洗車/保養討論 (4)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
Wash&wax? 差好遠喎都
覺得唔好用你咪換另一啲產品
我都幫你唔到 我洗咗咁多次都唔覺啜
亦都唔會拎黎打泡, 更加唔會當係wash &wax
幾廿蚊支 人工200-300
最好用其他洗車液prewash
你當bathe+唔係洗車液就得 當佢係鍍膜水
洗乾淨再上bathe+

不過直接用都得 你唔介意浪費都可以開一桶prewash
再開多桶上一次 始終佢都係洗車液

Btw prewash都好 記得開水桶手捽
唔好on99走去打泡 打唔起的
要鍍膜水我買佢Gyeon wetcoat唔好?🤣
要洗乾淨先再上既話我不如買支真係洗得乾淨既like carpro reset,再噴wet coat or 水鍍膜 會唔會好過你拎呢支唔咸唔淡黎做鍍膜水, 無泡正常拎去做洗車液不嬲都唔prefer, 層泡就係拎黎做buffering無咁易直接hi花,佢泡又未去到話無, 但可能打完得三十秒貨仔,要再拎水槍打幾秒再拎上黎用。
呢支清漆面嘅水漬就唔怕?
你鍾意點咪點囉 你想做鍍晶都無所謂架
我覺得啱用 亦無你咁高要求

有人問我點用 我咪答返人
咁真係唔使打泡
我都唔明你講咁多做乜
推泥膠用清水係咪冇咁好?
清水唔潤滑架, 仲會啜住..... 起碼加D洗車液啦
唔係 清水已經ok
咁我清水+洗車液
落埋洗車液就無咁鞋手,好捽啲
不過相對地佢痴唔到啲污糟野
太鞋又好驚整花架車
你睇吓清咩 如果去水清無乜所謂 洗乾淨架車先淋水清
如果係啲頑固既雀屎就唔好用泥膠 實花
唔係雀屎,純粹想清下車嘅微粒,但唔知係咪真係有需要,摸又唔係好摸到有微粒
兩位冷靜d
大家都係交流+學術研究
大家意見唔啱咪算囉
莫生氣
試下用去鐵粉/瀝青嘅噴劑噴咗落去試吓先
好wo 巴打
Ching介唔介意講下你洗車係咩步驟
新手入坑,想買齊裝試下洗

利申:公司貨櫃場洗得水喉,咩都冇
建議唔好 因為會變兩截色
建議你買支
佢去鐵粉飛漆同瀝青微粒幾勁
不過用得就成幅抹,因為會有新舊色
有水喉就好簡單
最緊單係買支洗車液 洗鈴水

淋濕架車>洗鈴先>洗完鈴再洗車液預洗> 正式手捽洗>過水
美光支wash & wax 同埋黑色個支除鐵粉洗鈴水夠哂做?

另外係咪再買洗車手套洗車身同埋海棉洗鈴
總數買4樣野
係 可以咁講,最簡單係咁

亦都可以prewash用美光橙 +再用bathe+洗車
要求再高啲就玩埋去油膜

再進階啲想diy要有個無塵室
1. 淋濕架車
2. 美光黑色洗鈴水 + 海棉洗鈴
3. 美光橙開泡倒上車頂 > 過水
4. 車濕用手套加bathe+抹一次車
5. 過水
6. 玻璃濕既時候再用埋soft99黃色個支抹車頭玻璃

是咪咁就對新手黎講完美
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞