銀河守護隊3 Guardians of the Galaxy Vol. 3 劇透討論區

1001 回覆
51 Like 3 Dislike
今集嘅笑點
明知佢想做笑位但冇人笑

全場真係笑出聲
感覺大概1:3
已經好過
雷神4蟻俠3
接1:1
幾廿蚊睇套真人卡通片爆咩血管
你人生咁可憐得英雄電影
早兩日先有訪問話Kevin Feige唔畀James Gunn做第一個MCU F-word

James Gunn都係做咗做咗對家老闆係唔同啲

Pratt then went on to reveal that Marvel Studios president Kevin Feige actually warned director James Gunn about using the F-word, explaining that he didn't "want to be the guy who’s known for having the first F-word" in an MCU movie
谷德昭

Marvel 的《銀河守護隊3》是一個完美的句號。
唔係立亂可以叫做「完美句號」,呢一集第三集無論在主題思想、故事推進、人物成長、美術設計、動作場面,全部都真係冇乜得好挑剔,150分鐘,劇情吸引、熱熱鬧鬧、節奏明快,主角們跟觀眾已是兩集的朋友,大家好似有份一起參與任務,互相愛護又不遺餘力地互相窒來窒去,一起大步走。
一直覺得《銀河守護隊》說穿了是關於浣熊Rocket的故事,這集最終回的劇情及片中的一句重要對白正好印證了這一個想法。每位英雄都有一段不足為外人道的往事,浣熊英雄也一樣,為何Rocket 總帶著一絲絲唏噓落寞及淡淡的哀愁,在這集中可得到清晰的答案,有兩段情節令我睇到眼濕濕,寫得好,演得更好。
《銀河守護隊》每集都提供不同的精彩旅程,從中讓觀眾得到娛樂,然而當中最寶貴的、描寫得最真切的,肯定是隊員們之間的友情,個人特別鐘愛關於友情的作品,例如:《歡樂英雄》、《奇謀妙計五福星》、《Stand By Me》、《Toy Story》、《Friends》、《Seinfeld》 ……
誰不希望能夠有像銀河守護隊般的好朋友,各有各充滿缺點但又忠心善良,每次電影中響起強勁節拍的歌曲配合各人一字排開慢鏡頭邁步前行,隔著銀幕的我也會跟著音樂印身印勢一起郁,好恨加入隊形一齊行。
撇開娛樂性,今集的故事其實非常有值得反思的點子,但現實生活已經非常現實,齋睇娛樂性都經已值回票價,番到屋企有時間、有心情先慢慢反思都唔遲。意外驚喜除了有史泰龍出現之外,仲有我好喜歡嘅Will Poulter,即係在十年前在《We're The Millers 》裡飾演青春期儍頭小子嗰位,好開心喺主流大電影中再見到佢。
好唔捨得《銀河守護隊》完結,雖然舊嘅唔去,新嘅唔嚟,但好難好難會再有呢隊原裝隊員咁有火花、咁好感情。為咗表揚佢哋帶俾我嘅歡樂同埋友誼,我決定重新睇多次第一、二集,重刷佢哋嘅成軍經過。

https://www.facebook.com/photo/?fbid=688020373331022&set=pcb.688020416664351
比唔到種感覺了
2014年GOTG1
到今年講緊成9年
叫做一上我就會仆去戲院睇既電影系列
而家完美咁埋左個尾
真係好撚唔捨得
一路睇一路覺得反派好廢,都唔會覺得有人會死
第二個片尾係咩意思
俾rocket 1.0空手屌打

然後就喺地下到震下震下
未睇 想知片尾係咩
imax都睇唔起
係日本睇日文字幕ver. 好無feel 啲字幕
Starlord will return
姐係黎緊大事件會返黎
聽人講日本翻譯好多時鳩黎,搞到D笑位日本人都唔明
我無追字幕,齋聽英文,有啲位得我一個係到笑
同埋阿公份報紙報kevin bacon講述自己比外星人綁架
其實占士根今集比盡哂你,佢拍打鬥又分屍又爆頭都就哂無加血又安排打怪獸出汁唔爆血

仲要無寫死你d人,好好安排新角色接班比你自己發揮拍唔拍後續,轉埋rocket做隊長又唔洗驚合約問題
IW EG嘅時候,rocket一個救全隊,今次,就全隊救你,搏死咁救
但如果唔完係拍新隊?
仲俾多3隻純CG做到既角色比多元宇宙用
隻狗係邊集出過?

唔記得左
睇下Chris Pratt 仲拍唔拍
其實rocket貫穿成套GOTG都係超班表現
1就最後臨時整支炮打粒stone
2就整炸彈炸ego
GOTG無左佢同starlord是但一個都唔得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞