iHerb 美容化妝護膚產品集中討論

453 回覆
41 Like 8 Dislike
用開佢啲toner spray同vic c精華唔錯
lotion偏lightweight夏天用好啱
佢啲嘢基本上冇乜伏
我都諗住試,見佢下面啲人既評語好似又唔太平
咩黎
買!
Lm
2樣都有買,用完塊面好紅
敏感肌
呢排去到5月中都有promotional code, 買滿70USD就可用
呢排去到5月中都有promotional code, 買滿70USD就可用

兩隻唔可以一齊用㗎喎
d 嘢貴咗好多
有時就咁買仲平過iherbs
依家都無乜點買
我都share吓用過嘅body lotion

Medix 5.5, Body Treatment Cream, Hyaluronic + Cica Extract
- 近期新寵,滋潤度我畀7.5/10,除咗極凍同極熱嘅天氣之外都係用佢。texture極creamy,每次用少少就得好易推。滋潤感好實在同埋幾持久,第二日瞓醒都仲滑。夏天如果要長期坐喺冷氣房用佢會幾啱,但係如果好似尋晚咁濕度去到90%用佢就會覺得有啲heavy。標準嘅玫瑰味,幾好聞。不過個泵好濕鳩,要大力啲先襟到落去,但係一大力又會唧咗好多出嚟

Nubian Heritage, Body Lotion, Goat's Milk & Chai
- 滋潤度我畀9/10,texture偏厚偏greasy所以淨係啱冬天用,用啱份量嘅話吸收好快,一唔小心搽多咗皮膚吸收唔晒嘅話就會油淋淋。lotion比起body wash聞落更powdery,相對上冇咁spicy,陣味勁香勁舒服

SheaMoisture, Raw Shea Chamomile & Argan Oil Baby Lotion with Frankincense & Myrrh
- N年前用,唔知而家有冇改到formula。滋潤度我畀6/10,濕疹肌用完全冇刺激,一搽就溶入皮膚冇殘留感,陣味唔強烈不過唔係人人鐘意,個undertone好earthy呢隻味都幾unisex

Love Beauty and Planet, Delicious Glow Body Lotion, Murumuru Butter & Rose
- 滋潤度我畀4/10,冇乜active ingredients係得個香字,成份有3份之1都係香料,敏感肌要注意

Jergens, Skin Firming Moisturizer
- iherb上面最好用嘅lotion之一,用完之後皮膚嗰種觸感真係冇撚得頂。就算冬天用第二日瞓醒皮膚都keep到好滑好軟熟,會令你想係咁摸自己啲手腳。吸收又快,非常有滋潤感但係完全冇油膩感,不過夏天用都係太heavy。唯一缺點係我唔鐘意陣味,完全係你想像到類似係drugstore grade護膚品嗰陣假花味,我通常會溝第二隻lotion一齊用,中和咗陣味佢

Petal Fresh, Renewing Body Butter, Hibiscus & Papaya
- 陣味好清新好自然,texture好輕好棉,搽上身非常輕薄,唔算係太保濕,比較啱炎夏用
我通常會用differin塗面,retinol塗心口同背
面既話一開始會甩皮,睇下你係唔係敏感肌啦,我就少少甩皮咁,用左2星期就習慣左,之後都係晚晚塗

另外,特登買多隻retinol係因為可能背啲皮厚,塗0.1% differin無作用,所以買隻1%既,用左2星期左右心口同背脊啲粒粒都退得7788
是,我係分開唔同部位用的
iherb而家要等有折時買先抵,通常一個月都會有一次
額頭好多暗瘡,有冇介紹?
有冇男人護膚推介
jergens好似好正咁
男人同女人皮膚都可以用同一樣嘢
買differin啦,大推
可唔可以講多少少
平時有無做開護膚的?
你膚質又係點的?油,乾,混合?
佢啲嘢加好多botanical ingredients
呢啲成份就算係plant-derived喺天然界都含有好多irritants/ allergens
敏感肌買之前要做吓功課,或者要知道自己唔受得咩成份
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24175401/
但係陣味真係麻麻哋
呢支精華cp值高

未用哂已經補左支 成日冇貨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞