iHerb 美容化妝護膚產品集中討論

453 回覆
41 Like 8 Dislike
Clinical 見好多人買+平 。個時入左1枝維他命C
Lm
仲有冇出
去印一定係治療最後一步
Niacinamide 其實同維他命c可唔可以一齊用朝早又想控油又想美白
想問dark circle serum有冇用?
可以
睇醫生
未feel到
但我幾鐘意佢呢款唔會太杰身 唔會搞到我生眼瘡
我用過依個牌既VC同透明質酸
唔知點解用透明質酸會出好多油
唔敢再用
有冇人有高濃度果酸果啲推介 想搞下背脊啲印
brightening gel cleanser好用,長期係top seller唔係冇原因
啲泡好細好滑,唔harsh,洗完夠乾淨,皮膚唔乾唔會扯住扯住又冇殘留感(我combo skin),一枝又用到好耐,買嚟做daily cleanser一流
成份一樣都靚靚仔仔,不過cleanser唔會喺皮膚停留太耐,所以啲咩botanical ingredients其實實際作用都不大

facial scrub都好用,佢用walnet shell powder所以沖落海唔會有microplastic pollution,不過亦都因為佢用walnet shell powder所以質感會比較硬同刮
建議你可以唧少少溝落你平時用開嘅cleanser度用,dilute咗啲粒粒用上臉會冇咁harsh
用完塊臉唔乾仲好軟熟,好似bb咁滑
不過真係要好溫柔好小心咁用,有時唔小心大力咗或者捽耐咗,我eye area會熱同痛

rose argan oil偏薄,薄得嚟又唔算係好吸收嗰隻,又唔算係好滋潤
乾嘅時候用佢冇用,唔乾嘅時候我又唔會用佢,所以我畀3/5分
想要薄身油可以試吓佢

blue tansy night oil厚身好多,滋潤感好實在,搽完皮膚好柔軟有亮澤,又唔會塞毛孔生白色粒粒
不過陣herbaceous味唔係個個頂得到,完全係唔fresh嗰隻藥草味
上年用咗一排就冇再用了
好詳細 感謝
我想試下佢個bakuchiol精華 當係retinol嘅alternative
btw walnut shell嘅磨砂好傷皮膚 St. Ives個facial scrub都係用walnut shell 已經喺外國臭晒朵 因為walnut shell太堅硬 好難打得好碎之餘會打到好多棱角 所以對皮膚唔好 盡量唔好用或者少啲用
St. Ives單嘢好misleading
建議睇吓呢條片做總合
https://www.youtube.com/watch?v=2OfGfP-hzRI
St. Ives單嘢真係幾耐之前睇 好耐都冇睇外國skincare片 所以好唔update
學到嘢
條片太多ref同內容,只能夠簡略咁講吓重點

- 所謂嘅scientific evidence都係blog posts同articles,仲要頭2個都係from new york magazine

- mark s.nestor份declaration講嘅9成都係trans epideral water loss,而冇乜提到micro tears,提到嗰2次都係refer返啲blog posts同articles。而實際上所謂嘅micro tears係個non medical term,成份declaration冇prove到任何關於micro tears嘅嘢

- 任何形式嘅exfoliation不多不少都會impair the skin barrier,不論chemical定physical,所以佢講嘅trans epideral water loss點解會淨係針對St. Ives?

- 而個subject聲稱為咗呢個clincal study佢除咗St. Ives嘅product之外任何skin care products都唔會用,代表佢磨完臉之後乜都唔用唔搽,咁你覺得之後會發生咩事

- 由頭到尾都冇人證明到micro tear係存在,同埋St. Ives個apricot scrub有導致micro tear
事實上就算係外國人,大多數人都只會睇mainstream media報導
又話俾人告又成堆accusation咁,一般人對呢個牌子嘅第一個印象都會覺得係醜聞
冇乜人會好似呢條友咁去搵料整合睇晒所有上court啲細節
而physical exfoliation基本上只要你唔係敏感肌或者皮膚本身有問題,又或者你唔識正確嘅用法,大致上都係安全
市面上有太多種exfoliant,某啲exfoliant又有分唔同grade,真係好難一概而論
衰啲講句,你唔用scrub但係用konjac sponge洗臉都已經算係一種exfoliation,只要係exfoliation都會「傷皮膚」,單純程度分別
所以講到最後都係根據自己skin type決定啦,你個dermatologist都唔會夠你咁了解自己皮膚,覺得呢隻太harsh咪換另一種

btw試過好多年前去某護膚品舖頭同個ba呀姨講我有用physical exfoliation,佢勁大反應話而家呢個年代已經冇人會用磨砂,我心諗你個世界冇人用啫,出面個beauty community仲有大把人用緊
另外條片都有提到walnut shell都有分唔同grades
distributor有建議過St. Ives換隻細啲嘅粉用
所以唔存在walnut shell打唔到好碎呢個講法

有時都會想幫physical exfoliants平反,好多人第一下聽到都好大反應覺得好落後好傷皮膚
明明chemical acids唔識用都一樣會咁傷皮膚,再講遠少少微針都好傷皮膚一樣大把人去做,嗰啲又唔驚
我覺得係social media執人口水尾一樣未經證實嘅嘢都可以傳到千百里,大家耳濡目染得多就產生咗一種反射性嘅潛在意識,冇乜點認真諗過件事本身合唔合理
lm
有冇eye cream 推介
佢枝v C超垃圾,會起膠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞