銀河守護隊3 Guardians of the Galaxy Vol. 3 劇透討論區

1001 回覆
51 Like 3 Dislike
都係嘅
可能因為知Adam本來漫畫係點
又隔咗Endgame 5年
本來諗住Will Poulter可以演型仔
結果比預期唔同
樹人咁大隻 坐唔坐到飛船
nebula係咪愛上左starlord
嗰個平行時空存在㗎,舊漫畫版Rocket, Lylla, Wal-Rus (Teefs嘅典故), 同埋 Blackjack O-Hare (Floor嘅典故) 就係原版Halfworld 星球嘅守護者

但火箭明顯又唔係佢心目中所追求完美的物種
根本無參考價值,強求火箭個腦只會令其他生物自主獨立而產生差異、善惡
But I'm a creep
其實第2集我有D失望
我自己 3 > 1 > 2
睇完先知
Lylla 係鷹眼老婆演員配
JL啊

其實Gamora同Star Lord條CP線收得幾好,有正視同突破到最Critical既問題,唔係單純再經歷一次就話再發展。
起初新Gamora固然係覺得佢冇理由對Star Lord要有乜野好感,呢個係其一。其二係佢似乎對Star Lord將自己同舊Gamora當做同一個人更反感,
除左本身性格,都可能係因為新Gamora見證住兩個Nebula相殘而抗拒。

而Star Load開場似乎係將重點放係第一點上,佢自己當然係搵唔到理由說服新Gamora,極其量係勤佢open mind,但係第二點上,幾個GOTG成員都當新Gamora只係冇咗記憶既家人,Star Load可能隱約感覺到真正問題所在,但都係透過說服自己"新舊Gamora本性相同"咁樣去逃避問題,咁經過科技公司總部後Star Load自己都有動搖到,呢到又溝埋佢本身對Ravager既愛恨交纏。

大戰幾場後,新Gamora又一次對呢班人,包括Star Lord產生好感,相對上應該都冇再咁睇重自己角色重疊既問題,而最重要都係Star Lord同佢講一句"而家既你咁樣都唔錯",某程度上Star Lord自己都肯正視新舊Gamora可能係有分別,Star Lord、甚至係鐘意呢對CP既觀眾都可以釋懷,既然兩個人係深層次既問題上行近咗一大步,後事佢兩個點行落去先真正有希望
爆反地球擺明就係諷刺洪水滅世
創世主消滅自己嘅所造物
換個角度睇,將所有Rocket過去嘅片段到最後救動物嘅剪返埋一齊,其實就係一套佢嘅微電影
James Gunn咁樣化零為整寫返一個屬於全隊嘅故事都幾神奇

雙刷完打算玩返7年前隻Telltale Guardians of the Galaxy
Lylla一樣走唔甩
新guardian 好撚多勁人
識念力嘅狗,adam

呢幕好型
一刷見到牌係北美,字幕係北非,應該打錯字
個細路女有咩能力
無左MANTIS,以後無哂潛入,招降呢D野少好多野玩
groot bulk𠹌到
呢到d留言有幾多個係戲院pr?
新TEAM ROCKET射術同敏捷究竟可唔可以取代到STARLORD
多到呢
利申:等Disney Plus 算啦
根本就冇人care
啲傻鳩粉成日格硬整到兩間公司對立
要嬲都耶撚嬲先 關Zack鬼事
邊個位睇到係pr?
我見到好多人都討論緊劇情喎
唔記得左mantis去邊話⋯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞