『薪火post』BNO 續期資訊(10) 個POST開始多人

1001 回覆
64 Like 3 Dislike
94年出世
父母80年代已有永久居留權
但兩隻垃圾港豬連佢哋自己都冇申請過bno
唉玩撚完唔使申請架喇

我父母都係冇申請bno,但就幫我申請咗,我都唔知佢地點諗不過都好多謝佢地
想問下邊度搵到HMPO 既email?

7號 轉左Declaration form received, being processed,

17號收到email話
Your application for a replacement passport is being reviewed.
which accompanied your replacement application, has been
scrutinised. It would appear that significant damage has been caused to your passport – the biopage containing your photograph and details has been mostly removed from the passport which cannot be regarded as incidental or minor damage.
Before any new passport facility is afforded you a full written (and signed) explanation will be needed from yourself stating how the damage occurred. I must remind you that passports remain the property of Her Majesty’s Government and it is your responsibility to ensure the passport is
kept in a safe and secure location at all times.

睇唔明 想問下係咪要我交損壞解釋定係其實只係remind我?
到今日status都仲係 Declaration form received, being processed

你本 passport 搞咩黎 成張個人資料頁剪走咗?
啲英文好簡單咋喎,咁都睇唔明

差不多係 得返張BB相係度 係咪有排搞

你申請時有無係個網度揀你本護照爛咗?

有啊 我係報damaged的

唔好要我哋幫你寫封解釋信啊,一陣佢話個原因唔合理又剩嗰陣我哋擔當唔起啊
不過,你連呢段嘢都睇唔明,唔知要點寫英文信解釋呢 總之你自己拆掂佢啦

本passport剪到俾人追問,應該係去到人都認唔出嘅地步
94年出世
唉玩撚完唔使申請架喇

我父母都係冇申請bno,但就幫我申請咗,我都唔知佢地點諗不過都好多謝佢地

我老豆老母都係咁
覺得自己就冇機會出國
幫仔女申請bno而自己就冇
佢地連特衰都冇申請
須知到當時bno好貴
94年出世
唉玩撚完唔使申請架喇

我老豆老母都係咁
覺得自己就冇機會出國
佢地連特衰都冇申請
須知到當時bno好貴

唔好再吹當年bno貴喇
96年嘅214蚊眞係好貴喎
我覺得係佢父母未必有英籍

94年出世
唉玩撚完唔使申請架喇

我老豆老母都係咁
覺得自己就冇機會出國
佢地連特衰都冇申請
須知到當時bno好貴

唔好再吹當年bno貴喇

個紋章真係好霸氣
係英國續會唔會嚴d?

會,副署人資格比海外續嚴。

For British passport applications in the UK, only British nationals and Irish citizens can countersign.

https://www.gov.uk/countersigning-passport-applications

For Overseas applications, US, EU, Commonwealth as well as British and Irish passport holders can countersign.

有個lecturer有bc肯同我簽
94年出世
唉玩撚完唔使申請架喇

我老豆老母都係咁
覺得自己就冇機會出國
佢地連特衰都冇申請
須知到當時bno好貴

唔好再吹當年bno貴喇

個紋章真係好霸氣

可能因為11歲以上用身分證就出到香港
但係11歲以下唔得
94年出世
唉玩撚完唔使申請架喇

我老豆老母都係咁
覺得自己就冇機會出國
佢地連特衰都冇申請
須知到當時bno好貴

唔好再吹當年bno貴喇

個紋章真係好霸氣

可能因為11歲以上用身分證就出到香港 返到支那
但係11歲以下唔得
決定左當遺失申請, 已經寫埋封英文信闡明我個情況
(96年出世+同年已有身份證, 對上兄姊既首次身份證+BNO簽發日期都係同我身份證既首簽一樣時間, 但唯獨我冇本BNO, 父母都冇印象咩事, 直情唔記得係申請完冇幫我拎抑或係整唔見左)
希望我係有BNO身份
(96年出世+同年已有身份證, 對上兄姊既首次身份證+BNO簽發日期都係同我身份證既首簽一樣時間, 但唯獨我冇本BNO, 父母都冇印象咩事, 直情唔記得係申請完冇幫我拎抑或係整唔見左)
希望我係有BNO身份

我認為封信無需要,如果你出世時父母或其中一人係永久居民嘅話,都幾肯定你有。

不過你鍾意啦
94年出世
唉玩撚完唔使申請架喇

Your parents having 永久居留權 did not mean that they were entitle to British Nationality. There are a lot of Hong Kong Permanent Resident from China who did not have British Nationality prior to 1997 and they were only about to apply for a Certificate of Identity from the Hong Kong Immigration Department for overseas travel.

You, on the other hand, as someone who was born in a British Dependent Territory with at lease a parent who had permanent residence (settle status) at the dependent territory, was entitled to British Dependent Territory Citizenship.

即係唔使諗
去投靠我朋友拎美國綠卡算

gay marriage?
希望我係有BNO身份

我認為封信無需要,如果你出世時父母或其中一人係永久居民嘅話,都幾肯定你有。

不過你鍾意啦

生我時已係永久居民,但兩個都係中國出世再7, 80年代到香港,睇樓上話佢地應該只係永久居民而非英藉(BDTC)
但我係永久居民響香港所生既,所以我一出世已經係BDTC,所以我冇機會係申請CI/BDTC,而一定係BNO?

我咁解讀有冇錯
想問下住址證明係網上print銀行既e-statement得唔得?定係一定要銀行寄過黎既正本?
多謝咁多位巴絲

ps.未使交稅住 所以唔會有政府信
想問下住址證明係網上print銀行既e-statement得唔得?定係一定要銀行寄過黎既正本?
多謝咁多位巴絲

ps.未使交稅住 所以唔會有政府信

印彩色囉
希望我係有BNO身份

不過你鍾意啦

生我時已係永久居民,但兩個都係中國出世再7, 80年代到香港,睇樓上話佢地應該只係永久居民而非英藉(BDTC)
但我係永久居民響香港所生既,所以我一出世已經係BDTC,所以我冇機會係申請CI/BDTC,而一定係BNO?

我咁解讀有冇錯

又問,之前大家唔係答咗你咩?
希望我係有BNO身份

不過你鍾意啦

我咁解讀有冇錯

對唔住我太煩膠 因為真係好唔安樂 搞到咩都要人講清楚要人餵
sorry
希望我係有BNO身份

不過你鍾意啦

我咁解讀有冇錯

sorry

希望我係有BNO身份

不過你鍾意啦

我咁解讀有冇錯

sorry

96年出世梗係BNO啦
又要講多次呀,我黎罰抄咩

1)你出世時父或母係永久居民嘅話,根據1981年英國國籍法第十五條第一款成為該屬土嘅英國屬土公民(按香港情況就係BDTC-HK)
2)BNO身份必須經過申請先可以獲得,而其中一個條件係申請人必須有BDTC-HK身份
3)未夠十一歲人士如需申請BNO護照而該人從未持有身份證,該人須於申請BNO護照時同時申請該張十一歲以下人士身份證,而該身份證係無相嘅。
4)該張十一歲以下人士無相嘅身份證只有兩種途徑可以獲得,一)申請CI,二)申請BNO。十一歲以下人士申請BDTC護照係唔會獲發身份證。如果無申請國際旅行證件嘅需要,十一歲以下人士一般情況下並不會獲簽發身份證,直至十一歲為止。
5)CI乃簽發給無法持有任何國家嘅旅遊證件或護照嘅香港永久居民。基於第一點所述情況,你係不可能獲簽發CI。
6)基於上述五點得出結論,一個人於主權移交前未滿十一歲但獲得簽發身份證而該人出生時父或母為香港永久居民者,幾乎肯定簽發該張身份證的原因為申請BNO所致。
94年出世
唉玩撚完唔使申請架喇

我老豆老母都係咁
覺得自己就冇機會出國
佢地連特衰都冇申請
須知到當時bno好貴

唔好再吹當年bno貴喇

個紋章真係好霸氣

但係11歲以下唔得

當年咁平嘅
唔好意思打擾下,睇住份DOC黎填,但唔見有呢條問題。

Has the applicant been granted a certificate of registration or naturalisation by the Home Office?

英文差,想問係咩意思
唔好意思打擾下,睇住份DOC黎填,但唔見有呢條問題。

Has the applicant been granted a certificate of registration or naturalisation by the Home Office?

英文差,想問係咩意思

If a certificate has been granted,要填個Date of issue,Certificate number同PLACE OF ISSUE
94年出世
唉玩撚完唔使申請架喇

我老豆老母都係咁
覺得自己就冇機會出國
佢地連特衰都冇申請
須知到當時bno好貴

唔好再吹當年bno貴喇

個紋章真係好霸氣

但係11歲以下唔得

當年咁平嘅

通漲
咁同依家比其實唔係貴左太多
其實有永久居民身份就已經有晒資格 naturalize 做 BDTC 架啦
咁都唔去歸化拎 BNO 係咪大中華膠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞