洗車/保養討論 (4)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
上油做得唔好 試吓用酒精抹乾先點,捽蠟輕手啲
貓/狗尿姐
偈油多數係個車盤下面,要郁車先睇到,一達油漬咁
唔建議,如果有雀屎就可以針對雀屎抹
無乜所謂,兩隻都有各自優點
Ppf有唔妥一定發現到,起碼有起事有得搵人搞
缺點係真係有damaged要搵返嗰間野搞,人工同價錢應該貴啲

鍍膜就好多時太過依賴,有damaged都唔知
但鍍膜相對下容易處理,補做或者上返專用既洗車液就可以繼續頂

我自己無用開 你上fb搵吓
門邊沙板

沙板傷咗最麻煩 揼到就揼,揼唔到就要flame cut & welding
人工都幾貴吓
咁如果真係冇水,又想快速抹下啲塵,應該用咩
不過就咁睇相 成部車升起拆後轆拆埋沙板塊膠板,
應該有機會揼,預咗咕喱費都唔平
最慘你隻門合埋有條gap,
唔搞又唔得,搞又唔值得
咩事搞成咁
唔抹
塵,最多都係望落污糟,對架車無影響
雀屎就要即刻清,越耐就會蝕入啲漬
真係買支detailer 都係搞雀屎算

我明有時忍受唔到污糟,與其就咁抹,不如貴少少揸去俾人洗,
我揸咗10年車 中過好多次伏,每次都以為細細力無野
到真係洗車嗰日就發現花9咗 不過打蠟救到既 睇你覺得值唔值咁做
勁得濟 唔好咁樣用 隻野去鐵粉同水漬用
用完兩截色 唔好亂黎 一係你就全車抹
但無乜野唔好用咁勁清潔劑
普通洗車液得架啦

Qd for你無水又真係急住清雀屎用 買咗實用得著
不過唔建議拎黎當無水洗車咁解
蠟同d研磨劑有咩分別?
Qd抹乾淨就得 咩牌子都無所謂
建議你google
之前入慈雲山停車場整到,撞到轉彎位啲矮柱
仲諗住有機會自己掹返出嚟添
可能第到港車北上先上去俾人碌沙板揼返出嚟啦
請問個呔鈴有啲好頑固黑色嘅漬,捽咗好耐都唔係好捽得甩,請問有無咩辦法?
鐵粉?
想問 架車比啲石屎整到 點刮先唔會傷到
係,千年漬嚟,有無咩好介紹
係唔係呢隻?
Yup 但佢有支裝
其實係咪一樣?
但我呢個情況似乎要用heavy duty嗰隻先搞得掂
慘 難搞到仆街
搵支一字螺絲批,批嘴包毛巾,慢慢了起佢
你預咗甩硬漆,希望你層蠟健康頂得順 唔會甩灰
甩埋灰就直接批灰補油
都係洗鐵粉清潔劑 再加個車鈴包魚刷
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞