[ AI Art ] - stable diffusion 討論 分享 02

696 回覆
9 Like 8 Dislike
RVC
去aihub個discord有教學

後來搵倒過原來慢過1就會show s/it , 夠快先show it/sec

一用control net ref only 慢4, 5倍
點樣迫SD當全新咁重新load個checkpoint?
有無咩temp/cache folder鏟左佢有呢個效果?
唔明
我體感佢當初第一次特別慢同埋有d runtime error, 以為佢有D野係頭一次計定set定儲左係D folder度添,
如果無就無野了
之前玩左陣pixai, 咁佢有得揀model (e.g. BRAv5), upload lora 之類咁啦,
好勒, 而家我自己機set好左SD, 諗住最多都係慢過佢者,

但係兩邊揀一樣既BRAv5, prompts, negatives, negatives TI embeddings, sampler, steps數, CFG
佢個output永遠都係靚過我個D, 點解架
有冇張圖睇下compare
香港 又興pc gaming有N卡,又識英文 ,又平時咁多人J日本妹,又多IT人

應該好多人玩sd格
點解而家sd post會咁冷清
因為賺唔到錢
冇人睇 淨係得負皮
話唔定佢預先set左部分prompts, 同你果啲夾埋一齊gen圖
你睇下兩張圖背後個prompts info
我A卡

search完應該係Win DirectML版 要加多個startup arg 避bug
同埋Linux ROCm版無呢個問題

(而家轉左ROCm版, 終於快得過pixai, 可以推遲換卡了 )
自己train LORA 真係上癮,集郵咁
係有啲早期train 個啲柒咗要再整過
不過用chilloutmix 嚟train 個啲用唔到落啲鬼佬checkpoint, 有無邊個checkpoint 可以train 完兩邊都用到
𢭃左成日,岩岩終於𢭃起左個amd版kohya, train倒第一次lora

train人樣呢
有無咩最方便 唔駛逐張tag/crop, 扔哂d相入去就得既做法?
train 個人樣lora, 初試100幅, repeat 3, epoch 30, batch 2
本身佢鼻有d高咁者 當係何超連黎講啦
train完變左何超雄咁
典蒜
你地train人樣lora 用個set數字係點

而家叫做有好多dadaptation optmizer 最多唔洗你set learning rate,但剪圖打prompts依然係最重要
我用網上d人嘅config file 睇返係epoch 1, batch 2
repeat 好似係folder name個到改? 我通常至少都set 15
用個時仲要睇配咩checkpoint checkpoint個邊都會影響gen出黎嘅樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞