[急]日本藥妝免稅店拆左袋會點?

604 回覆
6 Like 139 Dislike
我上次先係成田機場坐飛機返香港 (非繁忙時段)係機場check in櫃位前有幾個日本海關企左係度 我見佢打開曬d野 個關員拎住本passport 一袋一袋咁對

邊個話唔check 只係唔中你

咪有人好醒教你囉,搣晒d紙,問你果陣話之前嫁,寄左翻香港嚕,講個大話就慳到幾十蚊,幾撚勁呀

其實係嫁 幾十蚊唔係錢呀 叫你捐錢都未必捐啦

係錢,但係顯得你人格有d低賤

錢就係錢 唔洗講到人格問題WO

你犯緊法呀仲聲大大
信唔信好似拉阿婆賣紙皮咁拉鳩埋你
我上次先係成田機場坐飛機返香港 (非繁忙時段)係機場check in櫃位前有幾個日本海關企左係度 我見佢打開曬d野 個關員拎住本passport 一袋一袋咁對

咪有人好醒教你囉,搣晒d紙,問你果陣話之前嫁,寄左翻香港嚕,講個大話就慳到幾十蚊,幾撚勁呀

你拆左袋,本應就要比翻d税,咁你利用一個大話去令你慳左果幾十蚊,係呃,偷呃拐騙個呃呀,同人格無關?

你拆左袋,本應就要比翻d税,咁你利用一個大話去令你慳左果幾十蚊,係呃,偷呃拐騙個呃呀,同人格無關?

支那人係信唔過
冇事唔會查你 佢地講個信字

支那香港人係冇"信"呢個觀念, 只會有 "有冇人CHECK" 呢個諗法

你犯緊法呀仲聲大大
信唔信好似拉阿婆賣紙皮咁拉鳩埋你

驚驚 下次DL AV都要驚下比人拉侵犯知識產權
打返個定驚J

支那香港人係冇"信"呢個觀念, 只會有 "有冇人CHECK" 呢個諗法

其實會唔會係你地過分人性化佐政府呢
佢地可能只係"執行上有難度"而唔係講求"信"

搵咁多理由合理化自己 明架喇
其實你拆左個免稅袋....
你冇攞到入面D野去賣仲係到既話,
比佢查到又點, 你估佢真係為左個袋拉鳩你咩

根本呢樣野係防D人用遊客PASSPORT黎避稅,
BTW, 所有國家都一樣,
凡入境實CHECK得嚴D, 因為佢唔知你帶左D乜黎自己國家又或者避稅
但出境咩國家都係鳩做, 因為你個人都走, 佢地為乜要哂時間物力去查你

搵咁多理由合理化自己 明架喇

是但你啦
成班講到淨係得香港人會拆
之前都唔覺香港原來咁多聖人
淨係呢個post已經咁多個
哩個PO 睇到D道德魔人
無限放大哩D 當事人都唔CARE既事

入袋原意只係唔想你轉賣
海關變嚴係因為運毒運金 唔係因為你拆袋

樓主話拆 你又話點知佢係咪真係自用 點知佢有冇講大話拎去賣

咁多無限放大 咁多假設 唔洗討論啦 龍門任你搬

你唔拆袋已經解決哂所有潛在問題,咁點解要俾位人問?
龍門得一個,就係人地規定唔拆得
又話根本無人check, 拆袋方便自己etc,真係唔知邊個搬龍門
CHECK左其實拆袋唔犯法....
但係比海關查到有開過, 佢會成袋打返你稅
所以你地班道德塔利斑唔好再打飛機啦.
大開眼界 開始明點解有人話 如果係外國撞到香港人 會唔想俾人知係香港人呢個身份 因為人地有羞恥心
大開眼界 開始明點解有人話 如果係外國撞到香港人 會唔想俾人知係香港人呢個身份 因為人地有羞恥心

我明左好耐
成日屌鳩大陸蝗,其實好撚多香港人真係五十步笑百步,尤其果D教人搣走D單人地check唔到你有冇免稅,真係睇字都feel到果種自信同沾沾自喜既神氣

真係好撚醜樣
仲話人咩自律魔人
個種懶係小聰明同支那人根本無分別
岩架啦班垃圾以後唔好屌人中國人咩周街大小便呀
之前去日本頭痛諗住買EVE當地用
買左三次都唔小心包左退稅
卒之買左第四盒終於有得食
屌你樓上自己拆袋班撚樣

我明左好耐

次次去日本見到香港人都同frd講返日文算
屌你樓上自己拆袋班撚樣

買左3次都可以買到過5000yen退埋稅
你唔單至蠢,仲唔識計數
其實睇免稅商品同單據個位
係位於入左閘寄左倉之後先入到

但係液體太大支唔可以手提上機

所以唯有寄倉先入去
佢就無得檢查

日本海關都知道個規定同個關口設計有矛盾
所以hea 做
真心想知持唔拆袋個啲人係點PACK行李
屌你樓上自己拆袋班撚樣

買左3次都可以買到過5000yen退埋稅
你唔單至蠢,仲唔識計數

我守規矩啫

或者咁講
佢check唔到
因為你係行李寄左倉之後先check
如果要check就要係架機度落返行李先check

另外
佢check免稅果度得一至兩個人
如果要check晒一班機每張list都對一次
分分鐘一班機搞5個鐘都未得

呢個應該係阻嚇作用大於實際
唔會check還唔會check,自律還自律
尊重人地國家嘅規則真係咁難
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞