[ AI Art ] - stable diffusion 討論 分享 02

696 回覆
9 Like 8 Dislike
sub左個pro ac,好多時侯都要爭
爭完set個kohya搞左兩三日

用app整,不過真係唔多細節
依家玩 SD 係咁張 d 動漫 Lora 玩真人化

係,朝早都還可以,夜晚真係要等先有機用。
paperspace 網上 script 又少,比較麻煩
SD 問題, 關於 Lora 權重
如果混用 Lora, 發現加起來的權重如果大過 1, 畫面就開始崩壞

但很多時一個 Lora 的權重,要 set 到 0.8 先有那個 Lora 的特徵
如果用兩個 Lora, 每個權重 0.8, 加起來都 1.6, 圖片崩壞了…

如果用兩個 Lora, 每個 0.5,總權重 1, 但圖片中兩個 Lora 的特徵都不明顯了, 不是想要的效果…
將其中一個權重加大, 那麼另一個就要減少,也不是想要的效果…

如果用上三個 Lora,每個權重0.3左右
成圖更是三不像
有沒有什麼處理的方法 ?
你係想三個Lora mix 出一個output 定唔同範圍apply 唔同Lora ? 後者Latent couple + composable Lora 可以控制唔同範圍用唔同既Lora ,各自可以set weight , 如果係前者,善用inpainting 仲efficient ,先apply lora1, 再send 去inpaint 慢慢試mix
舉個例子
我想整個混血女著上明日香既衫
咁再用 4 個 Lora
Japanesedoll, Koreandoll,hongkongdoll , 明日香
明日香 Lora 要 set 權重到 0.8,件衫先似樣做到出黎,得番 0.2 俾另外三個 Lora 分
如果做出黎都唔似個 doll 樣,而係明日香樣…
搞唔店…

係咪我就做法錯左?
應該先做一個明日香嘅圖出嚟,再用 inpaint, 用三個 Lora, 重新畫過塊面?

定係用 img2img, 用做左出黎明日香既圖,之後修改 prompt, del 走明日香 keyword, 先再加番三個 lora 入去再regen ?
最後自己裝個kohya就算,不過web版唔係windows行先同埋T系卡好似成日話我裝漏野,同gradio唔識開返d sub-windows
500幾gb了
https://zhuanlan.zhihu.com/p/626260866?utm_id=0

唔介意睇殘體既話可望望

手指炒咗
試左幾張,點整都勁大波

可能試吓Lora block weight 個extension

concept 類嘅Lora 放深層啲,
details 類嘅放淺層啲。
Lora 混搭真係好易炒車
整完一個再用另一個
成功率/效果好似好 d

全部煮埋一齊,應該資料量太大,stable diffusion 唔知你想要 d 乜,混造瀨尿牛丸咁俾你… 🫠
好多時睇個Lora train 得好唔好,例如有啲Lora dataset 唔夠general 會自帶上身衫嘅,你混合埋其他lora咁gen 就好易出四不像。
有冇人有kohya_ss個config參考下
想問kohya_ss 係咪用黎 train Lora ,textual inversion 專用?
同automatic 1111 有乜分別?
我混左個明日香 mix 綾波麗 mix 瑪莉
成功無炒 😂😂😂
未加真人 Lora, 所以個樣膠膠地 😆

請教下各路巴打

想請教下用dreambooth train開完create,之後開隔離就係咁出error,想問下可以點fix?

唔知關唔關事,佢死都話我冇xformers,我係喺跟左網上改左webui.user既txt既情況下用,佢地話得,我就error
upgrade左上1.2之後無左 R-ESRGAN 4x+ 同 R-ESRGAN 4x+ Anime6B
勇士, download upscale file係咪得返?
啲extension有問題?
Tile 放大個setting應該點set 先好
想放大小小 放到好奇怪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞