iHerb 美容化妝護膚產品集中討論

453 回覆
41 Like 8 Dislike
vanicream 未用過 可以試試佢

最近煩緊搵洗面

我成日落海 用黑梘沖完個人爽啲
我有用過依個牌子 反而覺得幾好用

但佢每隻產品濃稠度都有唔同 我都試過一隻好笠痴痴
我明呀
用完黑梘會覺得個人好乾淨,係好爽

鹼性嘅清潔能力係好過酸性

但呢隻太勁,pH level有成9.7,都係唔好成日用好D

搵D微鹼嘅梘,大概pH7.x咁,溫和D會好D
有,已經用咗幾支
皮膚望落真係好好多,爆少好多瘡
我有用reteniol serum 同埋 collagen serum
你皮膚咩性質?
好嘅
corsx隻aha/bha爽膚水好唔好用,有d想買
少笠
用咗幾次無用
未用過呢隻
如果想用aha bha, 可以買some by mi個隻,回購左好多次

用完呢個就落唔落得retinol?
其實基本上係無衝突既兩樣野,不過通常唔建議酸/醇類既野同一時間用,一黎怕太刺激,二黎無咩必要
我自己係aha bha 係朝早起身當洗面用,用黎抹走啲油脂,之後再上日頭用既skincare。晚上先用retinol做護膚

見呢隻同出面做CPS個濃度差唔多
如果用完屋企啲酸都未搞掂毛囊角化可能會試下
30% 好堅
A酸類唔可以疊加
藥房港版differin平過iherb
咁重vaseline 唔會太焗?
直接去藥房話要differin
我之前出去做cps佢會中和返啲酸
如果唔係真係會一直乸住
買咗佢都唔知買咩中和液好
謝謝
自己砌緊啲組合
我冇做過 仲以為中和液係gimmick嘢
我就咁Google 見有啲舖頭有得散買中和液 NeoStrata嗰隻
我用咗外用a酸差唔多10年,同一時間真係唔好用daily aha/bha產品,會過度去角質破壞皮膚屏障,繼而血管擴張變敏弱肌。A酸算係化學去角質,如果你好想勤力去黑頭粉刺(不過搽得A酸都應該剩唔多),可以間唔中交替選擇溫和物理去角質,例如3倍乳液按摩、卸妝油按摩、洗臉刷按摩。aha/bha類我宜家最多個幾禮拜用一次ordinary peeling mask。
我係分開部位用的
你係香港買幾銀?我係藥房買都要150左右一枝
iherb計埋discount平好多wo
香港果支30g
仲諗住ahanha toner for daily morning
Retinal0.5用哂都好多黑頭,要上1%試試了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞