[ AI Art ] - stable diffusion 討論 分享 02

696 回覆
9 Like 8 Dislike
[ AI animation ]
練習03 - img2img batch
push盡啲手繪風格, model:oldfish,其實圖跳同手繪風格係夾嘅

movies -> https://www.dropbox.com/s/6c0qqt3erfni95o/OUTPUT_IVE_teaser.v01.mov?dl=0
呢個岩岩都開始玩緊,但廢卡係咪又冇得玩.事緣我將512×768 升上去2倍都OOM

IMG2IMG, CFG 15> denoising1

Tile, downscaling=1, perfect pixel

Ultimate up scale, upscaling=2, chessing
可摸以分享下分別係用咩setting
我自己摸索用controlnet tile + untimate sd upscale出黎D圖都好Blur
收工,今晚reply
我都係做唔到

i2i 轉完之後同轉前冇分別
呢個係我個setting,我都係試過幾次.
好多人話要CFG好大(10-15), 同埋denoise 1, 但係我覺得會太多details.

其實ultimate upscale / tile diffusion 同之前一樣,
controlnet tile 幫你只係每小格tile gen 張圖嘅時候唔會用盲目跟prompts, 佢會睇個畫面係乜嘢,減低出現奇怪圖嘅可能

https://github.com/lllyasviel/ControlNet-v1-1-nightly
https://www.youtube.com/watch?v=o2u-MRtzde4&t=38s
個教學用1但好易花圖,denosing 推高好易花圖
Google Colab 係唔係以家 PRO 都係咁斷 ?
迫人上 PRO+
我今日不停斷, 話我過限制
想請教下,Colab係咪一斷左線就要重新load過曬D野同埋重新入過D Lora?
upgrade做pro版係咪可以解決到?
亂咁抽卡, hong kong background.

20張圖點train lora先係最好 2000步?
gen 20張得1張似
colab係咪blacklist左sd 我用free 1張圖都ren唔到就斷

我上個月有俾錢買pro 真係無限玩唔會斷
想問下有無用pro既巴打 依家咩環境
如果只有一部份似多數跑得唔夠
唔想郁步數可以郁learning rate

我7e-5大概run 6000步可以係epoch 8 weight 0.8,拿到算穩定既圖
其實唔知點先係過度train train咗幾次都係唔似
實際例子係如果你train一條女,而條女係著泳衣,over train就會令到你無辦法改到佢既衣著,或者可能一百張先改到一張,咁就係over train

你可以上c站下載人地d lora試,如果你見d例圖係0.4 ,你可以set去1睇下個分別
我有1個account 有用pro, 正常, 但dllm, 好明顯呢兩個week 慢左...比$$都慢, 再咁落去可能轉會, 貪佢直接連住自己google drive 做野方便D

有另1個free account, 尋日中午有時用15分鐘, 10分鐘就disconnect, 但尋晚又用到1個鐘先disconnect.....
轉offline
勁 依家個style幾似
但gen full body 會出事
同埋有時gen upper body 會唔出曬成個頭
係咪要放多幾張full body入去train
成日都係喺馬路行 唔識上返行人路
揀相真係重要過step數好多
因為無車

無限抽,不過玩夠了..

Brav5 好正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞