洗車/保養討論 (4)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
唔係 完全唔同效果
Wash and wax洗車用,你落水稀釋咗,頂盡幫你啲蠟keep返滑,同埋望落好令咁

無打蠟既保護效果
小弟本身住南加,夏天太陽都猛,咁噴蠟嘅話一個月噴一次其實係咪都夠做?

唔知咁樣會唔會保養到架車,可以做到long lasting 效果?

sor,我好多問題
反而想知你嗰到多唔多雨水?
唔多既話洗完車用噴蠟頂返兩星期都得。

太陽猛無乜所謂,睇雨水密唔密,密既話每星期都洗吓車啦
打蠟原因係想做返鏡面效果,去水漬同埋太陽紋
你講既保護,基本上洗車勤力,一年打一次蠟
車漆都可以好靚仔,大把人養咗部車十幾年都係咁
要求唔高,兩年打一次蠟都仲得

講真 行高速一粒石仔都夠哂入肉
你都唔會次次都執油

道理一樣,洗多啲車好過啦
用bathe+一樣令面 跣水,
儲埋啲錢正正經經認真打一次蠟好過,反正都係以年計
車頭玻璃污糟到hihi堅持唔用水撥水
新手一問 想去玻璃油膜用邊隻比較好
其實呢幾年都唔多雨水,係啱啱嗰年先多,主要係冬天落,但一定無香港咁多同咁大雨。

平時到係每兩個禮拜洗一次車,但當然唔會洗到好pro,無 pre-wash,直接噴濕然後用洗車水洗。但架車上年買,所以想保養下。而且我揸freeway 返工,你當單程係由上水去鴨脷洲咁遠,我諗遲啲都多石仔痕

anyway,我其實諗如果用枝噴蠟噴密啲,係咪連正常去body shop 專業打蠟都慳返

我都無用好多年,反而仲乾淨
不過油膜真係要清,開始起一浸霧
Soft99任何一隻/ 歸零膏
清完會唔會搞到水撥彈彈下?
咁我建議你,照keep住洗車,有時間照噴蠟
打蠟改每兩年一次。

但係 落完雨停雨嗰日就要洗車,最少兩星期要洗一次
想架車keep得好,洗車既施工步驟反而重要
無prewash唔緊要,淋濕架車過咗一次梘先 輕手啲
淋完水過多次梘,呢次可以認真捽吓
效果一樣,總之雨水唔蝕入去,兩年打一次蠟都唔係問題
唔會,清油膜唔會,唔清油膜落雨敵先會跳
Wash and wax係無wax功能
洗完都係好鞋
點解好似燶咗咁既色
生銹色咁上下
無理由架喎,你係咪無皮
正常有皮行車踩brake 點都會磨甩,鐵粉就係咁出黎
無理由咁銹

拎去拋兩野搞掂啦,唔一定要換
不過唔貴既,換隻新都ok
反而要望一望brake皮
thx
我生銹只係一點點, 未見到成塊咁既色
揸出去兜個圈dup佢兩野咪知真假
拋完成架車有好多粉,所以想洗車,但洗完又驚用毛巾抹會刮花架車
水喉夠力沖得走,好輕
你呢張相睇相,已經同brake無關係,
成隻都銹哂 換咗去啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞