[ AI Art ] - stable diffusion 討論 分享 02

696 回覆
9 Like 8 Dislike
有冇其他樣 審美疲勞啦
哦,原來係個model 自帶blurred background

Btw做咩prompt 係daytime嘅
巴打你啲圖光影好自然

我出果啲成日一係太光一係太暗
自己都係train多好少gen圖,想問係咪多數都係check埋hires gen第一張底圖
法國冇用hires/ultra upscale整好難同model熔合, 就算熔合到其中一個model其他都未必好

但C站某幾個user專出角色可以第一張底圖唔洗hires都有唔錯效果,都有d參差不齊,直頭出變型圖都試過
唔係太明白咩叫做同model熔合?即係LoRA?
merge checkpoint 幾好玩的
整幾張婚紗

實驗用咗ControlNet加樹入去
epiCRealism?

幾正呢個
可以試下用自己鍾意既人樣train lora

分享個好用open source工具: Lama cleaner

https://youtu.be/BDV8uFVa1oI

Github: https://github.com/Sanster/lama-cleaner

易裝易用又唔駛錢
Gen完圖出黎如果有野要刪走
我拉張圖入去,畫一筆2秒就搞掂
方便過PS好多
自己用緊clipdrop,不過窮撚版得1024x1024
咁你要試下用lama cleaner

local run 又冇限size又冇限張數,

仲有最好係所有setting都可以自己改,
用其他model去gen又得
星期六日玩左兩野SDXL

-自己部機3060勉強能gen圖,但多少少野就OOM,如果1.5都係勉強唔好諗太多
-自己部機run唔到可以租機run, 自己已set environment 可train可run,
-未train到满意效果,之前用來train 1.5既setting唔知work唔work,只用SDXL原生1.0 model做底未試過出到好result, 另外唔知點解cloud gpu gen既sdxl好似同自己部機出既圖有落差,可能要再試多d
-雖然SDXL對詞既敏感度/晝手表現都比較好,但1.5因為多配套,可能玩落會舒服過SDXL

有冇SDXL大佬分享下
d pixiv, DA, pixai 成日有人放同一個構圖既幾十幅相似ai圖上去炸版 , 阻住d search result
用 SDNext sequential cpu offload
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞