[ AI Art ] - stable diffusion 討論 分享 02

696 回覆
9 Like 8 Dislike
4060 ti 16gb, gaming界評價好差,跌價係咪可以益左 sd界
$4.xK = 2 x 3060 12G
點樣買兩張一齊同時用
以前咩cross fire咁?

驚sdxl好大食12gb都蚊
好似冇得link 2張卡, 但係除咗AI, 其他 gpu rendering有用, 2000幾買一張 3060好夠用..
SDXL 睇定啲先
啲圖咁清點整
latent upscale -> resize
tile 都得, 但我未用過
Control net tile + ultimate SD upscale 勁好用
用ultimate upscale + Adddetail lora就好易做到
唔po 純純正正既咸野了
有冇人認得佢地是邊個

呢個係我最鍾意既鬼妹
好清好大
你地咩gpu
普通rtx3060 12G已經好夠玩, VRAM越多越好
你要大圖唔需要一次gen, 做張細嘅掉去img2img放大加details (controlnet tile)
去睇 #132
[ 試玩SDXL ]
SD1.4 一路輸俾midjourney係出唔到好天馬行空, 但係SD可以做到好真,好仔細嘅圖, 據說SDXL呢方面強化好多,接近midjourney. 咁我就試下SDXL 0.9 (demo) + img2img, (SDXL 好L慢)

a1111 v1.5 (可以直接用到SDXL model)
或者你可以裝 SDXL demo extension.

SDXL 1024*1024: a man made by glass

>>> img2img2, upscale
denoise 0.2

denoise 0.35
SDXL

>>> img2img
下面兩幅係咩prompt? 都係glass?

近排成日見倒人地有d透明膠雨褸effect
yes, glass.
我估你見嗰啲多數係Lora
想問下sdxl依家整手係咪都係唔掂
部機唔夠勁,暫時唔諗住玩住
可能等再成熟D先再玩,到時有機會換埋機
就出喇就出喇
出左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞