其實獨立睇DSE, 呢個考試究竟係公平定唔公平?

323 回覆
25 Like 457 Dislike
笑撚死呢個係更公平嘅方法
我回咗啦分開咗兩個留言咋嘛
清你柒咗
英文2完全唔夠你讀u
所以呢個論點係錯囉,個題目係dse制度公唔公平,咁個制度玩法透明,無咩人有特權,咪算公平囉

古代係高官子女先有機會做番高官,行世襲制,呢啲就叫制度唔公平,講緊平民連入場都無機會呀,之係你連dse都無權考,因為你出身差,呢啲叫唔公平啦

如果話高官權貴可以點點點,咁無針對個制度去講囉
唔使啦
我專注做理科人得
人生本來就唔公平 公平比窮人打飛機用姐
口試先最睇得出條友掂唔掂
無計啦就大陸 抹殺廣東話
雖然有得普通話考呢樣都on9啦
去美國用普通話考啦
拉 curve㗎wor 無可能個個25
問題唔係英文2,係英文肥左補IELTS都唔得,喂明明你成堆non-jupas都睇IELTS果喎。

我自己AL2A1C肥UE,即年考番IELTS 6.5,全部大學都唔收。唔係我唔想repeat,而係repeat英文佢當我重讀生,分數全部計七成,CE攞到28分變19分。

個唔公平個位係,你DSE中文要肥一半母語中文既人,咁你non-jupas收既人有冇中文要求先?你DSE英文要肥就話人唔應該有大學生活,咁點解DSE既人補IELTS唔得先?你non-jupas又可以受IELTS玩?

有錢去外國回母玩non-jupas就大哂?
錯了
係比班廢柴懶地硬
點都唔夠游水跑步公平ga la

出題都係要人出 又要印 一定有人預先知道題目
除左炒樓
下面個堆都有努力
甚至比正當人家付出更多
只係唔正當
我覺得無一類考試可以完全代表能力,可以做可能係project + presentation + 考試
我反而覺得DSE考得好一定有咁上下能力,但考得差唔代表無能力
咁如果DSE個分其實都睇學生就讀學校,而作出加成,咁仲公唔公平?

即係你班同學考得差,拉低埋你,係咪仲覺得好公平?
睇過咩YY Lam咩2022最後感言 男同女 中文5星星比例差勁撚遠
努力唔係重點
重點係公平你撈得偏就唔係公平啦
入到咪公平入唔到咪唔公平囉
個個制度都有受益人㗎啦
頭先講努力
依家又講公平
抽籤決定邊個揀大學揀科先一定最公平
有幾多窮人意識到你所講嘅途徑先?
窮會令視野變得狹窄
而有錢真係可以解決呢啲問題
互聯網真係窮人救星
但今時今日都唔少學識少嘅家長係小學、初中迫仔女斷手機斷網,以為死讀本textbook就叫讀書
其實追求公平既人都幾on9
點解一定要公平
做唔到公平既話
你接受唔到應該quit game
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞