iHerb 美容化妝護膚產品集中討論

453 回覆
41 Like 8 Dislike
平時得沖涼會用洗面奶同保濕

平時油開 同有時會生濃瘡
https://hk.iherb.com/c/differin

好多款呀,邊隻力推呀ching
唔講唔知原來有出mask 有無用後感分享下?
會唔會起擦膠碎的?

不過要注意,一開始塗皮膚唔慣會甩皮,建議一開始淨係薄薄地塗係暗瘡位先,之後再慢慢塗全面。如果甩皮甩得好緊要,可以隔1,2日先塗,等皮膚慢慢適應。

同埋記得呢隻藥係要夜晚用,日頭最好塗防曬,如果唔係有機會反黑
唔會, 適合油性肌既人用 ,用完臉部唔會油,但有機會小刺激 , 因為呢支成份 有杜

鵑花酸 佢個邊譯 壬二酸,生暗瘡既人 一定

好熟 杜鵑花酸呢個名
咁就盡量揀water-based嘅products,最好oil-free添
茶樹、蘆薈、witch hazel etc呢啲清爽型又non-comedogenic嘅成份會比較啱你
如果出油同clogged pores情況嚴重可以考慮試埋bha/ aha
Ordinary Retinol 0.5差唔多用晒都冇乜效,係咪可以試吓樓主呢隻?
如果0.5%都無用, 係可以試下上去1%的
求濕疹好用沖涼 洗面 同 保濕

依家用緊非洲黑梘 都幾好用又唔貴

有無好用產品分享下
我唔係oily skin 所以冇呢個問題
因為我唔搽潤啲嘅會痕

破產版SK-2神仙水有冇人用?
我都有濕疹, 建議用既lotion都係少D香精會好D,
aveeno 用完係真係無咁痕的, 唔錯. Cetaphil 都可以試下, 不過未用過

洗面用番D低敏唔刺激既就ok, 沖涼我係用施巴5.5的
有用過, 但好似無咩feel.....用完都唔覺皮膚好左
Love Beauty and Planet嗰枝我想改一改滋潤度做5.5/10
同埋唔記得講埋呢2枝嘢

Advanced Clinicals, Anti-Aging Rescue Cream, Bulgarian Rose
- 滋潤度4.5/10,春夏用啱晒。玫瑰味淡淡哋幾舒服,陣味淨係keep到一陣。搽上身個texture係薄薄哋身,一搽即刻俾皮膚扯入去,完全唔會黐笠笠。雖然佢滋潤感唔多,不過都feel到有保濕感,搽完好似有層膜咁,唔係有殘留感嗰種膜,係保護皮膚嗰種膜,手腳摸落係滑的,不過又冇話特別軟熟

Advanced Clinicals, Vitamin C, Advanced Brightening Cream
- 唔知點解咁多人讚,我覺得好臭 就咁擰開個蓋聞都冇乜嘢,但係一warm up咗搽上身就有陣好唔新鮮嘅酸梅味 搽咗幾次搞到張床成陣味就放棄了
介紹下D沖涼產品先

PanOxyl Benzoyl Peroxide wash 4%/ 10%
可以洗身for暗瘡同埋毛囊炎
暗瘡通常生喺面、心口同埋背
有人會生喺大髀內側,格喇底,甚至屎忽,呢啲地方通常都係毛囊炎
可以搽喺有粒粒嘅位置濕少少水捽勻,敷幾分鐘再沖涼

Cetaphil, Ultra Gentle Body Wash
應該好多人用過,個人覺得好過施巴,香港應該有D水貨會平D

Nubian Heritage, African Black Bar Soap
清潔能力超強超去油,間唔中用下都OK
尤其做完運動出完成身汗癡笠笠
用得多應該會令皮膚太乾

EcoTools, Bath + Shower Gloves
覺得手套好用過海綿/刷類,仲易D乾
都係間唔中用下去角質

之後想試Cetaphil梘同Grandpa梘,羊奶梘好似都幾得意
直頭係要成個成份表都簡單
巴打講嘅aveeno就係一個好例子,你見佢啲lotion成份表都係唔過一行
因為dermatologically speaking越多成份越多potential allergen
起擦膠碎要睇你隻cream係咪有D唔知咩silicone
黑梘唔會太乾咩
用返cetaphil同埋vanicream呢D會好D
原來differin都有出防曬同保濕
一定買 一定唔會油+搞到生瘡
未用過
Same, 但覺得係美白個方面有用,同埋清理超麻煩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞