[殭屍/靈幻/鬼怪]《輪迴。道》世界重新輪迴一次之後我都係變咗做道士 10

295 回覆
16 Like 1 Dislike
Post 01:

https://lih.kg/2070511

Post 02:

https://lih.kg/2311177

Post 03:

https://lih.kg/2400128

Post 04:

https://lih.kg/2508078

Post 05:

https://lih.kg/2561554

Post 06:
https://lih.kg/2632105

Post 07:
https://lih.kg/2733578

Post 08:
https://lih.kg/2831204

Post 09:
https://lih.kg/3089645

不知不覺已經嚟到第十個post 第二季劇情暫時應該係一半左右,不過隨時會再加多啲,請大家繼續大大力支持啊!!!

而依家開新post未有文住大家唔好屌咁大力!依兩日會有
一秒留名
想負皮
新po冇文
新post冇新文⋯⋯
試吓唔好咁
好快有㗎啦
我都知 個故都好快完
個個作者都係咁講
個故仔有排都未完
十年大作
如無意外,今晚會有文
「你咁緊張人地女朋友做咩姐~又話好愛自己老婆~」媚娘嘲諷王奇

「你…..」王奇氣得說不出話

「嗄…嗄…..有同理心就係…嗄…你地人類最大嘅缺點」因王奇停下了攻勢令習維有時間回復傷勢,他已可勉強把自己撐起,單膝跪著

「嘖….」王奇看到習維正在回復傷勢就想上前補刀加傷

「我勸你就唔好亂嚟啦~」媚娘此刻又說

「…….」王奇頓時陷入兩難之中,一邊是想要親手手刃殺害自己女兒的兇手,一邊又怕段天傷害兄弟的女人

畫面中,段天走得更近洛兒,更把手搭在正埋頭工作的洛兒肩膀上

頭慢慢靠攏過去,兩隻尖利的獠牙像是隨時會咬向洛兒的脖子

「你停手!你地到底想點!!!!」王奇看此只能暫時強壓怒火

「哥哥仔~你隔住咁遠~Boss佢又點會聽到你叫佢啊~」媚娘見王奇果然停下了手腳就笑說

「你地真係好卑鄙啊!!」王奇怒吼,一股氣從他體內逼出,刮起一陣猛風

「哈…依個世界勝者為王…敗者為寇…」習維已回復得可自行站起,身上的傷都滲透著紅光,證明傷口都在癒合

「你收聲!!」王奇揮臂,從手中揮出一道氣將習維再次擊到

「嗚呃!…..」

「你啊好再亂郁啦~你再郁,你兄弟嘅前女友就係咁先㗎啦~」媚娘威脅說道

而這刻,上天亦跟王奇開個天大的玩笑,他的身體正以肉眼可見的速度急速腐爛

是時間到了…..

他連投胎轉世的機會都經已押上…應該再也沒有轉機

如果他不是擔憂洛兒的安危,也許已成功為女兒報仇雪恨

「呃….哈哈哈哈哈!!」王奇反常的大笑

他心態已徹底崩潰,他不明白為何老天不站在正義的一方,卻是像包庇著邪魔

「夢晞…對唔住,我地來生冇緣再做夫妻….女,老豆嚟見你啦」王奇弄出手刀,把最後的功力都逼在手刀上

借法借來所剩不多的靈力法力聚成一團

王奇把手刀架在脖子前,揮拖一刀,鮮血就如瀑布般湧出

他自己已刧數難逃,所以寧願死在自己手也不想死在仇人手上,這是他的心中最後的倔強

但他又好像忘了,面前的對手是可怕的殭屍…..

………

「先生你好~依到係段氏集團總部,請問你係想去邊個部門?或者我有咩可以幫到你~」站在大廈大堂門外的禮儀小姐打開玻璃門

是陳天航眾人終於來到

「頭先有冇兩個奇怪嘅人嚟過?」陳天航問

「奇怪~?先生~我唔太明白你講咩」禮儀小姐搖頭說

「先生你地又係咩事㗎?咁大班人」保安上前了解

「又係?除咗我地,係咪有兩個人嚟過?」啊烈聽到保安話中玄機

「係啊,有兩個人入到嚟就嘈喧巴閉咁」保安說起就動火

「哥仔,你又唔洗咁勞氣嘅,咁佢地兩個去咗邊?同埋大概係幾耐之前嚟㗎?」英叔加把嘴問

「幾耐….都有成個鐘前啦,佢地比我地啊頭接咗上去啊,話係段生嘅貴賓喎」

「仆街….」眾人心中都不禁浮出這個想法

「咁啱啦,佢地兩個係我地朋友,我地嚟就係嚟搵佢地」啊烈故作鎮定的說,說畢就打算帶頭跑向電梯大堂那

但那保安卻比想像中反應快,一手便攔住剛起步的啊烈

「喂!我真係….頂你地啊!今日咩事啊!個個嚟到都係到搞事」保安說到嘴邊的字又收回

「鬆開手~」這時,電梯大堂傳來一把聲
今日有文
「呃…于秘書,佢地….」保安正想說時

來者是媚娘,在剛剛大戰裏媚娘是唯一不狼狽的人,所以由她來應對眾人是最佳的人選

題外話,而我們到現在才是媚娘是姓于的

媚娘由電梯大堂步出,她扭著妖嬈的步伐走到眾人面前

「呃…又係你啊靚仔….」媚娘定睛一看才發現面前的人正是上次在西貢看到的帥哥——啊烈,她的臉頰又馬上變得通紅

「我認得你,我朋友係邊?」啊烈仲手指著媚娘

「喂!你對于秘書禮貌啲啊!」那保安看到啊烈對媚娘的態度不佳就比剛剛更為火起,看來平時媚娘也迷倒不少公司的男職員

「得啦~冇事~佢地係段生嘅貴客,交比我~」媚娘安撫保安說

「呃…好啦」保安聽到後就放下攔住啊烈的手

「門口狗」啊烈盯著保安,再撥一撥剛剛被他碰到衣服的位置,示意他手髒,弄髒衣服

保安盯著啊烈的眼神也同樣充滿著狠意

待我們走到電梯大堂,九叔終於開聲

「我認得你啲妖氣,西貢街市嘅妖女」九叔動了動鼻子

「哎啊~型仔叔叔~你唔好係咁多人面前索我啲香水啦~我會怕醜㗎」媚娘伸出類似蘭花指的動作向九叔揚了一下手

「唔好講咁多廢話,我地朋友到底去咗邊」陳天航更是直接拿出彎刀從後頂著媚娘的後腰

「嘩嗚~哥仔,你一嚟就係後面頂住我,咁唔係幾好㗎喎~話曬靚仔哥哥都望住㗎嘛~」媚娘說著說著視線就飄向了啊烈

我們眾人都瞬間明白媚娘大概是看上了啊烈,所以我們眾人都看着啊烈,示意由他再問

啊烈也自然明白大家的用意,他先把陳天航的彎刀壓下,再看一看向上方的閉路電視

「唔好亂嚟,呢度周圍都係閉路電視,一郁手就中計」啊烈頭腦十分清晰,一來就把就陷阱位看穿

「喔~好聰明」媚娘暗暗說了一句

「啊靚女,我知你風情萬千,但我地唔係嚟同你玩㗎,我地朋友到底去咗邊」連平時咯嘻皮笑臉的英叔都藏不住怒氣

「唔好急~我地上到去慢慢再講~」媚娘意味深長的笑說

叮!!

這時電梯剛剛到達大堂

「大家請進~」

乘搭電梯的時候大伙都沒有說話,感覺大家都為待會電梯門打開後的未知之數作好作戰的準備

大家都默默伸手去握著自己的武器,而媚娘就站在電梯的最前方暗笑著

叮!!到了!!

正當大家以為開門後定必會是一場惡戰時,卻猜錯了

門打開後,步入眼簾的是一個潔白寬敞又安靜的辦公室,一個個員工疲於奔命的在工作

眾人馬上放鬆握緊武器的手

但這個點數,應早已過了辦公時間,何以還有這麼多人在工作

「于秘書!」眾職員看到媚娘都馬上打聲招呼

「大家繼續做野啦~」媚娘擺擺手說

「各位~歡迎你地」此時辦公室遠方又傳來另一把聲音

這聲音眾人都深刻,是段一凡

「…..」眾人看著段一凡沉默

「嘻哈哈哈!大家好似唔係咁想見到我喎~唔緊要~Boss 知道大家嚟咗~佢係裏面等緊你地」段一凡轉身為我們帶路到一間闊大的面議室前

「九叔,依到啲職員係咪…..」陳天航悄悄問九叔

「我都感應唔到,佢地幾個嘅屍氣妖氣太濃烈,完全覆蓋曬方圓十里嘅其他妖魔邪氣」九叔也搖頭表示

「嗱𡃁仔,我眼見呢,依班打工仔就冇屍氣纏身,應該都係普通人嚟」英叔此時又說

「係啊~依到全部都係普通人嚟㗎~所以唔好亂講野啊~」段一凡站在會議室門口轉身面向我們,更把一隻食指放在嘴脣前,示意我們說這些時不要說太大聲,以免引起不必要的恐慌

「Boss ~貴賓們都到咗~」段一凡敲響會議室的門

「入嚟啦~」裏面的人說

咔….

門打開後,是段天

這個是我們早已預料的,但會議室內還有令眾人震驚的存在

「洛兒?!」
推下先
推多啲
「肥仔?!點解你地係到嘅?」洛兒也是驚訝的看着門前的眾人

「歡迎大家~嚟探洛兒班」段天走到洛兒身旁,一手搭著洛兒的肩膀上

感覺就是在警告眾人,他有洛兒這人質在手,不要亂來

「係囉,肥仔點解你地會全部人嚟曬嘅?」洛兒站起走到陳天航面前,看著陳天航的眼神好像有一絲期盼

「呃….係啊,啊航個死仔話突然想見你,咁我地咁啱又一齊食完飯,咁咪陪佢嚟搵你」聰明的啊烈當然看穿洛兒那期盼的眼神

「嗯?!」陳天航猛然回頭看著啊烈

「你帶走洛兒先,帶佢去安全嘅地方,依到得你做到」啊烈在耳邊拍拍陳天航的肩膀說

「嗯……」陳天航想想也是,所以只能順應點頭

「真係㗎?!肥仔!你係咪記得我啦?」洛兒聽到後興奮的捉住了陳天航的手

「嗯…好似有啲印象,不如你陪我去食個飯慢慢講」陳天航反捉著洛兒的手

「依家??但係我…..」洛兒回頭看一看段天

「哦~唔緊要,拍拖緊要,啲野我交比其他人做住先~你聽日返嚟先跟返~」段天裝作寬容的說

「多謝段生!」說畢,洛兒就拖著陳天航離去

而陳天航就不時回頭望向眾人,有是面對洛兒不知所措,有是不想掉下眾人離去

但英叔和啊烈都回頭揮手叫陳天航快帶洛兒先離去

「…..」而一旁的葉靈就用難以形容的眼神來「送別」陳天航二人

「我都去諗辦法疏散依到啲職員」待陳天航他們的身影消失在辦公室後,葉靈才回過神來,在英叔耳邊輕聲的說

英叔點頭同意

「妹,執生」葉尚生拉一拉住葉靈說了一句

作為哥哥的又怎會看不穿妹妹剛剛在陳天航跟洛兒走那一刻的失神,但此刻也只能作一句關心

「當我三歲?」葉靈拋下句就脫開他的手行動了

葉尚生看著妹妹背影笑一笑

說回正事

啪!!!段天突然用力雙手拍枱,眼神裏盡是醋意

「Boss…..」媚娘當然明白段天是在為陳天航帶走洛兒而生氣

「呼…..好啦~大家好啊,你地都係我未見過嘅新面貌喎~不如介紹下?~」但段天好快又調整好自己的情緒

「習管家!!」這時,辦公室又能起一陣叫喚聲

「帶頭嘅係兩位先生,拎住白杖嘅一位係茅山四派北門派嘅掌門——張九先生,另一位留住少少鬚根嘅係掌門人嘅師兄——張英先生~」來者居然是習維,剛剛經歷完一番苦戰的他竟已換上一身光鮮的衣服來到眾人面前

「係你啦!奇哥一定係嚟咗搵你!」啊武看到習維後按捺不住大聲的說

「哎,武仔冷靜啲,唔好中計」英叔用手攔住

「啊~你條柒菇碌都好熟我地喎~」英叔裝作起習維那般的語調

「呵~出邊有好多人聽住~唔好咁多粗口」習維瞇起眼對著英叔笑說

「掌門人,有趣有趣~習維~繼續」段天打斷二人對話

「係嘅Boss ~之後兩位身後邊由左邊開始係社團皇圖坐館個仔暨天圖前坐館——張一烈先生,可惜兩個社團都經已唔存在~」習維語氣中擺明是夾雜了嘲諷的語氣

「……..」但偏偏習維說的就是啊烈的死穴,啊烈心中火滾,但無奈貿然動手不是好事,所以只能忍住

「隔離個位係拳館「武館」嘅老闆兼總教練——李梓武先生,不過唔知咩原因之下佢嘅右手好似有暫時性嘅問題而唔能夠郁動~」

大家聽到這裏也愣住了,居然這些事情也知道?!
夜麻麻都推下先
“終止交易”
四點幾五點仲未訓?!
啱啱瞓醒一睇,我load咗幾秒先load 到
老人家就總有泡夜尿要屙下㗎嘛
喂!咁啱尿急咋係咪啊!

「習管家!!」這時,辦公室又能起一陣叫喚聲

「帶頭嘅係兩位先生,拎住白杖嘅一位係茅山四派北門派嘅掌門——張九先生,另一位留住少少鬚根嘅係掌門人嘅師兄——張英先生~」來者居然是習維,剛剛經歷完一番苦戰的他竟已換上一身光鮮的衣服,手拿著一部平板電腦來到眾人面前

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞