發覺兒登一日低質過一日

394 回覆
678 Like 86 Dislike
雖然係大陸野 但有時上知乎都好過係呢到 至少真係學到野
全世界所以一線發達國家買樓都好難
香港買唔到唔洗旨意係外到買到 佢地睇果到D咩勁平既大屋一係遠撚到仆街一係亂到冇人敢住
要咁樣比既話 係香港住果D乜春野遠撚到小巴都冇既村屋咪一樣唔貴 到時佢地又話圍村危險 有村霸 唔方便乜乜柒柒 個情況根本一鳩樣
知乎以前仲係邀請制果陣就係
近呢幾年已經變到好似連登咁成班loser係上面鳩吹
因為大家都老左,連登新人加入,仇幼人之常情。
連登應該潛伏咗好多周凱亮

價值觀扭曲
香港樓價貴同時搵錢真係易
低收入又可以排隊申請公屋 (雖然近年比啲腥港人住左先)

大佬, 2條友做侍應搵4萬零都供得起樓架
不過又話咩勇士, 比人炒左點算 etc

跟住一陣又話咩2萬係中位數, 好多人好低人工
淨係稅率都贏啦
仲要唔講香港食野平咁多
跟住班傻鳩先會開始講咩牛奶牛排超市勁平之類等等既弱智言論
最好笑係條柒頭入到嚟好撚搶口 點知俾人反駁到口啞啞
其實我個人睇法應該盡早取消辣招 自由俾佢發展好過
唔係話我有樓 或者咩利益去出發

係衰既層面黎講 跌50%咁恐慌既時候佢地都係冇錢買架啦 不如早d放寬 任炒 吸引國際投資者
炒得越高 稅收 連帶過黎睇樓 買咗之後既物管 裝修連帶咁多經濟受惠 限黎有咩意思

你話奶粉 真係無得食就好慘
我見唔到而家有幾多人訓街窩
真係頂唔順 租太貴 咪去深圳租
完全符合大灣區發展藍圖
有時真係係到諗呢班仆街吹水定點 個鳩個都破碎家庭
係真既唔怪得個論壇咁撚弱智 成班社會邊緣人
班仆街根本仲痴緊屋企 一係廢青一係好似痴痴地
人生意義就係上網捉毛 跌到幾錢都唔會同冇錢買
係,兩個都係IT工作台。
係佢另一個acct未7之前,佢兩個好興互含
每個國家經濟最好既地方,一線城市,樓價全部一樣咁貴
好簡單,搵到錢既地方,住既成本愈高,呢個係common sense。
你要搵到錢而生活成本唔高,難d囉,英國做醫生都比香港低人工,唔明講到移民英國有幾叻,為自由有幾高尚
去到英國剩係為搵食,個壓力都一定大過香港,仲得閒諗咩民主
我講一個定律,呢個世界就係咁唔公平,只有含住金鎖匙出世既富二代有資格選佢想要既生活,其他人就算賣樓移民呀,都只係生存第二個國家番工做奴隸 有分別咩
佢去左做租租自稱,堆牛肺跟市反彈掛,唔記得佢target d咩,4m budget都係市區洋樓,大西北舊樓
即係邊個? 之前冇睇
哦…大西北細2房超過30年樓,400頭仲有大把,可以租住先等佢回
佢上年年尾話租住先,話等佢再跌多d。
仲話如果一年後升到上火星,佢話佢jump算
一簽租約就樓市轉勢反彈 簡直係業主幸運星
事隔半年,可以揀嘅越嚟越少就係真嘅

都唔使咁悲觀。睇啱就買就乜事都冇,當之前上連登廢up咪得
錢同民主都係對你生活好重要同有好大影響
理想既國度一定係2者都有
但為民主犧牲金錢同為金錢犧牲民主係無分別既,唔洗講到為民主會高尚D咁,到頭來大家都係為好生活已而
agree,生活好唔好先最重要。
民主/獨裁,都無話一定係positive correlation。
sg 淡馬錫獨裁到極,平民一樣可以生活好。
有錢人去非洲做土皇帝,都一樣快活過係北歐做漁夫
都好的,租樓日日賺,23年都仲有3厘幾定存
成個連燈見到人好又唔抵得,見到人衰又想人更衰,共業社會縮影.
因為呢到包拗頸

你試吓掉轉問:

租樓一定好過買

iPhone影相好靚,買乜鬼單反無反

撘的士/Uber咁方便,點解要自行揸車

Apple Watch咁準時,點解要買機械錶

一定又係成班人出嚟屌柒你
又係你個柒頭 衝入黎申請博屌?

鄺球既生活仲好窩

係咪應該全社會都去認同佢偷呃拐騙姦淫殺人既行為
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞