『薪火post』BNO 續期資訊(10) 個POST開始多人

1001 回覆
64 Like 3 Dislike
我n年前個本剪左角咁當唔當遺失或者損毁?

你自己剪嘅定係續咗唔記得呀?

我哋呢度好多人聲稱係自己或者家人剪嘅,最後唔係寄咗出去之後無啦啦搵返本新嘅或者被HMPO要求寄返本新嘅黎要知自己續過

我係比入境處剪

入境處憑咩剪你BNO?

我記得真係入境處會問你拎去剪

我細個果陣(around 05年)同呀媽係藍田申請柒衰 佢問我有冇BNO 我呀媽費時煩答冇 之後多口問佢要黎做咩 佢話要剪角

我哋呢度好多人聲稱係自己或者家人剪嘅,最後唔係寄咗出去之後無啦啦搵返本新嘅或者被HMPO要求寄返本新嘅黎要知自己續過

我係比入境處剪

入境處憑咩剪你BNO?

我細個果陣(around 05年)同呀媽係藍田申請柒衰 佢問我有冇BNO 我呀媽費時煩答冇 之後多口問佢要黎做咩 佢話要剪角

如果真係被人剪咗咁都無辦法,當damaged passport處理。唔好話我無提如果你本舊護照張相好珍貴嘅話記得影低佢或者影印,damaged passport case通常都唔會發還舊護照。
1/8轉declaration form received到而家都仲process緊

新護照今日到左手,貼上黎順便推推post
由寄speedpost嗰日計起,大約三個星期左右到我手,好有效率

再次感謝巴打
話說之前出左畸形BC個位巴打而家點?
請問我張form 需要副簽,我想問以下條件嘅人可唔可以幫我副簽到?

佢曾經擁有過bno,不過到晒期仲係BB相,並且擁有特區護照。職業係一個老師
咁我可唔可以搵去做副簽,同埋佢個到有欄係要填佢既passport number ,咁我填佢bno(bb相加過期)個個passport number 有冇問題?
感謝大家
請問我張form 需要副簽,我想問以下條件嘅人可唔可以幫我副簽到?

佢曾經擁有過bno,不過到晒期仲係BB相,並且擁有特區護照。職業係一個老師
咁我可唔可以搵去做副簽,同埋佢個到有欄係要填佢既passport number ,咁我填佢bno(bb相加過期)個個passport number 有冇問題?
感謝大家

可能HMPO無佢記錄

感謝大家

揸正黎做嘅話,本BN(O)過期就已經唔合資格。

不過咁耐以黎,得一個被HMPO拒絕過期護照嘅副署人嘅副署,博唔博就你決定。

但係你同佢有無識咗兩年以上?此乃基本
點樣證明同副簽人識左兩年

感謝大家

揸正黎做嘅話,本BN(O)過期就已經唔合資格。

不過咁耐以黎,得一個被HMPO拒絕過期護照嘅副署人嘅副署,博唔博就你決定。

但係你同佢有無識咗兩年以上?此乃基本

識左兩年啦
仲有請問我係咪要影印埋佢bb相個本bno寄去?

請睇doc,英國或愛爾蘭護照持有人做副署係唔需要影印護照。
點樣證明同副簽人識左兩年

無人要求你證明。

HMPO只有懷疑你嘅副署人嘅情況下先會直接聯絡副署人。

請睇doc,英國或愛爾蘭護照持有人做副署係唔需要影印護照。

感謝大家
其實我唔係好明自己95出世 手上果本BNO 02年拎 應該係第二本黎

點解佢都要當我係第一次申請護照?

第一次申請護照同續領既手續係咪差 必須要副簽?
其實我唔係好明自己95出世 手上果本BNO 02年拎 應該係第二本黎

保安理由,長期唔用本護照突然要續,都要驗真啲睇你係唔係本人

呢個情況係咪一定要副簽? 唔該晒巴打解答

以前正常續期都要簽啦

我係比入境處剪

入境處憑咩剪你BNO?

特衰政府可恥

我係比入境處剪

入境處憑咩剪你BNO?

特衰政府可恥

咁都得...

以前正常續期都要簽啦

以前係講緊幾時 舊時都係老頭老母帶我去金鐘搞

唔該晒哈力馬龍

我係比入境處剪

入境處憑咩剪你BNO?

特衰政府可恥

咁都得...

入境事務處係政府入面最先投共的組織,政府可恥不是今天才知
Dispatched 左成個月都無音訊,打去HMPO問下,哇條女把聲好淫好正呀屌你
Dispatched 左成個月都無音訊,打去HMPO問下,哇條女把聲好淫好正呀屌你

講英文?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞