『薪火post』BNO 續期資訊(10) 個POST開始多人

1001 回覆
64 Like 3 Dislike
過左期15年,成功續領到BNO (adult first time,冇搵人副簽,張form有要求我要搵人副簽)
填完個表之後我用空郵掛號寄去英國,以下係我個申請timeline
12/7 寄 ($57.3) 郵局話要兩星期先寄到,最後其實5日搞掂
17/7 英國office簽收我份申請
18/7 BNO 網轉status 去processing
25/7 再轉status 去 dispatched
28/7 成功收到我本BNO

我寄左以下文件去英國,因為我換成人身分證果陣係原本個名到再加左個英文名,所以本BNO其實冇我個新英文名...
1. 特區護照 (彩印,前後底面)
2. 2 張BNO要求既證件相 ($45半打)
3. 住址證明 (政府信彩印 + 銀行信正本)
4. 出世紙 (彩印)
5. 父母結婚證明書(彩印)
6. 公司聘請我既信+本人職員證(彩印)
7. 車牌(彩印)

其實因為冇副簽+舊BNO冇我新英文名+果陣係6/7歲樣,所以寄多d證明冇壞

希望幫到各位

漏左,我仲有寄埋本舊BNO俾佢地

P.s 最後2份DHL速遞一齊收,冇gap

其實而家dhl啲職員 知道喺bno就會等埋一齊先派畀你

冇錯....佢地知係咩黎

我果個直程一開門就 收bno呀

我個次係我唔係家....佢話幫我ZIP係信箱...仲同我講會小心D唔到屈到

資料統計,英國政府去年向3.7萬港人簽發BNO,較前年升44%
每月3000份

漏左,我仲有寄埋本舊BNO俾佢地

P.s 最後2份DHL速遞一齊收,冇gap

其實而家dhl啲職員 知道喺bno就會等埋一齊先派畀你

冇錯....佢地知係咩黎

我果個直程一開門就 收bno呀

我個次係我唔係家....佢話幫我ZIP係信箱...仲同我講會小心D唔到屈到

資料統計,英國政府去年向3.7萬港人簽發BNO,較前年升44%
每月3000份

6000之啱
一份新一份舊
每月6000份
每日都200份

仲未計有續證熱潮嗰陣
可能佢地每日工作只係派BNO

不如分拆BNOHL主版上市啦
有無巴打 副簽人係搵葡萄牙護照既人簽, 想知個程序係咪會耐D, 大概耐幾多?

洗咁麻煩咩 我搵特衰大學生做副署12日已經搞掂

屌你..唔好教壞人

人地可以跟足指引做
點解要叫人行條錯嘅路

呢個都應該加係最頭
轉左dispatch 之後幾耐會有SMS??
新帖post留名
新post留名
轉左dispatch 之後幾耐會有SMS??

我係第二日就收到SMS

呢個都應該加係最頭

而家應該十六萬都有啦
我有野想請教,
Google doc入面有一欄係:
“我需要經常外遊,在HMPO處理我的護照申請期間,我是否仍可使用現有護照作外遊?
不可以,你的護照正本必須連同申請的文件一同送至HMPO。。。“

但而家可以只交特區護照嘅彩色影印本,咁係申請BNO期間仲可唔可以用特區護照外遊?唔該。
我有野想請教,
“我需要經常外遊,在HMPO處理我的護照申請期間,我是否仍可使用現有護照作外遊?
不可以,你的護照正本必須連同申請的文件一同送至HMPO。。。“

但而家可以只交特區護照嘅彩色影印本,咁係申請BNO期間仲可唔可以用特區護照外遊?唔該。

同埋我本BNO Authority係BRITISH TRADE COMMISSION HONG KONG,
係咪唔屬於UKPA/ UKPS/ IPS/ HMPO,所以我要揀首次申請護照?
太多野問,唔好意思
我有野想請教,

同埋我本BNO Authority係BRITISH TRADE COMMISSION HONG KONG,
係咪唔屬於UKPA/ UKPS/ IPS/ HMPO,所以我要揀首次申請護照?
太多野問,唔好意思

可以
【中印角力】護照印「CHINA」禁足邊界重地? 台2大學生遭喀什米爾拒入境
https://lihkg.com/thread/338383/page/1?ref=web
【中印角力】護照印「CHINA」禁足邊界重地? 台2大學生遭喀什米爾拒入境
https://lihkg.com/thread/338383/page/1?ref=web

豬: 台灣唔係香港

冇用架 CNO要簽證先去到 歐洲 日本 韓國 咁就得喇

台灣一日唔改憲法一日都冇撚用

靠蔡英文啲外交
起碼下屆先有機會啦
依啲和平時期都未必做到好總統嘅人選
依家執政真係幾危
我有野想請教,

太多野問,唔好意思

As your BN(O) passport was issued by the British Trade Commission in Hong Kong (between April and June 1997?), your application to renew that passport should be treated as a 'first time' application.
20號寄普通掛號

28號已經Dispatched

快撚到

呢個都應該加係最頭

唔要求比GBN我,比GBO我都好啊

靠蔡英文啲外交
起碼下屆先有機會啦
依啲和平時期都未必做到好總統嘅人選
依家執政真係幾危

唔係蔡嘅外交唔得,而係支那不斷出招

你要外交得,就只能賣國,咁試問點對得住台灣國民,點對得住台灣呢片國土,點對得住黨?

呢個都應該加係最頭

其實有咩分別 我GBR

呢個都應該加係最頭

其實有咩分別 我GBR

你係 BC
係睇邊度

張圖google搵返嚟
係睇邊度

張圖google搵返嚟

其實全部英國護照入境國籍都係GBR
其他什麼GBN GBO只係國籍既再細分
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞