[急]日本藥妝免稅店拆左袋會點?

604 回覆
6 Like 139 Dislike
根本班自律哥就崇日崇到痴撚左線

自律都屌?

屌你崇日呀 撚樣

咁自律就崇日
唔自律就崇邊到?
聽講中國人係要管嘅
唔通閣下好崇拜呢種陋習?

唔自律咪崇中囉
守規矩都人比人話咩世界
香港人質素真係低咗好多
連新一代都咁
樓上屌人唔守規舉嗰班有冇衝過紅燈?

我從來唔衝紅衝喎
咁係咁屌得?
我屌 原來d香港人咁自律咁有道德
點解我平時係香港唔撚覺既

樓上大大聲話人小農基因/唔守規舉嗰班可能一次紅燈都冇衝過

我真係無衝過喎、就算無車都一定等綠燈
即係可以比我任屌
話唔會check嗰啲正垃圾,係咪搞到要人當你犯咁check先安樂
人地日本基於信任
信任你地d外來人會守規則自律咪簡單化

如果要取巧鑽窿
辜負人地信任

咪渣正黎做

到時見渣特區就起疑check

正一累街坊就係呢d

咁簡單人情道理都唔撚知
正一自私撚

係不能也 非不為也
個撚個都CHECK 對單 開行李 你DELAY 10個鐘都唔掂啦
拆個袋都要無限放大

成田行季過x光先登記寄倉
係咪想全日本都咁

福岡都係過X RAY 先到櫃台 WO

九州南北一樣
去過熊本宮崎都係要過左x光先登記

大阪北海道千歲no

果個係安檢黎,點關海關事啊師兄
同埋根本人地海關就唔撚care既
去過日本出境見到佢海關個離婚位收tax free 單都知咩事啦
係咪自己無去過日本旅行啊講到咁嚴重
無錯最正確的確係唔好拆袋跟人地rule
但亦都唔好將一件咁minor既野上綱上線到咁高層面
如果咁講係咪你地平時所有rule都跟足哂先,
係既我咪欣賞你囉

人地唔check係講個信字
無人睇=唔care?
所以中國香港人係需要管,一定要有個人企係度先至肯守規矩

日本比較鄉下地方既鐵路直頭得無人係度得個箱比你放車費,我相信呢個post既支那種都一樣會話
"都無人睇佢地即係唔介意啦,唔入邊個知?"

又換概念
你係講自律嘛?又犯咩法呀
你唔企定定咪唔自律囉
而事實係個個都仲係左行右企無視規矩

折袋係有制度protect 呀大哥,左行右企係通俗黎咋,你明唔明呀

咪撚理啲刷存在感

真係on9 岩岩佢都有問我咩扶手電梯
就想講仲以為係咪打錯無理到
咁都唔明仲要屌人偷換概念 分分鐘連偷換概念係乜都未搞清楚

有冇行扶手電梯呀?有冇自律企定定呀?成班五十步笑百步

唔好再偷換概念啦

制度set咗目的係個個跟,約定俗成係唔係叫你個個都100%要跟呀?
我地人類朝早做野,夜晚訓覺,依家你咁夜唔訓,你自唔自律呀?
同你講黎都哂鳩氣,
唔跟法律係犯法呀,唔跟約定俗成係犯法咩?

你唔跟約定俗成咪好唔自律囉

班人好撚on9
成個post係到搬龍門
一開始叫人自律
又搬日本人出黎話人地日常生活咩事都自律
到之後講扶手電梯就話因為法律冇規定所以唔洗自律
屌真係龍門任你搬

唔好偷換概念啦
睇老翻,衝燈本身就唔應該。
如果你做咗呢D野而係因為一時之快,知道做錯咗下次買返正版囉,唔好衝燈囉。
"走盞位"唔係拎黎咁用,當然我相信無幾個聖人mode 從來未試過,但你答我 個個都做過係唔係等於叫走盞位 / 無所謂?

如果以你呢個邏輯,唔使討論啦,以後任何野都可以:
1)禁煙區無人係度,食支煙都得啦,有得走盞。你估人地真係咁神聖 個個依足所有規則咩 當然 比人周到要罰依樣罰個樣唔該就乖乖地就範啦

2)條街無人,扑個野先啦,有得走盞。你估人地真係咁神聖 個個依足所有規則咩 當然 比人周到要罰依樣罰個樣唔該就乖乖地就範啦

3)XXXX XXX⋯⋯ 。你估人地真係咁神聖 個個依足所有規則咩 當然 比人周到要罰依樣罰個樣唔該就乖乖地就範啦

你就真係偷換概念喇
人地講緊唔俾拆袋係唔想日本人逃税
佢拆袋用黎執喼有冇同日本政府設立規矩嘅原意有衝突呀?冇呀嘛
咁關禁煙咩事呀?禁煙係防止二手煙嘛冇人喺度但污染物會殘留咁都係會有二手煙咁當然唔得啦
咁扑野得唔得呀?條街冇人咁大廈入面嘅人或者經過嘅車入面嘅人都會見到咁當然唔得啦
但係樓主拆個袋有冇幫日本人逃税呀?

你咪講咗個重點,即係有人見到唔得,無人見到就得,即係所有唔合法野無人見到你就覺得無問過,
回應你第一條,點解要唔俾拆袋?人地本地人買野要俾tax,你以passport 買唔使tax,但驚你轉售咪唔拆得囉,你覺得法律人會理你係唔係轉售?
總之你拆咗,就係唔合法啦。把口係你度,如果有人轉售然後鳩吹拎黎自用呀。係唔係一個理由先?
樓主話方便執野,呢度D巴打咪話咁樣拆袋有問題,係你班蝗蟲為自己一路做過嘅野護航,屌返正常嘅巴打,仲要唔覺得有問題

你再一次偷換概念
個重點係影唔影響到人
而唔係有無人知

你SURE100% 完全無影響人?如果個個都係咁以後取消TAX FREE 呢?所有少少野都係咁累積,冰封三尺非一日之寒呀

取消tax free既原因會係有人拆黎轉售當地人
而唔係拆袋執行李囉

你同個官講囉,我咪講咗囉,你下次係海關面前拆囉

官乜撚野姐
捉到唔會捉呀柒頭
仲妄想人地會特登開庭審你?
成班自律撚聽朝出街記得守規矩做個好公民喇

岩呀
去買正版av啦 唔好再上網睇盜版啦
你諗下人地見到10個睇盜版既
10個都係香港人 人地會點諗
如果有一日 人地因為太多人睇盜版
而唔再拍av點算 冰封三尺非一日之寒呀

咪柒樓上班自律撚唔好再去this av睇片
一啲都唔自律
你地唔係鐘意講自律咩?
你地鐘意講自律我先提出約定俗成嚟討論
結果又話冇犯法又盛 但係阻到人呀嘛
把尺一時一樣
你地係要自律定守法呀?

都話龍門任佢地搬
法律都冇講明排隊唔比打尖
班高地既自律撚可能平時都打開尖再話法律冇規定所以佢地咁做係冇錯
到時出左事喊曬口上嚟開post未又係呢班人囉
講真上網睇老翻av紅燈過馬路係衰
但係你都唔洗用埋呢啲例子去合理化拆袋呢個行為
你屌我免費睇av亂過馬路我就實認衰
但係至少我唔會仲死撐講到俾錢睇av綠燈先過嘅人係戇鳩仔

屌你老母啦
咁你自己都犯過法既時候仲有乜撚野資格指責人
你地唔係鐘意講自律咩?
把尺一時一樣
你地係要自律定守法呀?

都話龍門任佢地搬
班高地既自律撚可能平時都打開尖再話法律冇規定所以佢地咁做係冇錯

支那種咁耐都唔明
你係香港做乜柒都好係你既事
去到人地國家就唔該守返人規矩,唔係既話同支那人真係無分別
去日本見到班支那香港種既劣行 唔出聲講廣東話都以為係支那人
好在我都講到一口流利日文無比人當同一類人
成班自律撚聽朝出街記得守規矩做個好公民喇

岩呀
去買正版av啦 唔好再上網睇盜版啦
你諗下人地見到10個睇盜版既
10個都係香港人 人地會點諗
如果有一日 人地因為太多人睇盜版
而唔再拍av點算 冰封三尺非一日之寒呀

咪柒樓上班自律撚唔好再去this av睇片
一啲都唔自律

下下要人包容咪你呢啲囉
話唔會check嗰啲正垃圾,係咪搞到要人當你犯咁check先安樂

永遠有人要搞串個party先安全

咁而家日本都唔撚care
偏遠山區死人會唔會冇人care呀?

根本人⼃⼁就係用緊錯嘅類比

一句話埋
係咪唔check 你就乜都得
唔好講咩唔care

人唔要面真係天下無敵
有爺生無乸教

啱呀你有冇衝過燈有冇行過扶手電梯?

咁你自己有無呀, 有既話永生都唔可以有任何投訴或不滿

我有呀
所以我對呢啲野不嬲隻眼開隻眼閉
你唔好搞到我咪得
我先唔會企係高地上屌人一餐慒再將自己包裝到係一個自律守法既好公民

即係可以比我任屌

你冇衝過紅燈
冇係港鐵講過粗口
冇dl過av
冇上過this av網
一生人冇犯過錯冇犯過法咪得囉
柒頭
點解喺日本買衣物/鞋/袋,免左稅唔使入封條袋又可即時用?

On9
日本政府會咁做又點
反正你地自律開對你地有咩影響?

即係可以比我任屌

你冇衝過紅燈
冇係港鐵講過粗口
冇dl過av
冇上過this av網
柒頭

我無衝紅燈
上this av只係睇流出片
Av買正版
我宜家屌撚柒你呀支那狗

即係可以比我任屌

你冇衝過紅燈
冇係港鐵講過粗口
冇dl過av
冇上過this av網
柒頭

我無衝紅燈
上this av只係睇流出片
Av買正版
我宜家屌撚柒你呀支那狗

佢應該唔敢應你
你地唔係鐘意講自律咩?
把尺一時一樣
你地係要自律定守法呀?

都話龍門任佢地搬

支那種咁耐都唔明
你係香港做乜柒都好係你既事
去到人地國家就唔該守返人規矩,唔係既話同支那人真係無分別

即係係香港就可以鳩咁黎
一去到人地嗰到就變好公民
我嗰係嗰贊成呢種做法
不過你咁講,underlying嗰浸意思係咪就係係香港破壞曬規矩都冇問題?
做衰野周圍唱,仲要大大聲屌你呢樣果樣
這就是香港人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞