iHerb 美容化妝護膚產品集中討論

453 回覆
41 Like 8 Dislike
retinal定retinol?有時可能唔係濃度問題,係成分問題
retinoid都有好多種
可以試埋retinyl palmitate, adapalene, tretinoin
Sorsor係retinol 0.5 ordinary個隻
多謝用心解答
睇咗先知,原來開咗要放雪櫃
唔曬住其實都應該ok嘅,如果唔係獨立skincare一個雪櫃,其實撈埋嘢食污染咗仲衰,香港又唔係澳洲馬來西亞咁下下三四十度
thanks, 我再睇下先
retinol 茶全塊面,retinoid茶暗瘡個粒位ok?
混乾,然後都會爆下瘡
透明質酸好用 已回購
已落單 收到用幾日再翻上嚟包膠
最好唔好

actives不適宜太多

每日揀一樣嚟用

朝早用保濕+維C+防曬

夜晚隔住嚟用 retinol/ retinoid同埋其他酸性嘢
gel狀定cream狀?

本身Differin可以上amazon買,平好多,仲有pump裝
近排唔寄香港,得iherb先寄
gel
cream我冇買過,要問藥房先知價同size
你知唔知tretinoin係咪都係要搵皮膚科醫生開?
我搵家庭醫生會唔會開比我?好似都係去藥房買?
藥房問多幾間乜都有,抗生素抗抑鬱藥事後丸乜都賣
有冇邊啲for男去黑頭同收毛孔?
上網睇杏仁酸幾有用,有冇咩推薦?
我係乾性皮膚,但t字位好油
salicylic acid
搽其中一樣就得了,retinoid都可以全面塗的
differin gel 0.1%
諗緊試jergens定petal fresh
如果得呢兩枝揀,呢種天氣一定係揀petal fresh
jergens雖然唔油膩,但係太厚啦,仲要以同系列嚟講藍樽已經算係冇咁潤嗰枝
香港夏天咁濕,搽住佢出街出汗會覺得有層嘢焗住好唔舒服的
有有油肌 moisturizer 推薦,試左幾隻都唔係好work
早:
Aha/bha/pha toner -> HA+B5 -> VC -> 保濕gel

晚:
普通toner -> nicinamide -> Peptide Serum -> retinol cream

應該無撞野?
但夜晚toner唔知揀咩好
順手講下d 伏野 呢支野 用完 會爆瘡到on99 ,停用即冇事

iherb 有冇出街既香水推薦

因為唔知揸邊個brand 既vit c好,跟住買左幾枝唔同brand
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞