銀河守護隊3 Guardians of the Galaxy Vol. 3 劇透討論區

1001 回覆
51 Like 3 Dislike
唔洗咁認真諗佢有咩目標
應該唔會有完嘅一日所以咪話好似玩模擬市民,鍾意打機啲人都唔會expect有一日打完就唔打,而係打完一隻開另一隻
雖然之前已經講得幾白,但今集終於正式賜死「原」Gamora,MCU對呢Team人好狠,五大元老主角,去到第三集其實已死其二

今集主線放喺火箭浣熊既悲慘過去,大反派乍看下係久違既純種滅世大魔頭,演員用力過猛既演繹亦確實令觀感更鞏固,實際上James Gunn透過呢個角色對「創造」進行咗大量質疑同鞭撻,直接用Counter-**EARTH** 命名「造物主」創造既世界、大量描寫佢對受造物既無情與唔尊重,例如對「得到智慧」既火箭產生嫉妒、強迫症下郁啲就用大屠殺reset方式修正自己嘅創造「缺憾」,解放動物一幕更加係畫出腸既reverse版挪亞方舟,同懂得珍惜「低等」生命價值既普通人類直接做對比,精彩,但唔知有幾多人睇得出

銀河守護隊曲終人散,但唔係灑狗血式賜死邊個邊個,又或者勁老土夾硬拉埋Starlord同「高仿版」Gamora搏取廉價感動,相反係交代成員間已各自成熟、各自發展、各自探索人生,雖然今後未必再朝夕相對,但彼此既心靈連繫前所未有咁密不可分,有比咁樣寫得更好既Family?

Starlord預告咗會再喺MCU出場,但冇咗James Gunn,有冇人識繼承、發揮呢位經歷咁飽滿既角色?Sorry,真係完全唔樂觀,不如喺多重宇宙拉個黑人性轉同性戀版本過唻取代佢算啦,迪士尼玩呢啲比較拿手
呢啲動物保護意識咪令人睇得舒服囉
唔一定要搵個西女人企出嚟講women are better than men先係平權
咁Counter-Earth係漫畫設定黎
素材擺喺度,識唔識借題發揮就係導演能力問題,大把英雄片一手好牌改到爛晒
Ching啲文筆好似報紙寫影評專欄
死,踩定讚?

當係讚先,多謝
簡單啲講感覺主旨係:要愛自己,你懂得愛自己,自然就會識得愛其他生命
個boss打架同戰略都好廢
生物改造本身應該強項,但佢整d 兵仔又係勁弱
starlord難得avg3-4咁柒都叫救得返
如果之後客串驚佢又要做返柒頭
勁好睇喎
仲要有燥狂症
今次依套真係好睇
依度多數師兄都係讚
希望之後果啲都keep到
最後留低唱歌同交換禮物都好感人
神力喺ego死咗之後就冇啦
唔係的話vol 2勇度咪白死
難d, 閪面隊長個套應該搞唔掂
上次睇marvel覺得感人已經係vol 2勇度葬禮
呢套我都未必入場費
自己marvel拍劇開始就垃圾化
好好地搞電影宇宙咪好囉
好似都已經好耐冇一套係一致咁多人讚
好鐘意groot成個爆粗
讚啦 冇乜邊個討論區會寫咁長嘅影評
Btw都知道要重組舊Guardians冇咩可能
希望重有機會見到新Guardians重想見Rocket
好明顯個黑人嘛係死好命
對隻浣腸都被秒,浣熊當年識補刀,都已經少好多麻煩
最勁只係喺人地星球裝炸彈。
睇嚟浣熊都有能力改造生命。
依家暫時期待既得秘密入侵同洛基,其他無眼睇
蕉蕉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞