洗車/保養討論 (4)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
想問下咁多位巴打 去開邊度買齊頭版d野多
係 諗諗下用黎換鈴好過
2023 Sport Auto UHP Tire Test (Top 6 only)

1st: Continental SportContact 7
2nd: Goodyear Eagle F1 Asymmetric 6
3rd: Michelin Pilot Sport 4 S
4th: Firestone Firehawk Sport
5th: Pirelli P Zero PZ4
6th: Bridgestone Potenza Sport

價錢

F1a6<PZ4<SC7<BSPS<<<PS4S

濕剎:F1a6>SC7>FS>>>PS4S>>>>BSPS>PZ4
F1a6 win
不過唔代表BSPS同PZ4差,數值上黎講街胎算唔錯

濕控:BSPS>SC7>PZ4>F1A6>FS>>>PS4S
BSPS win

跣水:PS4S>SC7>PZ4>>FS>>BSPS>>F1A6
PS4S win

Overall濕地性能SC7 Win

乾剎:SC7>F1A6>PS4S>PZ4>>>FS>>BSPS
SC7 win
其實有幾可會100km-0km,測試數據當參考吓

乾控:SC7>BSPS>FS>PS4S>F1A6>>PZ4
SC7 win
唔係講笑,小弟都玩過下SC7,
100km以上入灣出灣唔減速,都好穩陣,抵佢贏

Overall乾地性能都係SC7大勝

胎噪

F1A6>PZ4>>FS>>>BSPS>PS4S>SC7
F1A6 win
但估唔到出名靜既馬牌竟然最嘈,實測真係好撚嘈吓

阻力(慳油)

FS>SC7>F1A6>>>>>>PZ4>PS4S>BSPS

總結:SC7胎王
F1A6各方面能力都平均地出眾,成為老二
反而BSPS原來數據上出奇地差,但小弟試胎又唔覺
可能未用盡佢既性能啦

性價比最高:F1A6
呢個無得輸,推薦新手用呢條胎
下個po #1
用緊PS4 SUV覺得可接受
下次換胎咁應該可以換SC7
Ps5影都無
早排買左部2手車,想執執個外觀,眼見都比較多蜘蛛紋同有d跡,想問下有冇咩鋪頭推介做拋光同打臘
用緊SC7唔覺好嘈
有無開冷氣?
美馬$49包郵到港
香港買唔係平啲咩?
香港買1加撚,$394,美馬$44.99
佢想買邊款?
Rj車隔音幾好,有無試過開窗?
定係仲未開胎
其實幾嘈吓,好似磨打高速轉動既聲咁
搞日再試吓
開窗唔只呔聲 成個世界都好嘈
岩岩買架二手車有two tone, 車身wrap左紙轉色, 車頂原裝黑色, 想問下應該用咩product清潔
冷氣 壓縮機制冷,睇你較開幾度,
如果你較20度以下,長期制冷,油耗一定高

其實仲有好多原因 工作溫度過熱,油缸過熱,油缸揮發

不過最主要原因都係冷氣
我用大路橘子果隻幫佢計炸
唔含蠟既就得
有,不過開22、23度左右,長期最細風
長知識
天氣熱真係搞唔掂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞