[ AI Art ] - stable diffusion 討論 分享 02

696 回覆
9 Like 8 Dislike
留名
連朱個位有乜嘢?
我上面試堆街景圖都係Bra
你估吓
香港街景俾人嘅印像就係咁 舊樓同的士。
Brav5要點set, 一遠塊面就好奇怪
mac 撚想轉pc入坑玩SD求問
係咪collab課金都搞唔掂?
砌機穩陣啲?大概預咩budget先合理
唔識自己搞,見啲砌機都係講RTX4090 大約30-40k?

因為想反正換就可以用埋嚟玩blender/animation/rendering
想問 ENSD 31337 係乜 ?
見好多圖都有呢個參數
一遠塊面就好奇怪

呢個唔關model事,不嬲太細,樣都會炒,要highres fix / upscale
ENSD個數會加落個seed,若果你唔係要regen人哋張圖,可以無視.
你喺mac機入咗坑未? 初玩建議上網玩免費先
若果買機, graphic card我覺得買rtx3060 12G 已經好夠玩.
遠就depth of field blur 咗後面啲面佢
mac未呀,mbp咋,m1都未換
有上網爬文所以無上 唔想嘥錢

之前我free collab大概玩過,放低一陣之後就又唔同哂 想認真用
想既然自己做嘢都想換部快機學3d嘢就不如一次過
個friend叫我幫佢除衫 …

唔識 photoshop
試下 SD 造
https://playgroundai.com/
每日有一千張免費玩.
我個checkpoint folder已經200GB
我成個webui folder放喺普通HD, 但係checkpoint放喺ssd
你可以分開harddisk放,跟住用個setting, point返個folder

--ckpt-dir=F:\\SD_model
唔知係咪操爆自己部gaming notebook
宜家條branch update 到1.1.0 啲extensions 好撚click
有冇巴打都係咁?
我仲諗緊up唔up....
睇嚟睇定啲先
唔太似呢
[ Detail Tweaker LoRA (细节调整LoRA) ]
好堅!
除左正數,負數可以會減detail
https://civitai.com/models/58390

咩料,咁都得?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞