iHerb 美容化妝護膚產品集中討論

453 回覆
41 Like 8 Dislike
ordinary 7% glycolic 無印買噴霧瓶裝
我屌 本身係iherb 買開呢個牌子野

最近好似退出左iherb 唔翻貨

, 唔想出去買 貴野呀 屌
我用完佢起身塊面見乾,少咗好多油。但一用補濕(e.g. hydro boost)就又油番
adapalene咪就係A酸
不過香港藥房平過iherb
想問retinol塗背前後有冇咩要落 例如之後一定要lotion
我阿哥背脊好多瘡 睇過醫生都麻麻地 想用一忽實驗下
沖涼要用擦背網
背痘噴咗7%AHA/2%BHA都唔得先用A酸
除咗護膚噴霧,沐浴露都可以換成含AHA/PHA/BHA產品
維A算係最後手段,副作用最大
建議一步步嚟,如果可以低副作用搞掂冇必要用維A
有冇邊隻護膚噴霧/沐浴露推介?
可能會喺iherb搵下俾佢試
多謝絲打咁有心幫我搵咁多資料
我會買幾隻俾佢用一排試下
另外有冇話用淋浴露/磨砂嗰日唔洗噴噴霧
呢啲同一日唔好共用嘅用法? 會太刺激
男仔唔係好熟呢啲野
另外日常潔面嘅問題可唔可以都問一問你?
計數同一日加埋唔好超過2% BHA同7% AHA/PHA

1% BHA沐浴露 → 5% AHA+BHA噴霧(O)
2% BHA沐浴露 → 5% AHA+BHA噴霧(X)
2% BHA沐浴露 → 7% AHA/PHA噴霧(O)
2% BHA磨砂 → 2% BHA沐浴露(X)
2% BHA磨砂 → 沐浴露 → 7% AHA/PHA噴霧(O)
2% PHA磨砂 → 2% BHA沐浴露(O)
2% PHA磨砂 → 1% BHA沐浴露 → 5% AHA+BHA噴霧(O)

唔知咁樣寫易唔易明
如果唔係iherb相關你可以起我底睇護膚post留言
明白收到
其實最難係逼個麻甩佬用產品
你叫佢好鬼多step佢哋通常唔制
要男朋友磨砂磨手臂雞皮都要我親自服侍佢先肯
有啲佬搽梘求鬼其三十秒搽完捽都唔捽就沖水,泡都未起到
如果買BHA沐浴露強烈建議買無印隻起泡擦背網,產品配方幾強力都要認真起泡用一兩分鐘捽勻全身先做到嘢
如果真係超級懶,噴霧禁幾下幾秒噴勻全身應該最慳力
經驗告訴我與其嘥錢買貴價強力產品,不如買方便使用容易每日堅持嘅產品
最難唔係搵靚產品係逼鳩條佬日日用
因為佢背脊一直都唔好 易紅 多印 又有瘡
佢本人啲生活習慣又差
夜瞓又成日食熱氣野
睇醫生效果好慢又好似幾貴
所以我就想搵啲沖涼用品等
佢保養起碼好少少先
再唔得就用樓主隻differin/視黃醇

Btw睇真啲 好似唔好明
噴霧啲5%點計上去
AHA+BHA or AHA/PHA噴霧點計入去
唔係普通summation?
5% AHA+BHA果隻係x% AHA + y% BHA
x+y=5
y<1.25
7% AHA/PHA係a% AHA + b% PHA
a+b=7
b>a
AHA同PHA係近親同類可以一起計
BHA獨立計算
如果佢唔聽你話早訓同少食煎炸嘢佢會唔會聽你講搽呢搽路
如果佢有心儀對象,而對象表示對美背有一份追求,應該會有動力啲
至於細佬妹講嘅嘢

又,我男朋友溝到我之後其實都唔係好著緊護膚
未溝到我之前貪靚好多修眉剃鬚都勤力啲

男人
上面y<1.25同b>a係一定嘅?

我諗佢呢樣又ok嘅 咁始終涼都要沖
夜瞓係煲劇打機 熱氣野係因為好食
我諗應該唔會好多女仔要求美背掛

我見到個你個化妝品post/出面仲有個男士美容
有咩我喺出面問啦
睇成分表,高於1%嘅成分要按高至低次序排列
如果係占撚會露上身show背肌,好多瘡同印應該冇女仔中意
不過你阿哥打機應該唔係呢個路線,唔除衫冇人知
乙醇酸、乳酸、葡萄糖酸內酯、水楊酸總計5%,含量由高至低排列
0.1係A酸
1係A醇
啫係一羹砂糖同一碗白飯嘅分別
話說我用緊1%呢隻
完全冇啲人話甩皮狀況
淨係第二朝塊面好油
係咪正常
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞