洗車/保養討論 (4)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
Me 用thinkware Q800 pro

你隻cam有無插dashcam battery?
Hi師兄
咩黎架
其實我唔識因為係上手整落
條線或個插頭壞咗 佢斷電先會中斷連接 換咗條線就得
想請教下二手車有冇需要做鍍膜?因為我見普遍都係新車先會做,二手車去做係唔係會無咩作用會比人笑

如果真係想做,大概會係咩價位?可以Keep到2-3年嗰種鍍膜,我見由最平三千到最貴過萬都有
睇你架車仲靚唔靚仔 仲靚既做都無所謂
無可能有2-3年,半年都俾多你,揀間價錢ok就得啦
過萬就算數吧啦
有閒錢咪去做,我買完架車自己學下點打蠟就算,勁洗車
我發覺一個吸濕盒放車尾箱大約兩星期左右就會吸滿
兩包長條形既吸濕包放車籠大約個半星期吸滿…

原來每個月買吸濕包都可以用到幾舊水
但架車有臭味,就唔係幾舊水可以解決
其實打蠟定果啲diy 噴嘅鍍膜好啲?
應該純粹係睇自己有冇時間有冇心機去搞
自己買野整算啦
睇你時間,一架小型suv, 2 個人用左20 分鐘人手打蠟, 但幾好玩。 如果噴就乾手淨腳
噴係咪頂得1個月左右?
噴蠟定噴防水coating? 如果噴蠟應該個幾月啦,自己人手打,預左玩唔耐
買啲可以循環再用嗰啲
例如吸到咁上下,可以擺入微波爐叮返乾佢,或者嗰啲咩竹炭啊嗰啲?
一般來講都足夠嘅,再講你帶埋自己清潔劑,你夠時間用咩?
錢既問題
不停加錢就得
咁梗係得 我試過一次自己帶洗車水過去噴,好煩好煩
有陣噏味已經好難搞
買咗吹風機,而家連毛巾都慳返
用濕電
唔洗自己打水收喉收桶已經慳好多時間

平時foam cannon+TBW,用我成兩粒鐘
係咪勁大聲?我用洗車場果部吹風機,吹撚到我耳聾,最後用手抹就算
Worx有一隻
用橙電
幾好用應該係洗車最好既投資

平時落完雨吹走大部分水唔使特別抹都唔太留水漬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞