iHerb 美容化妝護膚產品集中討論

453 回覆
41 Like 8 Dislike
aveeno正,佢有唔同味同質地,你根據番自己膚況選擇
你會唔會check下血糖
關節深色有機會係血糖過高
curel都唔錯,有ceramide NP / AP / EOP同vitamin e之類
修復能力比較高,但係都比較貴
日本嗰邊啲口コミ評價都唔錯

順便share多個網
方便有心人開始學睇成份
https://incidecoder.com/products
佢個網入面嘅search engine虧虧哋 所以要喺出面用google search你想搵嘅product再加佢個域名incidecoder.com先用到

成功例子會係咁
https://incidecoder.com/products/advanced-clinicals-anti-aging-rescue-cream-bulgarian-rose
拉落去有個chart,畀你簡略睇吓每個成份嘅作用同安全值
再拉落少少佢會解釋每種成份係啲乜
如果對任何成份有疑問,或者某啲成份本身好controversial,我會建議你有時間最好另外搵啲有權威性嘅article / paper睇,上網討論都盡量唔好信晒人哋講嘅嘢,因為好多人都係人云亦云冇乜根據

睇睇吓你會開始認到啲經常出現嘅成份
當皮膚有問題嗰陣幫屋企啲護膚品做排除法都易啲
事實上就算你過去20年都冇事,可能有日瞓醒突然就對某樣成份敏感,人體就係咁化學,所以識自己睇成份係好重要的
我都成日用呢個網,超好用
唯一可惜嘅係日本product會唔齊,都係歐美系比較多
你ロコミ通常睇邊度
我懶通常都係mybest睇排行榜,佢有得filter同根據唔同需要調整weighting排名好方便
AC果隻VC對暗瘡紅印有冇去印功能?
佢VC個百分比唔係太多
有無相睇係邊隻

買左呢支
退唔退到瘀黑暗瘡印?手多
有無邊隻body lotion 岩油性皮膚去油脂/毛囊角化
用過Paula's choice 10% 2% 還好 但少貴
暗瘡紅印azelaic acid/dipotassium glycyrrhizinate或者其他消炎成分會更加有效
VC係針對色素沈澱類型
要有效去印要配合維他命C、維他命B3、AHA、BHA
Eucerin roughness relief
有乳霜同乳液版本
買左vc 同茶樹油
之前用過 the ordinary azelaic acid 但無咩用
我係爆瘡先用佢
勁快好喎
平時唔用 淨係點係粒瘡度
Thank you!! 香港啲春夏天氣都岩用嗎?
爬左呢個post

基本護膚以外
朝早 買多支Some by mi AHA BHA toner 去角質 & 維C 精華 for全面隔日用
夜晚 differin 0.1% for 暗瘡& T字位
咁樣有冇理解錯?
可以啊,不過記得輕手開始,一甩皮就停一兩日抖下
Thank you
用咗3個星期 1% retinol cream
唔知係我唔青春定佢真係有用
以前平均每星期爆2粒瘡
依三個星期都只係爆咗2粒
副作用係第一個星期用嘅時候有甩皮
朝早搽返保濕gel就已經冇再甩
真係有用架
我用左佢之後番唔到轉頭
唔好意思,想問邊清潔邊款 retinal 1%
用左兩日differin 0.1% 仲甩緊皮
我多手買埋Advance clinical Retinol
岩岩先見到有1.3%
係咪唔好用住同唔好全面查?
隔晚搽
全面用一個黃豆量
retinol同differin二選一
retinol 都係樓主講嗰罐

我每晚洗完面淨係搽佢 跟住就去訓
發炎應該用邊隻?
係咪用啲高保濕嗰啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞