iHerb 美容化妝護膚產品集中討論

453 回覆
41 Like 8 Dislike
首先30aha唔係toner
你有冇成個routine po上嚟
Sorsor get錯左

早:
Toner -> HA+B5 -> VC -> 保濕gel

午:(兩三日一次)
Aha/bha/pha toner -> HA+B5 -> 保濕gel

晚:
普通toner -> nicinamide -> Peptide Serum -> retinol cream
比埋個product名

早:
Toner ->Ordinary HA+B5 -> Advanced Clinicals
維生素C,逆齡精華 -> curel保濕gel

午:(兩三日一次)
AHA-BHA•PHA 30 DAYS NIACINAMIDE
MIRACLE TONER toner -> Ordinary HA+B5 -> curel保濕gel

晚:
CosRx半乳糖95膚色均衡精華 -> ordinary Niacinamide 10% + Zinc 1% -> ordinary Buffet" Multi-Technology Peptide Serum -> life-flo 視黃醇A1% cream
advanced clinical VC精華已經有glycolic acid + lactic acid
既然你每朝都搽佢唔建議你繼續用AHA BHA PHA toner
retinol 1%算高,你第一次搽應該0.5%甚至0.2%
你宜家係VC精華撞toner撞retinol
同一日淨係可以用三隻其中一隻product
如果你想早C晚A就換個冇AHA冇ascorbic acid嘅VC衍生物精華
btw我講果個30aha唔係你個toner
你咁撞法已經傷咗,呢幾日唔好再用niacinamide,淨係keep HA+B5同buffet同curel gel
唔知你朝早咩toner,如果有活性成分都要停
多謝細心解答和意見
我本身都用開0.5 retinol, 估唔到上1就即刻有反應

不過估唔到早晚隔咗一日都會有影響
係咩令你決定0.5%上1%
其實retinol好少劑量都已經keep到效果
Niacinamide係撞左早上既Advanced Clinicals
VC入面既acid 同vc 同中午既Ahabha toner 既acid?
估唔到護膚品都咁學術
因為之前0.5冇乜感覺,見到呢個post有隻1嘅晚霜就試吓囉
你搽retinol想改善啲咩
保持無皺紋
咁建議落番0.5%再配合bifida ferment lysate同玻色因產品
buffet升級做有copper peptide版本
你欠缺嘅唔係濃度而係種類
0.5%已經足夠抗老
啲人用高濃度retinol係醫暗瘡
治療用同保養用濃度唔同
又學多左幾個成份
感謝!
呢三款都係溫和成分,唔會同其他成分衝撞產生刺激性
buffet+copper peptide唔建議同aha bha 維他命c等pH低嘅成分用,會減低活性,不過一齊用都唔會敏感受損,只係嘥錢
相比起VC同retinol,呢三款真係平易近人冇咁煩
想請教下用法

洗完面先用依支gel, 定係搽哂其他保濕同精華再搽?
用既次序要睇番你皮膚咩情況,一般黎講如果你第一次用,會建議做哂啲skin care最後先塗a醇。如果呢個順序慢慢用落皮膚都ok接受到既,可以試下洗完臉,上左保濕toner後就用,用完之後再用toner&lotion。
用完後再用精華&lotion
明白明白、多謝你咁詳細嘅解答!!!
唔覺有用
啲暗粒無散過
有無邊隻body lotion 唔會偏笠既推介?
係 好難洗
又唔覺特別有效
最後成盒用左少少就掉左
你想美白定去粒粒定濕疹定?本身有咩問題,用咩沐浴露?
純粹想補濕,有時有d 乾燥會痕
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞