[選項][武俠][長篇] 路仔 穿越到武俠世界 (49)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
A
A
A
A
B2
補多樣野 大家想吹係點學到呢招既
唔洗投票

大家講下我再揀個合理又有趣既黎寫
同佢講自己最信你你要保守秘密
之後開始演戲扮到苦大仇深走火入魔咁
交代返同殘疾講過果堆9up
但最後話自己好返之後深感自身太弱
於是借大理內亂嘅機會偷入皇宮
本來想偷一陽指秘笈
但點知除咗d垃圾武功淨係搵到本辟邪劍法
然後自己去咗絕扇門諗住有青雪可以安心閉關點知佢走咗之餘仲有唐門內奸
依家返到南京終於安全有機會練
然後組織下感情
雙手捉實雞同佢講依家試完
辟邪劍法果然威力強大但要更進一步嘅話就要做少少犧牲自宮
望住佢個肚話果晚我地做到咁激烈路家嘅延續就靠你了
最後唔比機會佢問就一嘢用輕功飛走再匿埋睇下佢有乜反應
增加生活情趣
如果可以的話 我盡量唔想搞D咁長咁複雜既野落去
一陣隔得三五篇文我已經唔記得鳩up左D咩落去
十日八日之後又比人捉到我有bug

如果得反巴你呢個提議既 我會有所刪減
樓豬咁後生點解成日唔記得嘢
中完武肺 開始腦霧

腦霧就要扭多d橋等個腦復健返
樓豬原本系想點交待?
如實交代
甘樣好平舖直序。
9up回帶

話說兩個月前果陣都冇留意到
以前係個三無少女但盡力對心上人表達愛意
依家雞好似已經認清咗自己係飛機杯咁
雖然廢棄咗但嚟part係原本樓主想寫嘅嘢
唔怪得路叔依家都由得佢撻生魚
感情出現裂痕
撻生魚係咩意思
中文唔好
廣東人鍾意食生魚進補,響劏生魚之前,會將條生魚猛咁撻,撻到佢暈為止。呢個行為叫做撻生魚。

撻生魚嘅目的,係方便劏魚。因為生魚非常生猛,離水幾個鐘頭都唔死,唔撻暈佢,劏嗰陣時就會掙扎,好難舞得佢掂。

不過,一般廣東人就唔係咁諗:佢哋撻生魚,係為咗避免食錯「化骨龍」而死。化骨龍係傳聞中嘅生物,外表極之似生魚,只係多咗四隻腳。但係化骨龍平時會縮埋佢啲腳,扮生魚扮到十足十,要到暈咗先致會伸返啲腳出來。所以廣東人劏生魚之前,要撻暈條魚,睇下佢會唔會凸返啲腳出來,見唔到有腳,先致敢劏來食。

因為成日做,撻生魚亦成為口頭禪來形容跌得好甘,好似:「尋晚去學柔道,俾人撻生魚撻足成晚。」
反巴好好人
— A —

「霜兒,你算上是我數一數二信任的人,我就只告訴你吧…這是我在大理之中到手的一招劍法,名叫 辟邪劍法。」我答道。
「辟邪劍法…」霜兒若有所思地說道。
「對,這劍法威力強大,我需要更多的練習,必要時還要有點犧牲。」我再答道。
「犧牲?」霜兒再問道。
「此事我們找機會再說吧。」我答道。

接著,霜兒再跟我對練了一會,不過戰況與之前兩次也差不多,都是數招之間我便已擊敗了霜兒,而她也開始感到沒意思,於是我們便沒再練下去了。

離開城郊,我們直接回城內,沿路也沒有遇到甚麼人,所以我們很順利地便已經去到神侯府前方了…

A. 入去同霜兒休息下
B. 回客棧找晨兒
C. (其他合理行動)
---
動態休更 星期六繼續
另外樓豬有事 星期日休息
C 左手用無名快劍/全真劍法/複姓佬教果d招/萬劍門軟劍法 右手用破劍式自己對練
c
帶雞返客棧
拎返係大理整果疊啤牌出嚟
同咕咕小妹妹4個一齊玩鬥地主
報返慈善大理啤王大賽嘅仇
如果雞同路叔冇默契咁即係......
A
A
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞