『薪火post』BNO 續期資訊(10) 個POST開始多人

1001 回覆
64 Like 3 Dislike

主權移交前

1997年一本32頁嘅BN(O)收18鎊,48頁嘅收27鎊(實收港紙,匯率由財政部定)

1997年一本32頁嘅BDTC收250港紙,48頁嘅收400港紙(根據當時香港法例第186章英國國籍(雜項條文)條例所列附表)

主權移交後

1997年一本簽發本地畀本地申請16歲以上嘅32頁特區護照為280港紙,48頁嘅收400港紙(根據當時香港法例第539章香港特別行政區護照條例所列附表)
點解我要副簽嘅
01年ISSUE,佢DECLARATION FORM話過左期好耐,當NEW APP 但見你地上面好多人都唔洗
拎住去英國NHS做五年護士可以直接跳過入藉程序轉BC
點解我要副簽嘅
01年ISSUE,佢DECLARATION FORM話過左期好耐,當NEW APP 但見你地上面好多人都唔洗

佢哋係空咗唔填博佢唔叫你再簽啫,結果當然有人歡喜有人愁

但係副署根本無你哋想像嘅咁難
睇完第一頁都有d唔明,專業人士身份同副簽有咩關係
睇完第一頁都有d唔明,專業人士身份同副簽有咩關係

專業人士可信d

望下香港班律師法官
點解我要副簽嘅

咁我都唔會博唔填,攞自己黎搞,
想問FIRST CHOICE係咪指定國籍緊要D,定係專業人士但冇指定國籍?
有FRD係BC但係係MANAGER級,唔算PROFESSIONAL行業。
唔該巴打
點解我要副簽嘅

咁我都唔會博唔填,攞自己黎搞,
想問FIRST CHOICE係咪指定國籍緊要D,定係專業人士但冇指定國籍?
有FRD係BC但係係MANAGER級,唔算PROFESSIONAL行業。
唔該巴打

英國專業人士 vs 支那假專業人士
你自己決定
副簽係要專業人士先得?
識你兩年係最重要嘅,其次係要符合國籍要求,護照要有效,係唔係專業人士反而唔係咁重要。
識你兩年係最重要嘅,其次係要符合國籍要求,護照要有效,係唔係專業人士反而唔係咁重要。

但佢地點知我地有冇識兩年?
我睇DOC佢話有BNO但過左期都得?

thanks

但佢地點知我地有冇識兩年?
我睇DOC佢話有BNO但過左期都得?

打畀你個副署人問下關於你嘅嘢咪知囉

護照要有效係規定黎,佢哋一般都隻眼開隻眼閉,咁耐以黎係得一個唔得,要搵過第二個簽。
我就97年1月出世,我問啊媽我有無攞bno,佢話佢未住夠7年,所以我都無得攞,我身份證issue date係(10-97),咁我是咪中囯人?
我就97年1月出世,我問啊媽我有無攞bno,佢話佢未住夠7年,所以我都無得攞,我身份證issue date係(10-97),咁我是咪中囯人?

ci? 等其他人答

隔離POST見到 金色HONG KONG好靚仔

右邊果本咩黎

隔離POST見到 金色HONG KONG好靚仔

右邊果本咩黎

BDTC

ci? 等其他人答

你肯定冇BNO 啦
97出世頂晒龍都係09-97

ci? 等其他人答

好明顥係 CNO 啦

ci? 等其他人答

好明顥係 CNO 啦

真係慘,我有個表妹97年6月尾,都有BNO

ci? 等其他人答

好明顥係 CNO 啦

咁急都有

ci? 等其他人答

好明顥係 CNO 啦

咁急都有

我識frd 97年6月30號出世,明明天注定佢仲可以拎BNO但佢父母都冇幫佢申請

ci? 等其他人答

好明顥係 CNO 啦

咁急都有

我識frd 97年6月30號出世,明明天注定佢仲可以拎BNO但佢父母都冇幫佢申請

97-7-1 第一B 嗰段新聞
其實諗返當初拎 bno 都好好彩,當年係分階段換証,自已又戇鳩鳩乜都唔搞,到九六年同朋友去東京傾開話我冇換 bno 佢屌到我撻皮,最後佢幫我搵一位當年老豆做入境官既 artist 幫我安排,去到直接搵佢老豆,佢比 form 我填同埋叫我寫底遲申請原因,之後就比我拎多個身份,如果唔係真係終身抱憾。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞