洗車/保養討論 (4)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
無分别,搵車房拆洗,通常有部機同你洗順便通雪種喉
最主要係空間問題,你會係車入面聞到味
屋企空間夠大,就算冷氣機入面內部有臭味
佢吹出黎啲風好快散咗陣味

加上去水位有少少唔同,
車入面噴完啲清潔劑其實會殘留係入面
日子耐咗陣味只會越來越嘔
用過一次玻璃水,噴到成塊玻璃都係泡
之前hi花左,自己諗住買噴漆試下執下,噴完變左咁請問仲有冇得救,定要俾人執

都唔算好差 其實唔覺咪算
你用閃光燈影 我睇唔到咩問題

呢個位有個白色‘’孔‘’咁,唔知係咪要拋返光
拋光蠟用機打 救到
唔該師兄,我睇睇先
你睇清楚成分先
想請教下補胎價錢大約係幾多左右?

尋日油站打氣吸到氣咀實晒但又聽唔到嗶嗶聲 掹返條氣喉出黎就噴晒氣出返黎 但條胎冇漲過仲要扁晒
一條應該80-100左右
你望唔望到邊個位中釘?有d位無得補
謝謝你

望唔到呀 擰軚feel到重左
估係胎咀收左皮掛
但你要用爆胎mode打返脹 如果唔係條胎會磨爛
咁你補咗未 隔咗一日都未去補?
上面講既價應該好frd,通常$100-150

咩情況都好 點都要打返脹
油站有得用爆胎mode夾硬打脹佢,
你平時打開幾多就+4磅 預你邊行邊漏
但最穩陣就打夠40。
晏晝補左 都開始光頭 下星期換左佢算
佢係咪都噴返氣出黎我技窮唔知點搞好 個時打緊32 部機會顯示13-14出返氣出黎

行完轉highway, 應該係俾石仔彈到凹&花咗
有冇得平平地DIY 搞左佢
車頭?由去啦
車頭呀, 買枝touch up 夠唔夠做
越整越衰 搵粗蠟捽一捽,搞唔到就算
為咗一點花你去補灰其實仲大工程

真係要diy你要揀啱配色點油 買補灰
齊蠟 要用機打 叻極都應該要玩2日
再唔係 可能你搞完隔幾日出完車又會再見到另一點
最灰就係咁,補完又有,我都無理好多年
新手洗車有啲咩要買

高壓水槍推薦邊隻牌子

定係買啲洗車液去自助洗車場算
水桶一個 買一個隔沙底放入個水桶
預備一個吸水式水槍,插點煙頭嗰啲,吸水桶其實慳慳地一筒夠淋一架車
買1支好既洗車液(bathe+),
買1支中性既洗車液pre wash (cg pink) <<可skip
買個洗車手套,吸水布,詳看#1
會prewash就買個手打泡既噴壺。

步驟:
打一桶水,淋濕架車
你要Pre wash可以用噴壺噴哂全車,過水
再打一桶水,落洗車液,用洗車手套捽,有落隔沙唔洗怕水污糟,唔用隔沙就google 兩桶水洗車法,咁就要買兩個水桶
捽完 再打一桶水 過水

有水槍就方便啲 一桶洗哂全車
無水槍就用原始方法,做咕喱咁一桶一桶淋落架車

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞