[急]日本藥妝免稅店拆左袋會點?

604 回覆
6 Like 139 Dislike
賣藥哥哥話:如果咁都捉到我諗你翻到香港可以買六合彩

上次去突發感冒要開啲藥黎食
仲以為去左支國forum
海關唔check還唔check,佢話唔好拆就盡量唔好拆,如果店員真係放得衰放唔到落喼你拆,OK,但係就唔好鼓吹呢個行為,仲要講到自己好威威,更加唔好當守規既人弱智

樓主就仲衰,仲想拆黎用,如果真係要當地用就去買過件
懶醒係中國人嘅DNA,專笑鳩返守規矩嘅人,已經冇感覺。

以後搭車唔好排隊啦

例子fail咗啦
唔排隊好影響其他乘車人士
拆個袋有咩壞影響?
懶醒嗰個似係你喎巴打

on9

膠都費事派
樓主開嚟用
唔係拆袋咁簡單

唔好合理化自己唔跟規矩做人處事
錯就認 唔好撐 規矩就係咁定

影響鋪頭生意叫唔叫影響
人地個個本地人都要俾稅喺當地銷費
你攞住張Passport免左稅又係當地用

你覺得冇問題?

認就認啦咁多嗲

我一直純粹講緊拆袋個行為
有憤青話拆都唔得喎
留意番我冇支持過即買即用
仲未有人提出到拆袋嘅壞處係邊就係度串柒柒

文化差異真可怕
其實你都係拆一枝半枝 咪幾十蚊
咁都要慳你做人真係幾辛苦
懶醒係中國人嘅DNA,專笑鳩返守規矩嘅人,已經冇感覺。

以後搭車唔好排隊啦

例子fail咗啦
拆個袋有咩壞影響?
懶醒嗰個似係你喎巴打

on9

膠都費事派
樓主開嚟用
唔係拆袋咁簡單

影響鋪頭生意叫唔叫影響

你覺得冇問題?

認就認啦咁多嗲

有憤青話拆都唔得喎

文化差異真可怕

覆到唔想再覆,明明就係一開封supposed就要俾返稅,條友就一路懶醒,以為自己邏輯好好,好撚型

佢地覺得冇人check 到就唔駛理

真心一問
其實冇人執法的話 咁守規定哩個行為又有咩意義?
只係做比自己睇等自己心安理得D?
如果係咁 咁哩個就係個人問題 唔到其他人過問

正如係無人島你都唔會守規定啦

例子fail咗啦
拆個袋有咩壞影響?
懶醒嗰個似係你喎巴打

on9

膠都費事派
樓主開嚟用
唔係拆袋咁簡單

影響鋪頭生意叫唔叫影響

你覺得冇問題?

認就認啦咁多嗲

有憤青話拆都唔得喎

文化差異真可怕

覆到唔想再覆,明明就係一開封supposed就要俾返稅,條友就一路懶醒,以為自己邏輯好好,好撚型

就好似上面條屌撚咁,拆咗袋唔識自動向海關投誠補返稅嘅(海關收唔收返你稅就另計) 係要覺得拆咗冇人知好威咁

人哋捉唔捉係人哋事,因為人哋唔捉而合理化自己行為就係醜

是日笑話
喼入面果d好難會睇個個都check
你拆左tax free袋寄倉行李
之後你就過關meet紙仔,再check手提行李咋嘛
所以基本上唔會發覺,你都返香港啦唔會好嚴
除非你又入日本關
利申 入日本關依家好密check人行李打開睇

上次去福岡問我去邊度玩
我一時答唔出福岡既英文
Check喼 要搜埋身除鞋

除左日本外,仲有咩國家會用膠袋seal住d免稅品?
其實d例係用嚟阻嚇你, 執行上非常高難道。例如我買咗支whisky, 例話tax free要跟身, 但試問點hand carry支500ml 嘅野上機呢? 做得唔好咁揚咪算囉

on9

膠都費事派
樓主開嚟用
唔係拆袋咁簡單

影響鋪頭生意叫唔叫影響

你覺得冇問題?

認就認啦咁多嗲

有憤青話拆都唔得喎

文化差異真可怕

真心一問

先唔好理個行為有冇意義
日本嘅規矩就擺左喺度
冇人逼你去日本嘅其實
冇人逼你買到免稅金額入袋

錯就要認
唔好合理化成件事啦好醜怪
認自己做錯有乜咁困難
除非你又入日本關

上次去福岡問我去邊度玩
我一時答唔出福岡既英文

可能見你去邊都唔知 以為你運毒
你remind下
過關前都寄咗倉啦
check條毛
做過自律香港人 有品決拋抵抗無恥
因為你都唔想做中國人呀~
除非你又入日本關

上次去福岡問我去邊度玩
我一時答唔出福岡既英文

係 佢check得好徹底下
我前一晚冇時間執喼啲bra同底褲是鳩但掉係個喼上面個格拉埋拉鏈就算
點知比人check喼 一拉開個格拉鏈已經凸左啲bra帶出黎
雖然佢冇開大個拉鍊淨係伸手入去掃
但我諗佢都摸到啲底衫褲 我自己都覺得唔好意思
睇到眼都突埋,樓上塊面皮應該擋到子彈喇掛?
呢樣野同衝紅燈一樣
有人會貪方便衝紅燈
唔守規矩而又唔影響到人嘅 冇所謂
不過唔好大大聲講啦
同埋俾人check就要負返個代價囉
反而想知啲單冇dump入箱會點

on9

膠都費事派
樓主開嚟用
唔係拆袋咁簡單

影響鋪頭生意叫唔叫影響

你覺得冇問題?

認就認啦咁多嗲

有憤青話拆都唔得喎

文化差異真可怕

真心一問

先唔好理個行為有冇意義
日本嘅規矩就擺左喺度
冇人逼你去日本嘅其實
冇人逼你買到免稅金額入袋

錯就要認
唔好合理化成件事啦好醜怪
認自己做錯有乜咁困難

冇意義既事情仲存在對錯嫁咩

其實講咁多都冇用 你有你唔拆 直接放行李 我有我拆袋 再慢慢執行李
你又唔會有益處 我又唔會有壞處
因為佢根本就唔會捉人

其實回應返樓主個問題
日本藥妝免稅店拆左袋會點?

答案係唔會點 海關唔會捉你交稅 最多被衛道之士話唔守規定
就係咁
除非你又入日本關

上次去福岡問我去邊度玩
我一時答唔出福岡既英文

係 佢check得好徹底下
我前一晚冇時間執喼啲bra同底褲是鳩但掉係個喼上面個格拉埋拉鏈就算
點知比人check喼 一拉開個格拉鏈已經凸左啲bra帶出黎
雖然佢冇開大個拉鍊淨係伸手入去掃
但我諗佢都摸到啲底衫褲 我自己都覺得唔好意思

我試過買晒兔糧去餵兔
個衰款似足大麻
幾驚要俾人通櫃
澳門狗走啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞