[急]日本藥妝免稅店拆左袋會點?

604 回覆
6 Like 139 Dislike
港蝗 仲好意思話人地蝗蟲廢老 一擔擔
自己做錯野就用其他錯既野合理化自己
藉口多多 俾啲承擔好唔好 垃圾

吹到承擔
而家拆個袋有冇好似蝗蟲咁影響人地生活呀?定似廢老咁阻住地球轉?冇呀係冇呀你瞓醒未呀
你仲未答我係咪從來都跟足人地規則呀
自己理虧就話有更加重要既野唔理
所以?你又做左啲咩
當你用一根手指來指責別人時,別忘了另外三根指著自己
屌你老味樓主只係想將啲嘢入喼都要俾人屌餐懵
所以?你又做左啲咩

發現小學雞
你答咗我有冇衝過紅燈有冇喺電梯上面行先啦
所以?你又做左啲咩

發現小學雞

答唔到係咪因為你自己本身都唔守規矩呀
你諗下自己點解會破壞規矩
諗下樓主成袋嘢點解想拆開啦
突然多左好多規矩撚
睇av係購買正版定網上盜版呀
網上盜版呀? 強國人小農基因
紅綠燈有無試過衝紅燈呀
其實有好多野有走盞
如果你係拆埋出黎賣返比日本當地人就真真正正破壞規矩啦
你正正常常旅遊 拆開用住先
佢隻眼開隻眼閉啦
你估人地真係咁神聖 個個依足所有規則咩
當然 比人周到要罰依樣罰個樣
唔該就乖乖地就範啦
人情與道理
唔洗多講啦
所以?你又做左啲咩

發現小學雞

答唔到係咪因為你自己本身都唔守規矩呀
你諗下自己點解會破壞規矩
諗下樓主成袋嘢點解想拆開啦

你都on撚9
答唔到?
在法理而言 樓豬當然係唔岩俾人眾屌
紅燈亦係大家應該守既法規 我係無衝紅燈 差幾秒急乜
無論係外國 香港都一樣
Btw我見衝得最多係啲廢佬同埋啲趕住投胎既人 唔知包唔包括你
唔好混淆視聽
仲有少啲幻想人地答唔到係因為乜
我覺得有一句好啱 - 自律
樓上有班港蝗可能無講錯,根本check唔哂咁多人。
係呀你無錯呀,但你咁做根本同蝗蟲一鳩樣嘅諗法同質素。
人地set好咗個規矩就係規矩,你如果覺得唔合理,一係你唔好去日本,一係你直接拆咗佢自己申報返,而唔係拆完仲好威威講,無人check嫁啦,咁執著做乜?
依家唔係執著問題,而係點解人地set咗個rule 你就走去破壞佢?仲要好似自己醒過人咁,講出黎完全無覺得羞恥

其實呢個社會真係要靠自律先會成功,我求其舉D 例子:
1) 日本D 垃圾桶少,平時出街都係得膠樽分類嘅垃圾桶多,可燃廢料通常得商場同地鐵站先有。如果日本人唔自律,佢地可以好似我地D港蝗咁直接扔落地,然後講一句:屌!反正無人知無人24小時mon住,變通少少啦,唔通拎返屋企搞到勁多垃圾收貴D垃圾費咩?
如果個個都係咁,你認為D街仲有咁乾淨?

2)日本D 車一向非常準時埋站同開車,如果個車長唔自律,每次交更都唔準時,放break又多幾分鐘,你估可唔可以做到呢樣野?至少我係香港成日搭巴士,輕鐵都會delay 一陣,我唔敢講日本所有交通keep 到100%準時,但去過超過20次日本,搭親車delay嘅真係極少數。

香港人就係太唔自律,乜野都要精甩尾,同蝗蟲根本一樣,有時候唔係樣樣野都要拎到盡,攞個彩囉!
我覺得有一句好啱 - 自律
樓上有班港蝗可能無講錯,根本check唔哂咁多人。
係呀你無錯呀,但你咁做根本同蝗蟲一鳩樣嘅諗法同質素。
人地set好咗個規矩就係規矩,你如果覺得唔合理,一係你唔好去日本,一係你直接拆咗佢自己申報返,而唔係拆完仲好威威講,無人check嫁啦,咁執著做乜?
依家唔係執著問題,而係點解人地set咗個rule 你就走去破壞佢?仲要好似自己醒過人咁,講出黎完全無覺得羞恥

其實呢個社會真係要靠自律先會成功,我求其舉D 例子:
1) 日本D 垃圾桶少,平時出街都係得膠樽分類嘅垃圾桶多,可燃廢料通常得商場同地鐵站先有。如果日本人唔自律,佢地可以好似我地D港蝗咁直接扔落地,然後講一句:屌!反正無人知無人24小時mon住,變通少少啦,唔通拎返屋企搞到勁多垃圾收貴D垃圾費咩?
如果個個都係咁,你認為D街仲有咁乾淨?

2)日本D 車一向非常準時埋站同開車,如果個車長唔自律,每次交更都唔準時,放break又多幾分鐘,你估可唔可以做到呢樣野?至少我係香港成日搭巴士,輕鐵都會delay 一陣,我唔敢講日本所有交通keep 到100%準時,但去過超過20次日本,搭親車delay嘅真係極少數。

香港人就係太唔自律,乜野都要精甩尾,同蝗蟲根本一樣,有時候唔係樣樣野都要拎到盡,攞個彩囉!

日本人好有自覺性
細細個就明社會既井條有序係由眾人自律而成
樓上個幾個好明顯係無依個概念
真係要人管先識做
有冇諗過點解唔俾拆袋?
係唔想遊客幫日本人逃税
樓主有冇?咁又有冇令社會任何人有損失?
你地講嘅亂拋垃圾都係會令社會受損害
你地咁鐘意日本不如去日本住啦
不過日本好多人跳軌自殺㗎
知唔知點解呀?
就係不必要嘅規矩同社會道德審判造成嘅結果
其實拆個袋姐,洗唔洗討論到好似殺左人咁大是大非呀?上面d比喻唔明同拆袋有咩相同,日本少垃圾桶,你試下夜晚行轉新宿涉谷?周街垃圾啦,只不過人地朝早有清道夫執返靚條街,咁邊忽自律呀?唔係撐破壞規則既人,但可唔可以唔好借呢樣野吹奉日本?
突然多左好多規矩撚
紅綠燈有無試過衝紅燈呀
其實有好多野有走盞
佢隻眼開隻眼閉啦
唔該就乖乖地就範啦
人情與道理
唔洗多講啦

唔好偷換概念啦
睇老翻,衝燈本身就唔應該。
如果你做咗呢D野而係因為一時之快,知道做錯咗下次買返正版囉,唔好衝燈囉。
"走盞位"唔係拎黎咁用,當然我相信無幾個聖人mode 從來未試過,但你答我 個個都做過係唔係等於叫走盞位 / 無所謂?

如果以你呢個邏輯,唔使討論啦,以後任何野都可以:
1)禁煙區無人係度,食支煙都得啦,有得走盞。你估人地真係咁神聖 個個依足所有規則咩 當然 比人周到要罰依樣罰個樣唔該就乖乖地就範啦

2)條街無人,扑個野先啦,有得走盞。你估人地真係咁神聖 個個依足所有規則咩 當然 比人周到要罰依樣罰個樣唔該就乖乖地就範啦

3)XXXX XXX⋯⋯ 。你估人地真係咁神聖 個個依足所有規則咩 當然 比人周到要罰依樣罰個樣唔該就乖乖地就範啦
有冇諗過點解唔俾拆袋?
係唔想遊客幫日本人逃税

你點知佢冇

樓主講到明冇
其實拆個袋姐,洗唔洗討論到好似殺左人咁大是大非呀?上面d比喻唔明同拆袋有咩相同,日本少垃圾桶,你試下夜晚行轉新宿涉谷?周街垃圾啦,只不過人地朝早有清道夫執返靚條街,咁邊忽自律呀?唔係撐破壞規則既人,但可唔可以唔好借呢樣野吹奉日本?

呢D自由行熱門地點你都拎黎講,你去過非熱門區未?去完你就明啦 咁都可以話人唔自律

呢D自由行熱門地點你都拎黎講,你去過非熱門區未?去完你就明啦 咁都可以話人唔自律

下,自由行熱門地點d垃圾就全部係自遊行掉?日本無壞人嫁?
根本班自律哥就崇日崇到痴撚左線
突然多左好多規矩撚
紅綠燈有無試過衝紅燈呀
其實有好多野有走盞
佢隻眼開隻眼閉啦
唔該就乖乖地就範啦
人情與道理
唔洗多講啦

唔好偷換概念啦
睇老翻,衝燈本身就唔應該。
如果你做咗呢D野而係因為一時之快,知道做錯咗下次買返正版囉,唔好衝燈囉。
"走盞位"唔係拎黎咁用,當然我相信無幾個聖人mode 從來未試過,但你答我 個個都做過係唔係等於叫走盞位 / 無所謂?

如果以你呢個邏輯,唔使討論啦,以後任何野都可以:
1)禁煙區無人係度,食支煙都得啦,有得走盞。你估人地真係咁神聖 個個依足所有規則咩 當然 比人周到要罰依樣罰個樣唔該就乖乖地就範啦

2)條街無人,扑個野先啦,有得走盞。你估人地真係咁神聖 個個依足所有規則咩 當然 比人周到要罰依樣罰個樣唔該就乖乖地就範啦

3)XXXX XXX⋯⋯ 。你估人地真係咁神聖 個個依足所有規則咩 當然 比人周到要罰依樣罰個樣唔該就乖乖地就範啦

你就真係偷換概念喇
人地講緊唔俾拆袋係唔想日本人逃税
佢拆袋用黎執喼有冇同日本政府設立規矩嘅原意有衝突呀?冇呀嘛
咁關禁煙咩事呀?禁煙係防止二手煙嘛冇人喺度但污染物會殘留咁都係會有二手煙咁當然唔得啦
咁扑野得唔得呀?條街冇人咁大廈入面嘅人或者經過嘅車入面嘅人都會見到咁當然唔得啦
但係樓主拆個袋有冇幫日本人逃税呀?

下,自由行熱門地點d垃圾就全部係自遊行掉?日本無壞人嫁?

你都傻傻地,邊度都有好人同壞人,但同自律呢樣野有乜關係?壞人就唔識自律?
我見到嘅就係,早10年8年去大阪根本乾淨好多,舊年去多次,成地都係垃圾
多到滿。

我去名古屋,北九洲,南九洲,四國,北陸,東北又唔見係咁?你拎東京黎講,仲要新宿涉谷
我唔敢講100%都係遊客扔,如果以你講法度度都有壞人,其他非熱門地方係唔係如新宿涉谷一樣 周街垃圾?
有冇諗過點解唔俾拆袋?
係唔想遊客幫日本人逃税

你點知佢冇

樓主講到明冇

如果佢講大話呢?
好似你地咁
人地叫你地唔好拆袋
但你地個個都拆
咁點重要信你地?

總之
佢咁講我就咁聽
如果所有野都一句
如果佢講大話呢?
係冇討論空間同價值
咁都好拗
又假設樓主呃人乜乜77 幫日本人避稅洗撚諗點樣塞咩
咁撚多假設唔洗討論啦 實岩哂架
你屌人可唔可以有理據少少
一黎就好似D 5毛咁 周圍屌人
根本班自律哥就崇日崇到痴撚左線

自律都屌?

屌你崇日呀 撚樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞