洗車/保養討論 (4)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
玩到咁大?
想問下咁多位師兄 我未撻車個陣個逼力無事 都係正常咁硬硬地
但係一撻車之後 個逼力即刻變到勁軟 要踩到好深 同以前踩逼力個深度完全唔同 想問下係邊到出左問題
捽泥膠 有一次個漬 好難捽甩 大力就捽左幾下見到捽出花痕
所以要洗乾淨架車,然後推果陣要加潤滑液或者洗車液,然後輕力推就得
千祈唔好乾推同大力捽 用錯手勢的確好易花
換左brake?未reset code
無換呀 尋晚揸完番去泊車 泊完跟住踩住brake熄車 跟住突然覺得個brake 好淋 唔知邊到出事
Wire 斷了,出事
但之後架車一熄車就無事 變番硬身 一撻車就變到好軟
咁又唔使咁激
正解
未撻車 踩迫力啲油落返去 緊係硬
著咗車有油到,軟係正常
唔好誤解個迫力,你問得合時
迫力勁軟可能係你迫力油夠期,有水氣
要換迫力油,最緊要暗斜輕踩迫力架車唔郁,就無安全問題
千祈唔好搞錯咗以為迫力踩落去實的的先係正確
咁樣更加代表你迫力油太污糟塞住上唔到油
一定要洗車
正確
Wire斷咗個barke會長踩,唔會彈返起身
唔關事 斷咗佢應該連brake都踩唔到
你試咗搵個暗斜停定 輕輕踩brake 架車唔郁就無事啦
手制要預備好 有起事拉手制 但應該無咁誇張

無事之後搵啲朋友介紹間好少少既車房
換迫力油,再睇睇brake皮
迫力油最好兩至三年好換一次
收到 真係唔該曬! 聽朝去整
都仲用到逼力 但個腳感好唔同 唔習慣佢依家咁軟 好怕有時會踩到好似急停咁 不過好彩同個車房都算近近地
買咗支Bathe+未試
有冇用開嘅巴打分享吓開水應該1:幾?
直接用桶定用噴壺開完噴上車身好?
多口問句,本身揸開,突然間唔同咗感覺?
定係隔咗好耐最近先買車揸?
洗左車先捽 但我用水喉噴住水捽
輕輕力就得,不過就咁水可能冇潤滑作用,水反而會啜住啜住
15-20ml 一架車 視乎你大細
總之過完水,用桶開bathe+ 手捽,
清水開,唔使開太稀,買定個隔沙底,逐幅捽
即係抹完一幅過水再下一幅,個感覺會強烈啲
全車捽哂先過水都得,但小心太陽哂乾咗變水漬,如果手腳快就無所謂

Btw 夏天我都係逐幅搞 但攰到仆街
架車上個幾禮拜先買 本身都無咩事 係尋晚泊車先至發現呢個問題 本身都覺得個逼力反應麻麻
我諗我明你講咩 雖然我無親身去試
但我估係brake個夾佢較得太鬆,又或者真係髹咗,呢個好簡單,搵人收返緊就得
不過一搞brake就一次過跟埋brake皮,反正都係
Brake油睇情況,如果太污糟都係換穩陣 dot4唔係貴野
我有朋友話係有機會係關個逼力泵事 唔知係咪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞