[急]日本藥妝免稅店拆左袋會點?

604 回覆
6 Like 139 Dislike
日本果邊本地居民 其實對外來者都好反感
你地可以上網睇 京都話因旅客多要停本地歷史以來嘅活動/ 加京都巴士卷費用

如果black and white 寫明 違反嘅後果/ 話明唔得 何必要拆袋呢?

樓主問黎都多餘
聽聞捉到下次入境會比人問幾下 / 嚴重既會拒絕入境

去旅行 好心守下當地文化/規則
有時唔係人地唔捉 而係隻眼開隻眼閉
捉到既 到時就呱呱嘈 小心上多生山多終遇虎
今下日本人對香港 中國人印象由過往有分別 變左差唔多

大陸人心態就係冇人捉就當冇件事發生
其實香港人同大陸人都差唔多

次次買完d野都即用架啦,放晒入喼就冇事
拆完緊係自己抆埋passport 張單
當咩都無發生過
個袋同單唔好留係日本 返香港先掉
有走盞位嘅地方醒少少仲要咁大周圍問
負評數已說明一切

唔守規矩相信大部分人都試過
但係唔好講到唔守規就係好醒好威威之後仲要話返守規既人

我自己趕時間都試過衝紅燈同喺電梯度行,但係如果唔係咁趕就一定等
等如你件野塞唔到落喼開左佢等佢可以放好d,OK,有任何問題自己負責.但係如果放得落又洗乜開左佢?人地叫你唔好開仲要話返人轉頭?如果要所有野都做到100%先可以評論,咁呢個世界咩都唔洗傾
如果衝紅燈俾人話係唔係應該講句sorry話下次唔會?唔通仲話返人你道德撚,你冇衝過紅燈?

人地唔check方便下你就當唔守規矩係應該,有時d野自己冇損失咪跟下規矩,又唔係d咩惡法

我就冇話過守規嘅人蠢話者點樣因為佢地係做緊啱嘅事
但係咪代表想執喼而拆袋就要俾人道德審判?拆袋嘅人自己承擔返後果幾時到其他人批判?
呢度係同樓主講返真係要拆袋係可以因為好難會check到但係自己做唔做係另一件事
俾建議樓主可以拆袋唔代表自己一定會拆袋,冇必要我都唔會拆,但係我地只係善意同樓主講返呢個資訊就要俾人批判?

咩叫道德審判?小弟才疏學淺,唔知邊度有道德審判,只係知道錯就係錯

而且閣下第一個comment並唔係指出樓主既錯處,而係話"都唔會check",第二個就係話"咁而家日本都唔撚care".有錯唔係第一時間糾正,而係搵藉口開脫?
拆完緊係自己抆埋passport 張單
當咩都無發生過
個袋同單唔好留係日本 返香港先掉
有走盞位嘅地方醒少少仲要咁大周圍問

嘩好撚醒,
果然有大陸人走精面既DNA
負評數已說明一切

唔守規矩相信大部分人都試過
但係唔好講到唔守規就係好醒好威威之後仲要話返守規既人

我自己趕時間都試過衝紅燈同喺電梯度行,但係如果唔係咁趕就一定等
等如你件野塞唔到落喼開左佢等佢可以放好d,OK,有任何問題自己負責.但係如果放得落又洗乜開左佢?人地叫你唔好開仲要話返人轉頭?如果要所有野都做到100%先可以評論,咁呢個世界咩都唔洗傾
如果衝紅燈俾人話係唔係應該講句sorry話下次唔會?唔通仲話返人你道德撚,你冇衝過紅燈?

人地唔check方便下你就當唔守規矩係應該,有時d野自己冇損失咪跟下規矩,又唔係d咩惡法

我就冇話過守規嘅人蠢話者點樣因為佢地係做緊啱嘅事
但係咪代表想執喼而拆袋就要俾人道德審判?拆袋嘅人自己承擔返後果幾時到其他人批判?
呢度係同樓主講返真係要拆袋係可以因為好難會check到但係自己做唔做係另一件事
俾建議樓主可以拆袋唔代表自己一定會拆袋,冇必要我都唔會拆,但係我地只係善意同樓主講返呢個資訊就要俾人批判?

咩叫道德審判?小弟才疏學淺,唔知邊度有道德審判,只係知道錯就係錯

而且閣下第一個comment並唔係指出樓主既錯處,而係話"都唔會check",第二個就係話"咁而家日本都唔撚care".有錯唔係第一時間糾正,而係搵藉口開脫?

根本個制度係check 唔到
你拆開咗佢根本唔會知係咪免稅品, 單又唔洗Keep

無錯
Passport 入面啲紙自己可以扯走
跟本無可能Check 到

不過我都唔會免稅

我果次諗咗好耐佢點check 都諗唔到 啲fd 仲懶醒咁係度笑我話咩passport 有單

佢個過關流程根本唔容許佢地CHECK 你TAX FREE 野

我都有諗過點Check
其實係Check 唔到
佢唔會知你有無申請到免稅

話撚左check 唔check到同自己做唔做係兩樣野
香港人是需要管的
完全係無自律既觀念
仲係度討論人地check唔check到

點解唔討論得?

係check到
諗下退稅個陣既手續
對一對搞惦

手持葡國護照 歐洲人 你自己慢慢做你中国人啦

拎住歐洲護照嘅中國人
得中國人先以為自己好撚醒咁
專破壞規矩 麻煩製造者

得啦威啦 我係中國人 得未 滿意未 開心未
唔好再人身攻擊啦 講返個POST 內容好冇? 唔好再做埋D冇建設性既行為啦好嘛?

個內容咪就係唔撚拆得囉
盲閪咗隻眼呀?
人地寫撚明唔準拆
拆拆拆,拆你老母咩

嬲what比人知道咗都係樓主比多啲錢咋嘛

on9 就係成日有啲支那種去旅行小農dna 發作 影衰香港人 你諗下 人地海關抽查 10個拆袋嘅 10個都係香港人 會點諗我地? 下次會check多啲邊度嘅人
守規矩好難咩 定係想好似支那人咁破壞規矩到出曬名
去到邊都俾人歧視呀

都話唔會抽查LO 海關連查既機會都冇呀 單佢都見唔到呀 點知你有冇買TAX FREE 野呀 講極你都唔明

咁就可以代表唔守規矩?

比人捉到咪硬食返d稅咁解
敢問一聲你係咪紅燈個陣永遠唔會過馬路

得啦威啦 我係中國人 得未 滿意未 開心未
唔好再人身攻擊啦 講返個POST 內容好冇? 唔好再做埋D冇建設性既行為啦好嘛?

個內容咪就係唔撚拆得囉
盲閪咗隻眼呀?
人地寫撚明唔準拆
拆拆拆,拆你老母咩

on9 就係成日有啲支那種去旅行小農dna 發作 影衰香港人 你諗下 人地海關抽查 10個拆袋嘅 10個都係香港人 會點諗我地? 下次會check多啲邊度嘅人
去到邊都俾人歧視呀

都話唔會抽查LO 海關連查既機會都冇呀 單佢都見唔到呀 點知你有冇買TAX FREE 野呀 講極你都唔明

咁就可以代表唔守規矩?

我係
所以?

個內容咪就係唔撚拆得囉
盲閪咗隻眼呀?
人地寫撚明唔準拆
拆拆拆,拆你老母咩

去到邊都俾人歧視呀

咁就可以代表唔守規矩?

我係
所以?

講撚左幾多次自己做唔做同佢查唔查係兩樣野
貪小便宜 要比人捉先比返稅,當初就唔好為個小小免稅啦
好撚肉酸,小農dna
要仲大大聲話可以唔守因為無人check
支那人要需要管
呢個post d低質垃圾應該覺徥無人見到既情況下周街痾屎都無問題
我就過唔到自己個關

個內容咪就係唔撚拆得囉
盲閪咗隻眼呀?
人地寫撚明唔準拆
拆拆拆,拆你老母咩

去到邊都俾人歧視呀

咁就可以代表唔守規矩?

我係
所以?

有 d 人就係咁撚戇鳩自已個個都會好似佢咁唔自律紅燈照過馬路。

去到邊都俾人歧視呀

咁就可以代表唔守規矩?

我係
所以?

好撚肉酸,小農dna
支那人要需要管

無論社會發展到幾成熟都好硬係依然會有一班未開發既人。
隨身行李無免稅單的item的話,海關會offload 你件寄艙行李。如果寄艙行李都搵唔到,後果可以好嚴重。

逃稅係嚴重罪行,千其唔好試
隨身行李無免稅單的item的話,海關會offload 你件寄艙行李。如果寄艙行李都搵唔到,後果可以好嚴重。

on9

on9

嚇鬼搵第樣 你咁講真係證明你冇去過日本
先不論拆唔拆袋
樓上就算係唔拆袋派人士都唔會hand carry 上機囉

你買但咁多藥妝 唔多唔少都有液體 一定超標上唔到機 點撚樣hand carry呀
講得出咁既說話 是否on9 ?

on9

嚇鬼搵第樣 你咁講真係證明你冇去過日本
先不論拆唔拆袋
樓上就算係唔拆袋派人士都唔會hand carry 上機囉

你買但咁多藥妝 唔多唔少都有液體 一定超標上唔到機 點撚樣hand carry呀
講得出咁既說話 是否on9 ?

on9得過啲小農dna 係都要犯規嘅人?

你諗下你之前講過咩啦 一日到黑都係到批鬥
條友現在講到乜柒TAX FREE 都要HAND CARRY呀

唔係拆唔拆袋呀 一件還一件事呀ON9

個內容咪就係唔撚拆得囉
盲閪咗隻眼呀?
人地寫撚明唔準拆
拆拆拆,拆你老母咩

去到邊都俾人歧視呀

咁就可以代表唔守規矩?

我係
所以?

好撚肉酸,小農dna
支那人要需要管

你係咁我無野講
唔守規舉就係小農dna連登d質素有冇再低d
同樣邏輯,所有亂過馬路既係咪要自首? 唔自首既就係支那人小農dna?
冇人話要貪小便宜
事實上我搞得免稅都係盡量唔開,係好多細節同禮節上我都跟返日本規舉
但你將守規舉放係第一位並且任何情況不得改變
將拆袋咁小既事放大到同中國人一樣,你有呢個道德高地你叻 但你將呢個同衝紅燈冇乜分別既行為講到同罪大惡極既中國人無分別咁
你就仲頑固過d日本人
回埋上面話日本人唔會衝紅燈個d,你地去過幾多次日本 事實上日本人都會衝紅燈,只要無人睇到/有一個做 其他日本人都會跟住衝

去到邊都俾人歧視呀

咁就可以代表唔守規矩?

我係
所以?

好撚肉酸,小農dna
支那人要需要管

你係咁我無野講
唔守規舉就係小農dna連登d質素有冇再低d
同樣邏輯,所有亂過馬路既係咪要自首? 唔自首既就係支那人小農dna?
冇人話要貪小便宜
事實上我搞得免稅都係盡量唔開,係好多細節同禮節上我都跟返日本規舉
但你將守規舉放係第一位並且任何情況不得改變
將拆袋咁小既事放大到同中國人一樣,你有呢個道德高地你叻 但你將呢個同衝紅燈冇乜分別既行為講到同罪大惡極既中國人無分別咁
你就仲頑固過d日本人
回埋上面話日本人唔會衝紅燈個d,你地去過幾多次日本 事實上日本人都會衝紅燈,只要無人睇到/有一個做 其他日本人都會跟住衝

小農dna除左䋕火度貪小便宜之外

仲係講緊明知一樣野錯既仲要大大聲話無人知唔緊要,仲係度搵好多理由合理化屌埋d守規矩既人

日本人衝燈都知呢樣野有問題唔會光明正大 講到好似好正常仲覺得自己醒目。

呢d就係大陸人同日本人分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞