明白,交比我,我今晚覆你」啊全思索一會後說

「嗯,唔該你」陳天航跟啊全道謝

「屌!得啦男人老狗,更何況係烈哥嘅事,晏啲覆你,bye 」說畢,啊全沒等我再答話就直接掛斷了電話

江湖中人就是這簡單直接

我喜歡跟這樣的人對話,毫不拖泥帶水
今晚終於係出文
終於!

依幅係亂畫嘅啊武大戰段天

啊武慘敗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞