[殭屍/靈幻/鬼怪]《輪迴。道》世界重新輪迴一次之後我都係變咗做道士 10

295 回覆
16 Like 1 Dislike
有文,推下先~~
之後眾人就分成兩批行動

「武,如果有咩事嘅,你帶我個妹走先」葉尚生輕聲跟啊武說

「哎,唔會有事嘅,有替身又有鬼僕掩護,班差佬唔會發現我地嘅,同埋要帶都你自己帶啦」啊武回應

「總之以後有咩事,你地都要幫我睇住啊妹」見啊武拒絕,葉尚生又提出另一要求

「嗯,冇問題,但有咩事我地一齊頂住,唔會比你一個出事嘅」啊武笑說

二人對話雖很老土,但卻又真心

踏!踏!踏!

突然他們後方通道不遠的轉角處傳來一陣凌亂的腳步聲

「貼牆」葉尚生一個轉身用背貼著牆並伸手將啊武也拉背貼牆

兩名鬼僕馬上用身驅擋著二人

好快,兩名警員在二人面前跑過,葉尚生明顯看到警員肩背上騎著兩名鬼僕,他們正用手掩住警員的眼睛,加上二人又有鬼僕作掩護,成功在警員面前隱形

而由於九叔作法令整個警局斷電,因此連後備電源也用不上,兩名警員也只能提著手電筒照明

「快啲睇下有冇走犯,走犯就大鑊㗎啦!」

「應該冇事嘅,鎖住㗎嘛,我地又唔係電動鎖」

「屌,都要睇下㗎,真係有事你同我打靶都唔掂啊」

警員好快就在轉角跑走了

「呼,真係睇唔到我地」啊武鬆了一口氣

「鬼掩眼加鬼擋身,你估流㗎」葉尚生輕笑

「估唔到咁大效果姐」啊武說

「我地都係行快兩步啦,嗱嗱聲接埋啊妹走啦,拖愈耐愈多麻煩」葉尚生加快了腳步

「嗯!」

兩人恃著有保護便放任的跑,不再管腳步聲的問題

但就在轉角處

嘭!!

葉尚生跟人撞上了,衝力導致他往後倒下

……..

「喂,唔對路喎,死仔佢地咁耐都未出嚟嘅」這時英叔他們已安全離開了警局,並去到對面大廈的平台俯伏著觀望警局門口

「或者搵葉靈個陣有啲阻滯」啊武算說

「我地返入去」九叔說

「哎,就算係衝都係我同武仔,你盲嘅係到阻住曬」英叔雖說出這樣的話,但聽者都知道,他只是擔心九叔的安危

「係囉九叔,我同英叔入去得啦,如果有咩事都要靠你睇住夢晞同啊航啊姨」啊武聽懂英叔的話也附和著

「咁你地入」但九叔居然也直接認同

「嘩,你條老野又會應得咁順口嘅,扮都唔扮下野」英叔看著九叔說

「唔好咁多廢話,入去」九叔順著英叔說話的方向,用手推了英叔一下

「得啦,你唔講我都會行」英叔轉身想跳越圍欄

「行啦武仔!」英叔一下就半身跨過了圍欄

「喂!英叔,唔好跳住!」啊武突然叫停英叔

「嘩喂!做乜鬼啊!」英叔因為在跳的中途突然被叫停,導致他半天吊在圍欄外,幸好啊武剛好拉著了他的手

「啊烈佢地出嚟啦!」啊武發力把英叔拉回上來

「唉啊,武仔你嚇死我啦,下次唔好咁啊,跌Q死我㗎」英叔抱怨道

「okay ,下次由得你跌落去」啊武玩味的說

「頂你啊死仔!學埋曬啲衰野」英叔揈手打向啊武的下體

「哎!」啊武左手擋住

然而,待英叔爬回平台後又真的看見葉尚生啊武帶著葉靈跑了出來

原來剛剛葉尚生在轉角撞到的就是正趕往門外的葉靈,二人都被對方撞倒,但他們就這樣狼狽的會合了

「走!」現時跑出門外的葉尚生好快就發現英叔眾人的位置並向他們揮手

「九叔,生哥叫我地走喎」啊武雖只喊了九叔一名,但話就是對著兩位師父說

「我地聽到,老野盲咗姐,未聾嘅」英叔開玩笑的說,話畢就拍拍啊武示意離開

砰!!!!

一記槍聲突然在葉靈眾人身後響起
我懷疑自己係中流感

上次病完個幾星期,依家隔幾日又病
lived. I am back
但我病到今日未停過,無間斷!!

完全訓唔到,人都癲!!
今晚應該有文
槍聲過後,葉靈突然向前倒下

「妹!」葉尚生看妹妹倒下,雙眼瞪大,緊張上前關心

「英叔,靈姐好似中咗槍啊」啊武半個身探出圍欄想看更清楚

「我都見到!!」

「英!」九叔示意英叔快去查看葉靈情況如何

「去緊啦!!」英叔又再次跨過圍欄

但這時葉靈自己站了起來

「妹,你冇事啊嘛??」葉尚生緊張的問葉靈

「冇….比個下槍聲嚇一嚇同地下個高低級撠到姐」葉靈指一指腳後地面突出的小石級

「喂喂喂!英叔咪住啊!」啊武又再次叫停英叔,英叔又再次半天吊在圍欄

「我頂你啊武仔!又玩鳩我!!」英叔指罵啊武

「唔係玩你啊英叔,葉靈冇事啊!佢地嚟緊搵我地啦」英叔一手捉住圍欄,用腳尖輕撐一下外牆,把身體外轉

他看到葉尚生正扶著葉靈向自己跑來,啊烈更是向他們方向揮手

「嗄….妹頭冇事就得啦,嚇死人」英叔慨嘆道

「你個死仔!仲唔拉我返上嚟?!」英叔叫啊武

「係係係」啊武右手捉著英叔的手,再用腳撐著圍欄發力

把英叔拉回來

「唉….真係年紀大,咁樣再玩多真係兩次命都比埋你」英叔搖頭說道

「喂英叔,做咩咁睇唔開跳樓啊」啊烈的聲音從後傳來,他們已成功會合大家

「唉,唔好提啦,我跳咗兩次啦」英叔擺手說

「好啦,講正經先,象山我地就應該唔洗諗住返去㗎啦,新聞一定會講我地比人拉咗,總有啲三姑八婆會篤背脊,我地有咩地方去?」葉尚生帶出一個問題

「去我拳館?」啊武提出

「嗯….我諗唔安全,始終係你原本就會出現嘅地方,陳一可能會發現」

「其實死仔你怕咩姐,我地個個都有身外化身做替死鬼,佢又點會再派人睇住唔存在嘅我地呢?」英叔說

「唔怕一萬只怕萬一」

「冇錯,陳一識咗我地咁耐,都大概估到我地識嘅道術,唔排除佢真係會係我地原本會出現嘅地方徘徊」啊烈接了葉尚生的話

「同埋如果真係咁唔好彩,我地其中一個身外化身破咗,咁其他嘅自然都會比人識破」葉尚生又接在啊烈的話後說

「咁好難搞㗎喎…..」眾人頓時陷入苦惱

「嗯….我諗有一個地方,陳一唔會去」良久 ,啊烈出聲

「邊到啊?」英叔問

「卓斌嘅私竇」啊烈口中的地方亦即是他父親遇難的地點

「卓斌?」葉尚生第一時間是不解,因為雙生靈事件發生時,他還沒有回來

「之前對付過嘅一隻雙生靈」葉靈快快解釋

「係喎,個到又辟又遠,卓斌又死埋,陳一應該點都估唔到我地會去個到」

「冇錯,不過麻煩在我地要出出入入買生活用品」葉尚生又想另一個問題

「唔洗諗,我有辦法」啊烈搭著葉尚生的肩膀說

………

「啊嗄….依到….」啊仁一手按地撐起自己,一手輕拍前額,不知暈了多久的他從「荃灣廣場天台公園」的地面醒過來

他搖一搖頭,把自己弄清醒一點

他向左一看,發現陳天航暈到在旁

「嗄…喂!航…..醒啦」啊仁拖著快垮掉的身體趴往拍打陳天航

陳天航沒有反應

「喂…醒啊…依到邊到嚟㗎」啊仁再搖晃陳天航,但也是沒回應

嗚……

不知從何處突然傳來一聲低嗚聲

啊仁感覺到來者不是什麼好東西,所以立馬苦撐起來,一拐一拐的想要先到室內避禍

但走了兩步,他回頭看向還躺在地上的陳天航

「……」
ok睇完下個月再入泥睇下一集
或者會變一年一更,更年期(講笑)
一月我返到黎希望有3篇
出文!!
終於有文,推下先
大家聖誕節快樂
大家新年快樂
因為近排生活有啲轉變
所以出文嘅時間都有啲飄忽

應承大家,我盡量能夠出文就會出!!

可能會遲出文!但唔會棄文!!
加油
搞掂自己先,文呢啲嘢好閑㗎咋💪🏻
慢慢黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞