洗車/保養討論 (4)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
拋光定打蠟?
Here
參考咗先 下個po我整個非專業整合
都係嗰句,呢啲錢抵俾人賺
鋰電池放車箱小危險wo,我個人對依樣野有小小懷疑安全性
拋光應該有少刮痕先做? 拋光同打蠟有時分唔清,又見啲3合1研磨劑定蠟又做,幾亂下
咁無辦法了
而家好多都裝車尾箱 拉線出黎
通常都防高溫,有啲仲識自動切電 都幾成熟
不過驚就唔好勉強 用得唔安心就無謂
3合1嗰啲掉咗去 哂氣
有研磨就係有研磨

拋光打傷痕,咩鏡面打太陽紋嗰啲全部都叫拋光
打蠟純粹保護,無研磨成份
3D speed 紫色個支叫研磨拋光?想學野🙏🏻
都係拋光 佢講既野出面既polish一樣做到的
架車身有小小刮痕,諗住diy, 上網睇睇下拋光同打蠟係2樣野
師兄想問洗車液有冇舖頭推介
用牙膏做比喻

所有牙膏都話自己清潔力最強 有美白成分 殺菌可達幾多小時
但都不如漱口水 既殺菌能力
不如紫外光美白能力
係,刮痕都要睇吓有幾深 表面既緊係拋到
好深既,見灰/見鐵,就要用唔同方法搞

你淋吓水睇吓條痕會唔會消失,抹乾又出現返
咁就照做拋光啦

淋水唔消失,唔使搞住,學識點樣用機用綿先
用機打蠟去唔去到太陽紋?
去到 太陽紋已經係最簡單
但要用polish
蠟係冇研磨成分,polish係有研磨成分,咁樣理解?
蠟依個中文字對汽車產品都幾誤導,又粗蠟又幼蠟又美容蠟又拋光蠟,建議睇英文好啲
Yup
棕櫚蠟就一定冇
想係tb 買部千零蚊蒸氣機洗下籠同冷氣,又可以洗下屋企
係咪吸風位射蒸氣入去就ok ?
其實你講緊個啲係咪 industrial grade 嚟?
之前用補油筆填返石仔坑衰左
隻色同車身顏色有色差,有冇辦法清除返
我都唔識分,但我見都唔平,2000蚊隻嗰啲
水磨砂紙囉,不過勸你唔好搞
試下搵隻新色睇吓遮唔遮到
我係外國都有諗過,但係而家見啲仆街揸架車會有塊暗黑嘅膠冚住個車牌,就算真係影到,都係影到架車,睇唔到個車牌,所以都係簡簡單單一個車cam 算
佢教你呢個方法都係錯
唔應該話錯 而係同你咩都唔理直接P波拉手制冇分別

正確做法係N波→手制→P波
個原意係唔想架車鎖死停定嗰度力壓住咗係個波箱到
所以空波嗰陣先拉手制之後先入P波
平地冇乜嘢 但斜路就會影響大啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞