[急]日本藥妝免稅店拆左袋會點?

604 回覆
6 Like 139 Dislike
我睇好快會有人打完尖笑鳩啲排隊嘅人on9仔啦
冇事唔會查你 佢地講個信字

支那香港人係冇"信"呢個觀念, 只會有 "有冇人CHECK" 呢個諗法

或者咁講
佢check唔到
因為你係行李寄左倉之後先check
如果要check就要係架機度落返行李先check

另外
佢check免稅果度得一至兩個人
如果要check晒一班機每張list都對一次
分分鐘一班機搞5個鐘都未得

呢個應該係阻嚇作用大於實際

好簡單,佢地跟本唔知道我地有無申請免稅

佢地知唔知 自己做唔做兩樣野黎

張單會釘左係passport
我睇好快會有人打完尖笑鳩啲排隊嘅人on9仔啦

遲早既事
負評數已說明一切

唔守規矩相信大部分人都試過
但係唔好講到唔守規就係好醒好威威之後仲要話返守規既人

我自己趕時間都試過衝紅燈同喺電梯度行,但係如果唔係咁趕就一定等
等如你件野塞唔到落喼開左佢等佢可以放好d,OK,有任何問題自己負責.但係如果放得落又洗乜開左佢?人地叫你唔好開仲要話返人轉頭?如果要所有野都做到100%先可以評論,咁呢個世界咩都唔洗傾
如果衝紅燈俾人話係唔係應該講句sorry話下次唔會?唔通仲話返人你道德撚,你冇衝過紅燈?

人地唔check方便下你就當唔守規矩係應該,有時d野自己冇損失咪跟下規矩,又唔係d咩惡法
冇事唔會查你 佢地講個信字

支那香港人係冇"信"呢個觀念, 只會有 "有冇人CHECK" 呢個諗法

或者咁講
佢check唔到
因為你係行李寄左倉之後先check
如果要check就要係架機度落返行李先check

另外
佢check免稅果度得一至兩個人
如果要check晒一班機每張list都對一次
分分鐘一班機搞5個鐘都未得

呢個應該係阻嚇作用大於實際

好簡單,佢地跟本唔知道我地有無申請免稅

佢地知唔知 自己做唔做兩樣野黎

張單會釘左係passport

釘左係Passport 又點,番酒店Meet 左佢得啦

利申:我次次都唔會申請免稅,比8% 日本賺算
負評數已說明一切

我自己趕時間都試過衝紅燈同喺電梯度行,但係如果唔係咁趕就一定等
等如你件野塞唔到落喼開左佢等佢可以放好d,OK,有任何問題自己負責.但係如果放得落又洗乜開左佢?人地叫你唔好開仲要話返人轉頭?如果要所有野都做到100%先可以評論,咁呢個世界咩都唔洗傾
如果衝紅燈俾人話係唔係應該講句sorry話下次唔會?唔通仲話返人你道德撚,你冇衝過紅燈?

人地唔check方便下你就當唔守規矩係應該,有時d野自己冇損失咪跟下規矩,又唔係d咩惡法

班賤種覺得自己有慳到, 無俾人識穿就係嬴家
仲笑返你係笨柒呀
大大個賤字刻係個撚頭度仲覺得自己好撚醒
無人check無事
比人check到要比番稅
少少錢都比唔起咪學人去旅行啦
去咗幾次都未俾人check過
試過開左 用左 冇俾人check
其實樓豬驚咪唔好拆 最多俾人捉到咪冇得退稅咁解

根本個制度係check 唔到
你拆開咗佢根本唔會知係咪免稅品, 單又唔洗Keep

無錯
Passport 入面啲紙自己可以扯走
跟本無可能Check 到

不過我都唔會免稅

無錯

不過我都唔會免稅

我果次諗咗好耐佢點check 都諗唔到 啲fd 仲懶醒咁係度笑我話咩passport 有單

佢個過關流程根本唔容許佢地CHECK 你TAX FREE 野

無錯

不過我都唔會免稅

我果次諗咗好耐佢點check 都諗唔到 啲fd 仲懶醒咁係度笑我話咩passport 有單

佢個過關流程根本唔容許佢地CHECK 你TAX FREE 野

我都有諗過點Check
其實係Check 唔到
佢唔會知你有無申請到免稅

無錯

不過我都唔會免稅

我都有諗過點Check
其實係Check 唔到

話撚左check 唔check到同自己做唔做係兩樣野
香港人是需要管的
完全係無自律既觀念
仲係度討論人地check唔check到

無錯

不過我都唔會免稅

我都有諗過點Check
其實係Check 唔到

話撚左check 唔check到同自己做唔做係兩樣野
香港人是需要管的
完全係無自律既觀念
仲係度討論人地check唔check到

算啦
負評數已說明一切

我就冇話過守規嘅人蠢話者點樣因為佢地係做緊啱嘅事
但係咪代表想執喼而拆袋就要俾人道德審判?拆袋嘅人自己承擔返後果幾時到其他人批判?
呢度係同樓主講返真係要拆袋係可以因為好難會check到但係自己做唔做係另一件事
俾建議樓主可以拆袋唔代表自己一定會拆袋,冇必要我都唔會拆,但係我地只係善意同樓主講返呢個資訊就要俾人批判?
負評數已說明一切

我就冇話過守規嘅人蠢話者點樣因為佢地係做緊啱嘅事
但係咪代表想執喼而拆袋就要俾人道德審判?拆袋嘅人自己承擔返後果幾時到其他人批判?
呢度係同樓主講返真係要拆袋係可以因為好難會check到但係自己做唔做係另一件事
俾建議樓主可以拆袋唔代表自己一定會拆袋,冇必要我都唔會拆,但係我地只係善意同樓主講返呢個資訊就要俾人批判?

影衰緊香港人呀
聽聞捉到下次入境會比人問幾下 / 嚴重既會拒絕入境

去旅行 好心守下當地文化/規則
有時唔係人地唔捉 而係隻眼開隻眼閉
捉到既 到時就呱呱嘈 小心上多生山多終遇虎
今下日本人對香港 中國人印象由過往有分別 變左差唔多

大陸人心態就係冇人捉就當冇件事發生
其實香港人同大陸人都差唔多
關於check 唔check到
你地諗下問野果時做左d咩
- 簽文件
- 比左passbook 佢入data

你個喼係有TAS 鎖
除左你地見到有X ray check 喼
其實落到地牢 佢地會random check喼
即係開你個喼睇 所以有人話明明喼冇開過 冇唔見野 返到黎發現喼做咩少左野 (餘返自己諗下)

如果有問題既 地勤會開central PA 搵你 / 登機口捉(嚴重者)

利申 : 機場員工
成班大陸狗
- 簽文件

你個喼係有TAS 鎖
即係開你個喼睇 所以有人話明明喼冇開過 冇唔見野 返到黎發現喼做咩少左野 (餘返自己諗下)

如果有問題既 地勤會開central PA 搵你 / 登機口捉(嚴重者)

免登個陣已經拎左護照資料
出境要查根本無難度
人地隻眼開隻眼旸就七以為好醒
大陸人現晒出黎
- 簽文件

你個喼係有TAS 鎖

免稅個陣已經拎左護照資料
出境要查根本無難度
人地隻眼開隻眼就以為好醒
大陸人現晒出黎
你地諗下買野果時做左d咩
- 簽文件

你個喼係有TAS 鎖

免稅個陣已經拎左護照資料
出境要查根本無難度
人地隻眼開隻眼就以為好醒
大陸人現晒出黎

岩阿 諗野太common sense/ 按自己角度諗 分分鐘野上官非 可苦呢?
去旅行 就專重下當地文化 規則
唔好當人唔出聲 就當冇件事 冇人捉

日本人好偽善 我諗大家都知 分分鐘笑笑口背後拎住把刀吉你
日本對逃稅者 處罰係好嚴重架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞