[ AI Art ] - stable diffusion 討論 分享 02

696 回覆
9 Like 8 Dislike
[ AI Art ] - stable diffusion 討論 分享 01
https://lih.kg/bwPiBJU
lm先
1000左
重問

你哋個個都有張勁嘅display card?

我部垃圾電腦用on board vega 8
自己裝automatic1111 gen512x512圖都not enough memory

Google colab又話paid user only ... 雖然偷雞run都得,但係每次start up都好慢,又有time limit...
俾70蚊解決
iphone都照玩
買colab pro?

不過我部新機到都會裝返local
但變咗行緊就冇得做其他嘢
我之前都係gtx1650 super 4G, ,都玩到,吾差,但係要set 好optimize,最近買咗rtx3060 12G, 完全高幾級,性價比高
之前完全無用個batch size,因為爆緊ram.
用batch size 一次gen 9張好快
rtx3060 512x512 eular a step 20, 只用3秒
想問幾個問題
1, burn through credit rate快唔快,如果講緊一晚玩2-3個鐘嘅話
2, 我見佢低階嘅gpu先有~1.9 credit/hr rate,一去高階就1x credit/hr,畀咗錢係咪有得揀,同埋係咪真係好慢
3, 你依家setup一轉洗唔洗由頭搞過,定係可以用google drive嘅setup直接開webui開波?

我咁問因為我用緊runpod,但計過條數,如果租佢個drive,成個月計都成舊水;雖然佢啲卡彈性同快,但drive storage fee真係貴
如果colab pro可以解決啲問題,我想轉會
2~3個鐘,高階gpu會用20左右
係有得用低d,但其實冇意思
你整嘢慢咗咋嘛

如果d嘢你唔check updates就可以直接用
開住個分頁,連返個drive淨係run最下面start sd
不過正常我都重新setup一次
https://civitai.com/models/25494/brabeautiful-realistic-asians-v2

呢個Checkpoint再用dream booth 去train 女神既圖,10幾幅IG 相就可以train 到出曳曳圖

唔夠似仲可以用 0.3 Lora 搭夠
你意思係照用高階card都無所謂?
想問下你setup煩唔煩,因為我runpod start from scratch都幾麻煩下
要寫code又剩又物
高階=快
低階=慢
但你同一張圖用嘅資源係一樣,正常嚟講

用人哋d note
fast stable diffusion
好方便
我唔識d code
玩厭gen圖可以去下個evel - Deforum
所以我買卡
其實本身都係打機,不過依家玩Stable Diffusion佔99%
我係想run stable diffusion嗰陣唔會用唔到電腦
一run稍為食資源嘅batch就唔洗用部腦
大家唔同
我會玩Skyrim , cyberpunk
師兄咩卡,我3060ti,3moon
run SD = 唔洗睇戲,無論係streaming定係local VLC掛載
game淨係run都LOL or worst
最近先upgrade :

Home : 4090 +10700k (未有錢upgrade cpu )
Office: laptop ASUS Scar 18, 4090 laptop (~4070ti desktop performance)

我應該會remote desktop office 部機有時 train dream booth , Lora , textual inversion
咁冇得比啦
你一嚟就已經大佬級display card
我呢啲真係瀕臨bare minimum嘅VRAM trash card
你有budget我冇
有頭髮邊個想做瘌痢
作品

不過係失敗唔似
Deforum 好玩,外國人玩到出神入化,之前有Redditor 教chatgpt generate 3D camera movement 既數值好方便

希望遲d deforum有update 解決埋flickering 問題
此終 resolution 過低,不過我明個 feel 好正
可唔可以講下Dreambooth係咩嚟?
想問下如果我想train AI gen 特定動物,唔同嘅神態,或者加啲天馬行空嘅野落去,係咪要不斷feed嗰隻動物唔同嘅角度嘅相俾AI, 定我用幾張差唔多嘅相都做到?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞