[殭屍/靈幻/鬼怪]《輪迴。道》世界重新輪迴一次之後我都係變咗做道士 10

295 回覆
16 Like 1 Dislike
琴日打漏咗!臨出文前都提自己記得要加返,結果都係唔記得,又腦霧
屍氣都可以斬斷
你幻想屍氣就好似龍珠啲氣功波咁九叔係將佢打散
「護!!」葉尚生立即喊話

「係!!」啊烈和啊武快步走到九叔的左右旁,而葉尚生就拿出畫龍戟站在最前

啪啪啪啪!!

「果然好身手~」段天鼓掌叫好

「如果佢地兩個有你地咁團結就好啦~」習維這時再說一句煽火的說話

「你肯認啦咩!?佢兩個到底係邊!!」本來就火起的英叔更是直接從背後的箭袋拔出一箭,用箭頭架在習維的胸口前

「嘩嗚~叔叔你冷靜啲~我地有啲咩三長兩短嘅話~可能冇人話比你地知你兩個朋友去咗邊㗎啦~」習維雙手半舉,好像不打算作任何反抗一樣

啊烈看此,有點疑惑,但未到是什麼

「廢話!!」九叔忍無可忍白杖在手上轉了一圈,利刃往後一刺

習維在這刻暗暗嘴角上揚了,啊烈也察覺這一點

「九叔唔好!!」他馬上想要喝停九叔

「啊嘶!!!」但已趕不了,白杖不偏不倚的刺在習維的大腿上,痛得習維大叫

「做咩事?」九叔回頭問

「佢地有古怪…..」啊烈不時看著習維段天二人,二人的嘴臉明顯是有所問題

「烈,有問題?」葉尚生也問

「佢地好似特登引我地出手咁…..」啊烈緩緩說出

「bravo!!聰明!!」段天拍掌

而這時,突然有一班人衝進了會議室內

「全部人唔好郁!舉高雙手!!」再定睛一看,發現衝進來的的是手持槍械的警察

會議室內的所有人都立刻停下動作,不敢輕舉妄動

「喂喂喂!搞咩搞咩!!玩咩大龍鳳啊!」

是一把熟悉又討厭的聲音…..

反黑總督察——陳一

「又係你地啊??!」陳一他走進會議室才發現是九叔啊烈這一行人

然後他在發現九叔手上的白杖有血,習維的腿上有傷,鮮血正流個不停

「即刻放低武器!放開人質!如果唔係我就開槍!」陳一也拔出配槍指著九叔並將手槍上樘

「得!唔好亂嚟」九叔首先縮手放下白杖

噠..鏘…

「你地都放低」九叔再命令眾人

鏘…鏗…鐺!

英叔的木弓箭袋、啊烈的雙虎爪刀都丟在地上

而葉尚生就更是在眾警察面前「收起」畫龍戟

警察們都揉了一下眼睛,都以為自己是眼花了

「放開人質!全部踎低!」陳一看著仍拉著習維的英叔再說

但眾人都沒有給予陳一任何反應,就直直的站在原地

「英,放開佢,其他跟住做」直至九叔發聲和先行蹲下,英叔才推開習維,眾人才開始跟著蹲下

「咁多位長官~真係唔該你嚟救我地~」段天跟警察們說

「唔洗客氣㗎段生,依啲係我地人民公僕嘅責任嚟」陳一裝模作樣的跟段天說,內容跟他日常做事作風比較之下,更顯嘔心

「同埋段生你平時為個社會奉獻咁多,我地盡力救你都應該嘅」陳一再補一句

「喂,佢地咁樣,你仲話你唔係佢地大佬?」陳一奉承完段天後就走過來用槍抵著九叔的額頭

「喂!!」葉尚生、啊烈、啊武等人看到陳一此等行為後,立即想要站起阻止他

砰!!

子彈在啊烈的腳前飛過!!

眾人也猜不到陳一居然直接往他們開槍

「你地可以試下再郁,但我唔擔保下次粒子彈會射去邊」陳一保持舉起配槍

「……」眾人頓時不敢輕舉妄動

「陳sir !我地係出面捉到個同黨!就係佢敲響消防鐘」一名警員用槍架著葉靈進來會議室

「妹?!」葉尚生看到自己的妹妹被捉住就神經崩緊

「好!將佢推埋過去,一陣等啲伙記上嚟一次過拉曬佢地返去」陳一說

然後那警員又真的是聽話的直接將葉靈推向眾人,推不是問題,但他卻卑劣的伸出一腳把葉靈絆倒

「妹!!!」葉尚生看此!就一個飛身撲去向葉靈想把她接住

而陳一看到葉尚生向前飛撲,以為他要向自己施襲就對著葉尚生開了一槍

砰!!!!
由2021睇完第一季就冇再睇到前幾日重睇番 而家終於live
多謝支持但原來!!第一季已經係2021年嘅事?!!!我連自己都唔覺得已經過咗咁耐
用咗3日睇哂2年嘅文建議天庭戲份多啲講吓點解航會變凡人 或者直接第3季寫天庭篇同前世篇!然後再同段天變宿敵嘅經過你唔補哂啲坑佢我唔玩剪玩凌遲㗎
3日就睇曬第二季?!!洗唔洗咁快先!!

天庭戲份嚟緊會多返啲,因為太多野要講,差唔多到佢㗎啦

前世嘅故事就真係有諗過額外開一季嚟講嘅不過依家就可能會穿插喺第二季嘅故事裏面

男主下凡嘅原因我記得好似有講過大概原因但又好似未正式講
啱啱重睇
會唔會因為人神魔大戰航幫咗人類 所以被玉帝貶落凡間 而今世係航嘅第七十二世
鳩估
大家看到陳一真的開槍都愣了一愣,然後才反應過來

「喂!死仔!!」

「生哥!!」

眾人都以為葉尚生必定出事之際

鏘!!!!

葉尚生竟用畫龍戟將面前的子彈一分為二,子彈在自己的兩邊擦身而過

葉尚生反應非凡,他早就猜到他這樣飛身向前,警察們都有機會開槍、所以在飛身的一步就已伸手拿出畫龍戟防備

「有冇搞錯?!」

「我有冇眼花啊?!

「佢把野係邊到拎出嚟㗎?!」

警察們都看得一個目瞪口呆,很多都把重點放到葉尚生從哪裏拿出畫龍戟

但此事要解釋又談何容易

話說回來,葉尚生接住了本要跌倒的葉靈

「有冇事?」葉尚生問妹妹

「冇….」葉靈呆滯的搖頭,應該是被剛剛一連串突如其來的事所影響

把妹妹扶好後,葉尚生舉起畫龍戟指向陳一

「你放低武器啊!!!」

「如果唔係我地開槍㗎啦!!」

「放低啊!!」

縱使警方一再警告,但葉尚生都完全沒有理會

眼神死死的盯著陳一

「你試下再搞我個妹,我唔擔保我把野插係你身上邊個位」葉尚生冷冷的說出一句

這一句把陳一弄得心也寒透,默默用手擦掉流下的冷汗

而這一句明就是剛才陳一跟啊烈說的那一句的改版,也算是為啊烈報了一仇

「陳sir!樓下啲伙記到啦!」

「呃….好啊..呃…哎!嗱嗱臨錔佢地返去!」陳一也是久久緩不過神來,說話也結結巴巴的

「放低你手上嘅武器!!雙手放係頭!」數名警員上前把葉尚生圍住

葉尚生不屑跟他們交流直接將畫龍戟往上一拋,畫龍戟就消失了

「喂!!把野去咗邊!!」

「陳sir 佢支野憑空消失咗啊」

「魔術師?!」

警員哪有看過這情況,當然被嚇了一跳,但之後他們都沒把這事放在心上,就真的當是葉尚生的一個魔術小把戲

好快,眾人就被帶回了警署

與此同時,另一邊廂

「肥仔!我地去食咩好啊?」洛兒甜甜的看著陳天航

「呃….我都唔知啊」而陳天航就尷尬的望著前方,不敢看洛兒一眼

「一係去返我地之前好中意食個間餐廳?」洛兒問

「好..好啊,你話事啊」陳天航隨意點頭

「好啊!咁我打去餐廳叫老細幫我地留位~」洛兒開心的拿出電話就撥

不一會,二人就乘計程車去到餐廳

「嘩~洛妹仔,你知唔知你啱啱打嚟我仲以為自己認錯人啊,搞咩咁耐冇嚟啊!」老闆一看到洛兒就說

「嗯~前排我地好忙啊,所以冇乜出嚟食飯啊」洛兒隨便說了個藉口

「一定係你啦肥哥!」老闆又熱情的跟陳天航說話,肥哥這名稱應該是因為老闆聽得多洛兒稱陳天航作肥仔而得來的

坐下來後洛兒開始點餐,都是二人以前常吃的餐

「都係咁好食啊呵~」洛兒甜滋滋的笑說

「係啊」陳天航敷衍的回答

「係呢….肥仔啊,啊烈話你突然想見我,係咪真㗎?」洛兒臉頰通紅的問陳天航

「…….嗯」陳天航點點頭

「咁我地…」

釘….釘….鈴….

洛兒正想說話時,陳天航的手機響起了

「喂」

「?!」

「我依家即刻嚟!」

電話掛斷,洛兒看出陳天航神情緊張

「有事?」她問

「嗯,葉靈佢地比人拉咗返差館,我依家要即刻過去」

說畢,陳天航就頭也不回的走了

「喂肥…仔…」洛兒想叫都叫不住他

「啲野食….」她失落的說完下半句

但也只能看著深愛的人背影遠去

而警局那邊

啊武、葉尚生和英叔的情況都都較為樂觀,因為身上都沒有武器,英叔的弓箭都尚可爭論是興趣活動,葉尚生的畫龍戟也被藏到異空間,警方也沒話可說

但啊烈、九叔和葉靈的情況就麻煩多了

啊烈身上藏有兩把虎爪刀,可能被告藏有危險物品

九叔的白杖就經過改裝,而且還弄傷了習維的腿,應該會被控告傷人

而葉靈就被抓了個現行,蓄意破壞段氏集團的消防系統,足以被告刑事毀壞

事情發展得相當麻煩…..
有文都剪?!
可以繼續估,我最中意就係大家估劇情

不過講真第二季有啲劇情內到,連我自己都唔記得咗,我成日都要重睇
人呢
畫面一轉

「嗄…嗄….」我粗氣也不敢多喘一下,躲在一條石柱之後

「宋域,見唔見佢?」

「唔見,秦昇你左,我右」

「得」秦昇點點頭

二人的身手不凡,踏出的每步都能做到了無痕跡,無聲能尋

我用手掩著嘴鼻,生怕呼吸聲被二人聽見,待二人的對語完了一會我都沒再聽到任何聲響後,我緩緩探出頭,窺看二人是否還在

誰不知,我才剛轉身,二人原來就站在我兩旁

「呃嗯….」我也是嚇一跳跟無奈

「跟我地返去」宋域跟秦昇二人異口同聲的說

「呃…嗄..好啊」我唉道說

「行!」秦昇和宋域二人同時搭著我的肩膀並想揪起我的衣服

我就趁此機會來一個金蟬脫殼,肩膀一抬頭一縮,整個人往後跳一步

衣服給他們扯下了,然後我光着上身拼了命的往他們反方向逃跑

「三清索咒!束!」二人又再次非常默契的同步回頭,他們將我的上衣對等的撕成一半各手執一

二人唸出咒語後,我的上衣著變成束縛住我雙腳的武器,一道金氣從二人手臂傳到上衣,金氣將我的上衣包裹再延伸成為一條鞭,手法就跟祝融很相似

「啊嘶….嗄!」我被二人拖行,後背不斷磨擦地面

我閉上雙眼,兩手擺出手刀,果然靈力就自動集中到手刀上,不知為何在天庭上我的靈力控制比在人間好得要多,好像都蠻隨心所欲的

確保手刀穩定後,我腹肌用力前收,雙腿一收,令自己成功做出半坐的姿勢

「嗯?!」秦昇宋域二人立馬回頭想阻止我

但我雙手手刀已揮,綁著我雙腳的「上衣鞭」被我斬斷

我再次在他們手中逃脫

「企係到!」二人同步說,然後二人又同時揮臂,手上的金氣就流走到前臂處,一面「長盾」在他倆各前臂上形成

二人將氣盾插到地面上

「三清法鎖,鎖天禁地,無所遁走!囚!」

兩面氣盾都開始擴散,金氣不斷四方八面的伸延,其中還附帶著一些藍色的微電,而其目標就只得一個

捉住我!!

然而這刻,我跑在一個殿台的邊緣,下面便是萬丈雲海,我的腦海再次閃過一些片段,

「得唔得㗎….」如面畫面閃過的片段是真實,那我就有機會脫險,最起碼這刻可以,如果只是我腦海錯亂的幻覺,那就應該可以跟大家說句再見

「死就死啦!」我鼓起勇氣,往那萬丈雲海跳下

「狙!」秦昇宋域二人同伸二指控制金氣,金氣向我狙擊

我墜入雲海之時吹響一聲口哨

嘯!!!

「嗯?!」秦昇宋域二人疑惑

一朵金黃的雲響哨而現!!高速的從遠處飛來把我接住,也讓我成功暫時擺脫了秦昇宋域

「真係得….?」我自己也是懵了,因為我也沒跟九叔英叔學過招雲喚雨的本領,這一招只是我剛剛在腦海閃現的一個畫面

居然真的有效….看來我跟天庭有著千絲萬縷的關係

而為何我會在這躲避二人的追捕就要從那天說起

祝融仍然是將我吊起,把我關在兜率宮最隱閉的密室內虐待得不似人形

這已變成了他日常的樂趣…..

而由兜率宮大門到這密室雖要經過一個八卦迷陣 ,一般神仙閒人就算有能耐闖進兜率宮也沒有能耐闖過八卦陣

不過今天的他有點不同,他走進密室後沒有馬上毒打我,而是慢慢坐到我的前方

「師父啊~今日我地兩師徒傾下計,睇下野,哈哈哈哈!!」祝融狂笑

「嗄….你條仆街想點啊….」我已被他虐打得不似人形,也沒好氣跟他多說什麼

「哎~師父乜你咁低俗啊,信徒兒啦~今日嘅野,你一定有興趣」祝融意味深長的笑說
即到啊夾都冇咁準
好玩唔玩玩sm
好似好多篇之前已經有講祝融鞭打男主你唔專心啊!
玩咁耐
男主好襟打
你想試下
想試下打你
係我打你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞