洗車/保養討論 (4)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
自己打完蠟再下蠟,係咪要好多塊下蠟布?
佢gimmick黎架姐,compound隻隻都一樣,平就得
幼蠟唔緊要,總之摸上手唔好一pat野就得
順同滑就ok,洗車就會無,粉狀無乜所謂,不過撞正落雨就要洗車加抹乾,如果唔係會痴到一達達
如果係果隻純粹為左望落下反光啲果種蠟呢?
粗蠟可以就咁用手+毛巾用力打圈抹就ok?
拋光都係用同一個方式去做?

毛巾定一塊圓型打蠟個d海綿會好d
自膠,原來叫幼蠟
歐洲車換風隔冷氣隔唔計件野
齋手工錢係咪一般都一二百蚊搵掂
純粹得想個知字我自己買咗料換
偈油(+油隔?)自己搞唔到嘅先搵人換
定係通常你地做保養呢幾樣野一次過搵人搞哂?
大約咩價位
海棉好啲 接觸面大啲
粗蠟用手都ok
拋光蠟如果你係為咗打太陽紋,用手應該打跛都打唔到一幅
一樣,無分別
理論上rj車應該要平啲
啲位同埋開關都相對方面簡單無乜野拆
頂盡都係冷氣隔要甩水撥下面塊冚 但唔難

你上yt學下 可以自己換 買返相應工具 幾廿蚊搞掂

偈油俾人搞啦 處理廢油都要錢
一般風隔冷氣隔偈油換哂1000蚊內
歐洲車換風隔冷氣隔唔計件野
齋手工錢係咪一般都一二百蚊搵掂
純粹得想個知字我自己買咗料換
偈油(+油隔?)自己搞唔到嘅先搵人換
定係通常你地做保養呢幾樣野一次過搵人搞哂?
大約咩價位
一樣,無分別
理論上rj車應該要平啲
啲位同埋開關都相對方便簡單無乜野拆
頂盡都係冷氣隔要甩水撥下面塊冚 但唔難

你上yt學下 可以自己換 買返相應工具 幾廿蚊搞掂

偈油俾人搞啦 處理廢油都要錢
一般風隔冷氣隔偈油換哂1000蚊內
Thx巴打
車身有少少花,污糟 想試下用粗蠟捽走佢
拋光蠟我係睇話要打完粗蠟之後用 車身會靚仔d
就係youtube完見幾簡單 已換完
冷氣隔手飾箱反轉個人徒手扭螺絲搞掂
風隔幾廿蚊買把六星批又搞掂
見到brake隻包魚有啲生鏽咁款
Yaris 有冇咩牌子推介?
想問洗車 用去鐵粉洗軨 其實夠唔夠
定要用埋洗軨清潔劑刷埋條軨 定去鐵粉都有埋清潔功能
係 哂啲心機會靚仔好多,不過要盡快拋 隔太耐就打唔到
你搵返車grp好啲 太罕
洗軨去鐵粉好夠 落埋刷就一定乾淨
清潔劑其實都係用返蠟水洗車液或藍威寶
係,brake fluid,air filter,air cabin filter,水撥呢啲好易做,換油嘅話真係豪畀佢,但當然自己換到可以揀靚油嚟換
輕鬆,就咁睇相實有得搞
請問係咪啲鐵粉嚟?有咩除鐵液可以介紹返?
利申:人喺美帝
美光啦 唔使諗隻隻差唔多
睇落似鐵粉加日積月累既塵
噴完去鐵粉用刷刷吓,多數都甩
唔該巴打,呢隻係咪夠做?

我都係用呢隻 夠架啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞